Kendte20. februar 2022

Anmeldelse: Hver eneste backstory-sten vendes i andet afsnit af ”Borgen”

Price har fulgt godt med, da berettermodellen var på skoleskemaet. Der insisteres dog lidt for irriterende meget på at følge bestemte fortælleværktøjer, og afsnittets absolutte højdepunkt indtræffer først til allersidst
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Gad nok vide, om det er skuespiller Magnus Millang, der selv er landet på, at hans karakter, departementschefen Rasmus Gren Lundbæk, skal være så ivrig Brøndbyfan, at han tropper op i ministeriet med et tørklæde om skuldrene morgenen efter en sejr?

Det virker i hvert fald både lidt mærkeligt, overdrevet og endda ganske unødvendigt.

Tørklædet i sig selv er nemlig ikke bare en spøjs og lettere malplaceret rekvisit.

Den bliver også et perfekt eksempel på et af de problemer, som ”Borgen” lige siden første sæson for 12 år siden har kæmpet med – nemlig behovet og lysten til både show it OG tell it.

For vi har jo set tørklædet. Faktisk stikker det ud som en blå og gul beklædningsdel nu engang gør i et miljø bestående mestendels af mahognimøbler. Men alligevel skal Millang levere den falskklingende replik: - Ja, vi vandt i går, såå…

Med det første irritationsmoment af vejen, kan vi nu koncentrere os om resten af ”Pest eller kolera” - anden episode af ”Borgen: Riget, Magten og Æren”, som jeg trods alt må indrømme, at jeg nyder at følge med i indtil videre.

Artiklen fortsætter under billedet:

https://imgix.seoghoer.dk/dr-0632600.jpg
 Foto: DR, Mike Kollöffel

Magnus Millang spiller rollen som departementschef Rasmus Gren Lundbæk. Som er Brøndbyfan i sin fritid. (Foto: DR, Mike Kollöffel)

Desværre er departementschefens favoritfodboldhold ikke den eneste karakterdetalje, som vi skal igennem i dette afsnit. Og uden der skal gå for meget danskundervisning i den, så må man dælme sige, at Adam Prices drejebog lever op til ”spændingskurvens” andet og tredje trin; præsentation og uddybning.

Problemet er bare, at sommetider lader spændingen – og relevansen – altså vente på sig.

Hele to sea-bands

Vi starter med Asger Holm Kirkegaard, spillet af Mikkel Boe Følsgaard, som jeg også slog mig lidt på i sidste uge.

Han har stadig flyskræk – men er dog ankommet til Grønland. Vi ved ikke, hvordan flyveturen gik, men han er i hvert fald irriteret over, at han skal direkte til møde hos Hans Eliassen.

Gennem hele afsnittet er han iført hele to seaband-armbånd mod køresyge og kvalme. Han er angst, er usikker, og så fumler han rundt i sin titel, når han præsenterer sig.

Vi mangler faktisk bare, at den kære nykonstituerede arktiske ambassadør sveder igennem skorten – eller det der er værre - af skræk under forhandlingerne.

Artiklen fortsætter under billederne:

https://imgix.seoghoer.dk/dr-0637608.jpg
 Foto: DR, Mike Kollöffel

Boe Følsgaards karakter, Asger, som er sendt til Grønland for første gang i sit liv - på trods af sit job som Grønlands-ekspert - har sit at slås med. (Foto: DR, Mike Kollöffel)

https://imgix.seoghoer.dk/dr-0635054.jpg
 Foto: DR, Mike Kollöffel

... Og så skal han tilmed springe rundt for at få signal hjem til København.
(Foto: DR, Mike Kollöffel)

Birgitte Nyborg har altså med andre ord sendt lidt af en Mr. Bean til afgørende politiske forhandlinger om olieudvinding i Grønland.

Og nu ved jeg ikke med jer, men det er ikke umiddelbart en historie, jeg ligefrem har sukket efter.

Du kender ikke din egen søn

Det bringer os videre til vores hårdt prøvede udenrigsminister Birgitte Nyborg.

Man behøver ikke have fulgt meget godt med i de foregående ”Borgen”-sæsoner for at vide, at hendes karakter er skåret efter den samme gamle mor-har-for-travlt-til-at-være-mor-for-hun-har-en-karriere-skabelon, som vi har set utallige gange i dansk film og tv.

