Kendte20. marts 2022

”Borgen”-anmeldelse: En havn for en havn - og andre, der er til salg for sølvpenge

Sjette – og dermed tredjesidste – afsnit af ”Borgen” er næsten på niveau med det hidtil bedste afsnit i løbet af sæsonen. Takket være militærsammenstød, affæreafsløringer, hemmelige russiske missioner og en ambassadør, der pludselig kan dansk
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Vi vidste det egentlig godt, allerede før vi blændede op for ”Borgen” denne søndag aften.

For skal man følge Adam Prices logiske rækkefølge- skiftevis langsommelige og uddybende afsnit overfor spændstige cliffhangere - som han indtil videre har levet op til gennem alle fem forrige afsnit, så kommer det ikke som nogen overraskelse, at ”Magtens Danmark” hører til en af de mere interessante i sæsonen.

I hvert fald i løbet af den sidste halvdel.

Først skal vi endnu en gang genbesøge mor-søn-konflikten mellem Birgitte og Magnus’, samt deres (meget hurtige) forsoning, efter sidstnævnte fandt ud af, at ministermor havde "hyret" hele familiens gamle banemand Michael Laugesen.

Fredspiben ryger de på den nørrebroske Tjili Pop, hvor en kvinde med undercut og læderjakke (ja, fandme så) sidder ved indgangen. Her må vi virkelig forstå, at Birgitte Nyborg – tidligere statsminister og nu miljøsvin – er på udebane, når hun kommer trillende i ministerbilen på Rantzausgade.

Heldigvis gør både Sidse Babett Knudsen og Lucas Lynggaard Tønnesens præstationer familiemødet rørende.

Især da stakkels Birgitte indrømmer sin udprægede ensomhed med replikken, som hun leverer, efter Magnus påpeger, at hun jo før er fundet tilbage til livet efter et hårdt liv i politik:

- Dengang havde jeg jo også jer.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/dr-0640637.jpg
 Foto: DR, Mike Kollöffel

Birgitte og Magnus bliver gode venner igen. (Foto: DR, Mike Kollöffel)

Vi skal også forbi et akavet redaktionsmøde, hvor tidligere vært Narciza nu er savnet af både kollegaer og seere, og hvor Katrine Fønsmark har svært ved ikke at støde ind i alle sine medarbejdere hele tiden.

Måske skulle hun alligevel havde barrikaderet sig på et hjørnekontor.

Kagedame med rødt hår

Johanne Louise Schmidt i rollen som Signe Kragh – Christiansborgs Darth Vader - er frygtelig ubehagelig, og selvom hun sådan set har været det hele vejen gennem serien, så er hendes leverpostejmadder og imagepleje virkelig ekstra klæbende i søndagens afsnit.

Så indsmigrende og jovial, smiler hun kun ægte, når der skal postes på Instagram.

Og hendes små kluk mellem sætningerne, når hun instruerer sine kollegaer rundt på et opstillet fejringsfoto med en kagekvinde (!!) med rødt hår, gør hende, omend lidt klichépræget, fantastisk irriterende.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/dr-0640642.jpg
 Foto: DR, Mike Kollöffel

- Der hvor jeg kommer fra, fejrer man altså den slags med en kagemand, eller kagekvinde, siger selfieknipsende Signe Kragh om markeringen af de 100 dage på magten, som Birgitte Nyborg kommer brasende ind til.

Derfor er det også utroligt nemt for os at heppe på Torben Friis, der har det som sin klare mission at pille facaden af hende med et længere indslag – under titlen ”Magtens Danmark” – på TV1.

Den forhenværende tv-chef befinder sig tilsyneladende godt med graverprojekterne, som han kan sidde uforstyrret i et hjørne med, men da han får stillet et fristende tilbud om at få jobbet som politisk redaktør - mod at han vel at mærke lægger den kritiske historie ned før det kommende medieforlig - er han pludselig til salg for ”sølvpenge”.

Måske ser han sig nødsaget til at være Katrine Fønsmarks ene sidste, stolte journalistiske bastion i en medieverden fyldt af barslende kvinder.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/dr-0639494_1.jpg
 Foto: DR, Mike Kollöffel

Katrine Fønsmark vil bare gerne have en midaldrende mand i stillingen som den politiske redaktør. Dem har hun trods alt ikke så meget pis med. (Foto: DR, Mike Kollöffel)

Det er her værd at bemærke, at det bliver lige lovlig opkørt, at generaldirektøren for hele balladen kommer ned fra niende sal for at sætte en kæp i hjulet, fordi statsministeren er ”sådan en, der tager ting nært og ikke glemmer.”

Men hvad ved jeg. Måske er jeg ikke konspiratorisk nok.

Knud Rasmussen-finten

Nyborg skal som udenrigsminister stadigvæk balancere i et vanskeligt Arktis-samarbejde mellem amerikanerne og kineserne. Men hvordan gør man alle glade?

Vi ved efterhånden, at Birgitte Nyborg har været klar til at smide sine egne politiske mærkesager – klimaet – ud med smeltevandet, fordi der stod 2000 milliarder kroner på spil, så hun er ikke bleg for at forhandle.

