Kendte20. december 2019

Henriette Zobels triste skæbne

Få skridt fra Nyhavn og Kgs. Nytorv i en mondæn lejlighed i Bredgade endte jetsetteren Henriette Zobels blot 57-årige liv.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/henriette_zobel_tsl.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Døden kom måske i virkeligheden mere som en ven end som en fjende.

I hvert fald var alternativet – livet – til sidst meget svært for Henriette Zobel.

Sidste mandag eftermiddag døde jetsetteren og kongehusvennen mutters alene i en lejlighed i Bredgade i hjertet af København.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/henriette_zobel_mr_0.jpg
 (Foto: Mikael Rieck)

Henriette boede til sidst i en lejlighed her i Bredgade midt i København ... (Foto: Mikael Rieck)

Hun blev bare 57 år gammel og blev fundet, da et familiemedlem tilfældigt kom forbi på den eksklusive adresse.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/zobel_mr.jpg
 (Foto: Mikael Rieck)

... Det var her, hun døde. (Foto: Mikael Rieck)

Zobel efterlader sig sine to elskede sønner, Nicolai og Alexander, som hun fik med sit livs kærlighed, Peter Zobel, der døde i efteråret 2017.

Henriettes liv har været en konstant kamp mod hendes indre dæmoner, som hun til sidst var meget ærlig omkring.

Alkoholen holdt den tidligere model i et usselt jerngreb, og hun havde svært ved endeligt at stille flasken fra sig. I nogle perioder lykkedes det delvist, men gang på gang fik hun tilbagefald.

– Vi alkoholikere er ikke dårlige mennesker, heller ikke selv om vi falder i gang på gang. Og svigter. Vi er syge, sagde Henriette selv om sin sygdom.

Men hver gang hun fik tilbagefald, blev ensomheden værre, og til sidst havde Zobel isoleret sig selv fra dem, der stod hende allernærmest.

Forleden udsendte sønnerne deres første og eneste kommentar til moderens død:

– Vi ønsker at tage afsked med respekt og kærlighed og i taknemmelighed for Henriette Zobels betydning for mange mennesker og i mange forskellige sammenhænge, skrev Nicolai og Alexander Zobel i en besked til pressen.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/henriette_zobel_m_soenner_dm.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

Henriette med sine to elskede sønner, Nicolai, 25, og Alexander Zobel, 27. Sønnerne har nu mistet begge deres forældre – deres far, Codan-rigmand Peter Zobel, døde i 2017. (Foto: Dan Mariegaard)

Bisættes af nær ven

Bisættelsen af Henriette Zobel finder sted på fredag i Christians Kirke på Christianshavn, og det bliver Zobels ven gennem mange år, præsten Flemming Pless, der kommer til at stå for ceremonien.

– Der har været mange overvejelser omkring bisættelsen, men denne føler vi, er mest tryg for alle. Jeg er sikker på, at hun taler ned til mig fra oven og siger: "Nu gør du det ordenligt, Flemming," siger Pless til SE og HØR.

Han har udtalt sig på familiens vegne efter Zobels død og forsøgt at gøre det uden helt at løfte sløret for, hvad der til sidst tog livet af Henriette.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/zobel_mho.jpg
 (Foto: Martin Høien)

Zobel blev fundet tilfældigt af et familiemedlem. Den præcise dødsårsag svæver fortsat i det uvisse – men Henriette havde i flere år kæmpet med alkoholisme. (Foto: Martin Høien)

Dog står det klart, at hun døde af langvarig sygdom, og at hun ikke var klar til at skulle herfra.

– Der var mange smerter i den sidste periode, men Henriette var bestemt ikke klar til at dø, og hun var heller ikke afklaret med, at det ville ske.

Hun havde talt meget om fremtiden, og troede, at hun snart skulle flytte ind i en ny lejlighed, som hun havde fået for få dage siden, afslørede Flemming Pless.

Smukt menneske

De ord stemmer meget godt overens med Henriettes ekskæreste, Erik Færchs, som over for Ekstra Bladet gav udtryk for, at alkoholismen til det sidste havde rigtig meget fat i Zobel.

– Hun var parat til at komme ud af sin afhængighed og ville til Portugal. Jeg sagde: "Kom!" Det er så uendelig ulykkeligt.

Henriette var et utroligt smukt menneske, som sloges med ting, som ingen fortjener at slås med. Hun rummede så meget godt.

Men livet giver os ikke altid mulighed for at være dem, vi gerne vil være, sagde 55-årige Færch.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/erik_faerch_og_henriette_zobel_kysser_instagram.jpg
 (Foto: Instagram)

Tobaksarvingen Erik Færchs årelange venskab med Peter Zobel udviklede sig til kærlighed til Henriette. Men forholdet varede kort, og parret var gået fra hinanden ved Henriettes død forleden. (Foto: Instagram)

I januar i år gav Henriette et hudløst ærligt interview om alkoholisme til radioværten Ditte Okman, hvor hun forklarede alkoholismens alvor og kompleksitet:

Jeg formoder, at du aldrig nogensinde skal have alkohol resten af dit liv? spurgte Okman.

– Jeg vil ikke sige nogensinde. Jeg kan køre herfra i dag og ned til købmanden og købe en flaske.

– Det, jeg siger til mig selv, er, at jeg tager en dag ad gangen.

Jeg har mødt mennesker, der har været ædru i 30 år. En mand i England. Han havde været ædru i 34 år.

Så går han hjem og drikker i en weekend. Og dør, sagde Henriette Zobel.

Sponsoreret indhold