Den tredje sæson synes dog alligevel at skulle gøre plads til mere af Nyborg-backstory. Og ja, du havde gættet det: Hun er stadig en uopmærksom mor, der arbejder vildt meget.

Vi ser hende være et spøgelse midt i en sammentømret familie, vi ser PET indrette et safe room på knægtens værelse, før vi får at vide, at hun ikke en gang kender sin egen søns skostørrelse eller smag i sneakers.

Artiklen fortsætter under billedet:

https://imgix.seoghoer.dk/dr-0632613.jpg
 Foto: DR, Mike Kollöffel

Birgitte gennemskues både af sin søn og af sine kollegaer i arktisk råd, når hun forsøger at stikke små hvide løgne. (Foto: DR, Mike Kollöffel)

Snuden ud af bøgerne, Asger

Den helt store pensel er selvfølgelig også taget frem, når der skal males en baggrund for karakteren Malik, den nye Emmy – der som hvis hun var en anden Pocahontas, hjælper den kyniske slipsedreng Asger med at åbne øjnene for den storslåede natur – før han i romantikkens navn foretager sig verdenshistoriens hurtigste skoindkøb.

Mon den smukke unge grønlænder kan få hans skuldre så langt ned, at han finder selvtillid i kampen om det sorte guld?

Hvem ved, måske kan han ligefrem smide kvalmearmbåndene?

Artiklen fortsætter under billedet:

https://imgix.seoghoer.dk/dr-0635051.jpg
 Foto: DR, Mike Kollöffel

Der er kærlighed i luften lige fra skønne Emmy beder belæste Asger om at klappe computeren sammen første gang. (Foto: DR, Mike Kollöffel)

Hjemme på redaktionen hos TV 1 lærer vi om den nye chef, Katrine Fønsmark, at hun trods sin stadig unge alder er lidt af en journalistisk dinosaur, når der eksempelvis skal smækkes indslag fra Grønland sammen.

Det resulterer i en reprimande fra generaldirektøren på kanalen, og selvom vi ved fra forrige sæsoner, at Fønsmark som regel ikke er meget for at underlægge sig censur i arbejdet, så må hun rette ind og måske i fremtiden forsøge at oppe sin politiske korrekthed lidt.

Det bliver godt til sidst

Vi måtte så grueligt mange baggrundshistorier igennem, før vi i de sidste ti minutter af afsnittet får lige præcis dét, som ”Borgen” kan, når det virkelig spiller.

Birgitte holder møde med Udenrigspolitisk Nævn, men efter aftale med USA holder hun så sandelig også væsentlige oplysninger tilbage om de russiske forbindelser og Mikhail Gamov, der er i ejerkredsen i boreselskabet.

Artiklen fortsætter under billedet:

https://imgix.seoghoer.dk/dr-0635043.jpg
 Foto: DR, Mike Kollöffel

Malik - spillet af Ujarneq Fleischer - vil gerne tilbage i Søværnet. Så gerne, at han indvilliger i at hjælpe PET med at plante lytteudstyr på boreplatformen, hvor han arbejder. Men det får allerede fatale konsekvenser for ham i slutningen af andet afsnit (Foto: DR, Mike Kollöffel)

Mens der bliver plantet en helt særlig termokande i Ilulissat, bliver scenerne endelig hæsblæsende, forbindelsen til Gamov kommer på bordet, og Nyborg bliver rasende.

Tempoet er tilbage!

Løgnagtigheden trækker hun med hjem til sønnen Magnus, der om sin mor bedyrer: - Du er så fucking dårlig til at lyve. I en scene, der faktisk (endelig) sætter sig i maven.

Det ellers vellykkede andet afsnit af ”Riget, Magten og Æren” bruger for lang tid på at folde persongalleriet lidt for iøjnefaldende grundigt ud.

Og derfor føles det, som om der er ualmindeligt langt hen til det væsentlige, som jeg nu glæder mig til at se puffe til hele korthuset: Birgittes løgn.

Altså den om russerne - ikke den om fødselsdagsgaven.

Vi ender i denne uge på 4/6 stjerner.

Du kan se andet afsnit af "Borgen" allerede nu på DR TV - eller klokken 20.00 på DR1.

Her kan du læse sidste uges "Borgen"-anmeldelse:

Sponsoreret indhold