Anton forsvandt for 5 år siden: Fundet i live 10.000 kilometer væk

(Foto: GoFundMe)

I fem år havde hans familie søgt med lys og lygte. De havde endevendt shelters for at se, om han havde søgt tilflugt der.

De kontaktede flere gange politiet i håb om, at ordensmagten kendte til hans skæbne. Og de besøgte lighuse, fordi de til sidst var overbeviste om, at han var død.

Med andre ord havde familien til canadiske Anton Pilipa ikke meget håb tilbage, efter at deres bror og søn forsvandt som dug for solen fra sit hjem i Toronto, Canada i 2012.

Men da alt håb syntes ude, fik familien en nærmest ubegribeligt opkald: Kort før jul blev familien ringet op af brasiliansk politi, der havde fundet Anton i live. Han blev spottet midt i den uvejsomme og vilde amazonjungle – og altså mere end 10.000 kilometer fra sit hjem i Toronto.

Det skriver det canadiske medie CBC News.

Mandag blev Anton så fløjet tilbage til Toronto, hvor han blev genforenet med sin bror Stefan. Indtil da har Anton været indlagt på et hospital i Manaus, en by beliggende i det nordlige Brasilien.

Her er han blevet behandlet for psykiske lidelser, som formentlig også var én af årsagerne til, at Anton valgte at forsvinde tilbage i 2012.

Anton forsvandt som dug for solen i 2012. 

Ifølge hans bror Stefan kæmpede han med store psykiske problemer, der gjorde det svært for ham at passe ind i et ”normalt samfund”.

Det er broderens opfattelse, at Anton tog hele turen til amazonjunglen ved at tomle og gå. Noget af turen har han endda gået i bare tæer. Og der var ikke meget, der tydede på, at han ville blive fundet – lige indtil en dag i november, hvor en lokal politibetjent spottede ham.

Politibetjenten Helenice Vidigal spottede en ”mystisk mand”, der gik langs en motorvej i den brasilianske stat Rondônia. Hun samlede manden op, hvorefter hun kunne konstatere, at manden ikke kunne tale et ord portugisisk, ligesom han heller ikke havde bar nogen former for identifikationspapirer på sig.

Manden kunne kun sige, at han hed Anton.

- Jeg vidste, at han ikke hørte til på den vej. Anton er en anden type end os brasilianere. Han skilte sig ud, fortæller politibetjenten Helenice Vidigal, som herefter stillede manden spørgsmål på engelsk.

Han kunne nu fortælle, at han var canadier.

- Jeg tænkte, at hvis han siger, han er canadier, så kan jeg finde hans familie, fortæller Helenice Vidigal til det canadiske medie.

Anton sammen med sin bror, efter at de for nylig blev genforenet. Foto: GoFundMe

Anton blev herefter indlagt på et lokalt hospital, men det lykkedes ham at forlade hospitalet, før at myndighederne havde fået bekræftet hans identitet endegyldigt. Ved hjælp af de informationer, som de dog nåede at få, kontaktede ambassaden familien i december med den glædelige nyhed om, at Anton var fundet i live.

Det lykkedes dog først myndighederne at få fingre i ham igen i januar, hvor han igen blev indlagt på et lokalt hospital. Og nu er han så langt om længe tilbage hos sin familie i Toronto.

Han har det efter omstændighederne godt, fortæller broderen til det canadiske medie.

- Hans helbred var begyndt at skrante. Vi fandt ham i sidste øjeblik, fortæller broderen og tilføjer:

- Jeg var virkelig frustreret gennem alle årene, hvor jeg altid tænkte på de svære spørgsmål: 'Hvor er han? Hvad er der sket med ham?' Jeg synes, det er fantastisk, at han er i live og har klaret det så langt, siger broderen.

Til BBC Brasil har Anton selv fortalt:

- Jeg ved, jeg er heldig stadig at være i live. Jeg er glad for at kunne vende hjem til min familie.

 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close