Kendte13. februar 2022

Overgangsalderen rammer, mens polerne smelter: Læs anmeldelsen af første episode af DR’s ”Borgen”

Gensynet med Birgitte Nyborg er en stor fornøjelse i første afsnit af ”Borgen”, der lægger lovende og fejende flot ud. Men en søvndyssende midte og lidt for meget form uden indhold trækker karakteren ned
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Birgitte Nyborgs gamle ærkefjende nummer ét – den kyniske chefredaktør Michael Laugesen – siger det bedst, når han siger:

- Regeringen er jo castet, som om den er en Hollywoodfilm. Det rigtige antal kvinder, folk med anden etnisk baggrund, bløde mænd, alternativ seksuel orientering, og en minister i kørestol. What’s not to like? Lortet virker.

Det er sådan, jeg har det med første afsnit af den nye – og fjerde – sæson af ”Borgen”. Måske er Adam Prices historie om Nyborgs strabadser på Tinge skåret efter en nem skabelon – men hey, det virker sgu meget godt.

Diversiteten kan dog godt blive klæbende og lidt for kliché undervejs i søndagens premiereafsnit, men det vender vi tilbage til i løbet af denne anmeldelse. Først er vi nødt til at starte et andet sted.

Det – bogstaveligt talt – første, der springer i øjnene.

For føj, hvor Netflix-moneterne nærmest triller ud gennem dronebillederne, mens vi overflyver traditionel hvalfangst og overdrevet smukke isdækkede naturomgivelser i Ilulissat.

”Borgen: Riget, Magten og Æren” er nemlig DR’s første tur i kanen med streaminggiganten Netflix, der har været med til at finansiere den fjerde sæson af hitserien.

Det vides ikke, præcis hvor mange penge, der er røget fra den amerikanske seriemastodont over til DR – der har svoret, at de har bibeholdt kunstnerisk frihed og retten til det sidste ord – men det kan virkelig ses på den tårnhøje production value.

Artiklen fortsætter under billedet:

https://imgix.seoghoer.dk/dr-0635007.jpg
 Foto: DR

En af de nye i "Borgen ”-persongalleriet er den unge assistent Oliver. Han skal lige lære det, men Birgittes nye højre hånd er allerede en god erstatning for den tjekkede Kasper Juul. (Foto: DR)

Vil vinde Kraghs terræn

Scenen er også sat i Danmarks hovedstad, hvor Birgitte Nyborg er presset ud på den passive sidelinje af sin overmand – bevares, kvinde selvfølgelig – Signe Kragh, der i spidsen for Arbejderpartiet er blevet landets statsminister.

Som udenrigsminister skulle man ikke tro, at Nyborg var degraderet til en underkuet og overset lilleputpolitiker, der bliver ignoreret og trumfet af klassens seje pige, men Kragh har styr på hashtagget #thefutureisfemale – og så amputerer hun desuden lige Birgittes Kina-dagsorden på et stort anlagt pandapressemøde.

Og her er det nærliggende at fremhæve Simon Bennebjerg, der i rollen som den forsigtige assistent Oliver Hjorth, allerede virker som sæsonens befriende komiske indspark.

For eksempel i ministerbilen, da de ringer fra Grønland og olien er fundet, og Oliver viser, at man som ministerens højre hånd skal kunne flippe rund og ændre mening i et snuptag.

Det kammer dog over og bliver lidt for fjollet med en Grønlandsekspert med flyskræk, der aldrig har været i Grønland – ja, jeg kigger på Asger-karakteren spillet af ellers stilsikre Mikkel Boe Følsgaard.

Artiklen fortsætter under billedet:

https://imgix.seoghoer.dk/dr-0632586.jpg
 Foto: DR

Mikkel Boe Følsgaards karakter, Asger, stiger i graderne fra allerførste færd. (Foto: DR)

Fra råkulde til rapsmarker

Afsnittets suverænt mest kiksede fejltrin finder vi dog i scenen med det unge ”Stranger Things”-agtige cast, der skal agere smadderuartige dyrevelfærds-/miljøaktivister (senere går det op for os, at den ene er selveste Birgittes søn, der i dén grad har ladet sig påvirke af sin klimambitiøse ministermor).

Mens vi det ene øjeblik befinder os i iskolde København, er vi med et trylleslag i gang med at køre slagtegrise ud i det fri omringet af rapsmarker, høj sol og blå himmel. Efter den alt for lange scene og et allerede træls romantisk subplot, er vi – bang! – tilbage i Hovedstaden med frostbidte kinder, halstørklæder og skuespillere, der skutter sig.

En brandærgerlig continuity-fejl at lave.

Artiklen fortsætter under billedet:

https://imgix.seoghoer.dk/dr-0635027.jpg
 Foto: DR

Så var det pludselig sommer midt i afsnittet. (Foto: DR)

”Borgen” er – når den ikke kammer over og bliver lidt for fejlslagen ”woke” - med synlige sms- og Twittergrafik trådt ind i nutiden. Personligt ser jeg allerede frem til besvær med slettede sms’er, rævekager, alliancer og lækager – og gad vide, om der bliver noget med ham ministeren i kørestolen?

Søren Malling kan i min optik ikke gøre noget galt, og fortjener også en special mention. Tilbage i rollen som tv-manden Torben Friis spiller han allerede, som om han har redaktionelle hemmeligheder klar i baghånden. Eller adgang til en kilde eller to, der er villige til at tale over sig.

Alt i alt svingende takter i de indledende 56 minutter af denne nye sæson af den internationalt anerkendte serie. Der er enkelte lyspunkter, timing og sågar små referencer, der peger tilbage på selve det, den er: En serie med Hollywoodbudget om nordisk toppolitik.

Men på grund af langtrukne scener, skiftende årstider og en enkelt eller to overforklaringer for meget, svinger vi os med første afsnit kun lige op på en halvlunken 3 ud af 6 stjerner.

”Borgen: Riget, Magten og Æren” kan ses søndag klokken 20.00 på DR1, eller på DRTV.

Sponsoreret indhold