Heldigvis for hende finder den nørdede Asger en kattelem, fordi han har læst herremange bøger om den danske opdagelsesrejsende Knud Rasmussen, der nok pressede kristendommen ned i halsen på det oprindelige folk, men som dog blødte magt og vold op ved også at lære sproget.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/dr-0640638_1.jpg
 Foto: DR, Mike Kollöffel

Den kinesiske ambassadør viser sig pludselig flydende i dansk. Hvilket ikke er så heldigt, da Rasmus Gren Lundbæk netop har talt højt om to ømme punkter: Sjældne jordarter og telekommunikation. Ups. (Foto: DR, Mike Kollöffel)

Birgitte Nyborg kan ikke bare smide Kina ud, så hun foreslår USA, at de får nok at blive, men med en dansk kile ned gennem Kinas tilstedeværelse i Grønland.

Hun lader modsætninger mødes – og det går overraskende let.

Med et sidste hjælpende skub fra den kvikke Oliver Hjort (ham, du ved, der kom til at sende en SMS om noget lidt for vigtigt) kommer hun frem til løsningen:

En havn for en havn!

Russiske stormtroopers

Amerikanerne kan masseres med nogle udvidelser af den forsyningshavn, de længe har ønsket sig, men endnu et lag i Babushkadukken – Rusland – dukker hurtigt op med fire Stormtroopers i snelandskabet.

Og nå ja, indtil at den kinesiske ambassadør pludselig taler dansk. Hvilket Magnus Millang – aka. Rasmus Gren Lundbæk - reagerer på med et perfekt timet og underspillet: ”Argh”.

Artiklen fortsætter under billederne...

https://imgix.seoghoer.dk/dr-0640649.jpg
 Foto: DR, Mike Kollöffel

Dansk slædepatrulje er i "Borgen" portrætteret lettere primitive overfor de fjender, som de kan risikere at løbe ind i (Foto: DR, Mike Kollöffel)

https://imgix.seoghoer.dk/dr-0640650.jpg
 Foto: DR, Mike Kollöffel

... For eksempel da de render ind i det vrag, der i sidste afsnit styrtede ned i Nordøstgrønland. Her støder de nemlig på fire russiske soldater, der tilsyneladende er ved at skrue noget af en drone. (Foto: DR, Mike Kollöffel)

Igen, igen (og ja, her kigger jeg på d’herrer Adam Price og Per Fly) skal vi finde den største fremdrift og mest spændende øjeblikke i de sidste ni minutter af afsnittet.

En rigtig dum kæde

Pulsen, såvel som stemningsmusikken, stiger i intesistet i løbet af scenerne fra Grønland, hvor to rustne rifler fra Slæde 5 står ansigt til ansigt med tilsyneladende højteknologisk russisk militær.

Og da det hele (heldigvis) går godt, kulminerer de intense øjeblikke i en form for forpustet trauma bonding mellem Asger og gifte Emmy.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/dr-0640671_1.jpg
 Foto: DR, Mike Kollöffel

Da pulsen falder igen i kontrolrummet, stiger tempaturen dog mellem Asger og Emmy. Igen. (Foto: DR, Mike Kollöffel)

Alt er godt, selvom Birgitte Nyborg er forvist til sit private panic room, da Magnus har taget sin aktivistveninde med i dobbeltsengen.

Men en virkelig uheldigt placeret halskæde, som Birgitte spotter på videoopkald, smadrer hurtigt alt det hårde arbejde, som de begge har lagt for dagen.

Asger Holm Kirkegaard dusker den grønlandske afdelingschef. Birgitte ved det. Og den går ikke.

Og for det ikke skulle være nok, når Birgitte Nyborg i de sidste sekunder af ”Magtens Danmark” også at miste sin klima- og energiminister.

Vi fik med andre ord drama - både privat og udenrigspolitisk - for alle sølvpengene i sjette afsnit med titlen "Magtens Danmark", og søndagens afsnit af "Borgen: Riget, Magten og Æren" lander på 4/6 stjerner.

Ligesom i sidste uge.

Og det er endda helt uden overhovedet af strejfe det pudsige i, at vores egen statsminister - altså hende der ikke er ligeså vild med kage som Signe Kragh, men som dog godt kan lide at lægge madder ud på Insta - har stået helt frostbidt på et besøg i Grønland i den forgangne uge.

Tilfædligt eller ej, dansk politik og "Borgen" smelter nogle gange helt perfekt sammen.

"Price-kurven"

Spændende bliver det, om vi i næste uge skal helt ned i gear - det ville umiddelbart give mening, hvis vi følger den dramaturgiske model, som jeg hermed døber "Price-kurven".

Dog kan vi også være heldige, at den kommende søndag bliver det såkaldte "lillejuleaftensafsnit", hvor alle skal blive rygende uvenner, gaverne forsvinde og nisserne blive sløje, så man lige akkurat tror, at julen er i fare.

Et peak, før vi kan afrunde, så at sige. Det vil kun tiden kunne vise os.

Se - eller gense - "Magtens Danmark" på DRTV. Og læs de forrige anmeldelser fra SE og HØR herunder:

Sponsoreret indhold