Kendte19. januar 2021

Arresteret af politiet og frosset ud af dronningen: Ramt af hammeren

Bag auktionshuset Bruun-Rasmussens pæne facade, som tv-seerne er blevet præsenteret for, gemmer sig en kæmpe skandale
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/jesper_8.jpg
 (Foto: Jesper Sunesen)

Blev sandheden fortiet og auktionskunderne ført bag lyset, da et kostbart portræt, bestilt af den afdøde danske Substral-milliardær Hans Smith og udført af den ligeledes afdøde popart-kunstner Andy Warhol, i 2013 endte som auktionskongen Jesper Bruun-Rasmussens ejendom?

Det mener Hans Smiths arvinger, som for snart otte år siden kontaktede Danmarks største auktionshus for at få solgt kunstværket. De fik dengang oplyst, at det formentlig var mellem 600.000 og 800.000 kroner værd.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/jesper_2.png
 (Foto: Bruun Rasmussen)

Andy Warhol malede maleriet af Hans Smith på bestilling – men han signerede det ikke. (Foto: Bruun Rasmussen)

Arvingerne valgte at anmelde Bruun-Rasmussen for bedrageri. Igennem flere år og med politiets hjælp har de forsøgt at opklare, hvordan det kunne lade sig gøre, at portrættet af Hans Smith i al hemmelighed blev solgt til Jesper Bruun-Rasmussen til en pris, der lå væsentlig under de 500.000 pund – cirka 4,4 millioner kroner – som et andet portræt i samme serie kort forinden var blevet vurderet til. Søster-portrættet, der forestillede Hans Smiths hustru, blev siden solgt på en auktion i London.

Fastsatte selv prisen

Over for arvingerne oplyste auktionshuset Bruun-Rasmussen, at en “privat” køber var interesseret i værket. Den private køber viste sig senere at være Bruun-Rasmussens holdingselskab.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/jesper_1_0.jpg
 (Foto: All Over Press)

Jesper Bruun-Rasmussen og fru Birthe er, siden kunstskandalen blev kendt, blevet fjernet fra kongehusets gæsteliste. (Foto: All Over Press)

Da beviserne ifølge anklagemyndigheden ikke er stærke nok til at kunne få Jesper Bruun-Rasmussen dømt i retten, fik den nu 78-årige auktionsleder i oktober besked om, at politiet havde besluttet at frafalde sigtelsen og indstille efterforskningen. Dermed er det udelukket, at han bliver tiltalt og dømt for bedrageri.

Vinderen – i hvert fald økonomisk – i dramaet er indtil videre Jesper Bruun-Rasmussen, som sikrede sig et kostbart maleri til en pris, som han stort set selv fastsatte, nemlig 550.000 kroner.

Desuden sikrede han sig et vederlag på fem procent for at formidle salget til sig selv.

Sigtet og arresteret

Siden sagen begyndte at rulle, og politiet sikrede sig adgang til korrespondance og anden dokumentation og sigtede og arresterede den krumbøjede auktionarius, er snoren til kongehuset blevet klippet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/jesper_3_1.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

Auktionskongen måtte lide den store ydmygelse at blive sigtet og afhørt i sagen, som politiet nu har opgivet. (Foto: Kaspar Wenstrup)

I mange år var Jesper Bruun-Rasmussen og hustruen Birthe nære venner af prins Henrik og dronning Margrethe. Jesper, som i 27 år har været ridder af Dannebrog, og fruen deltog i fest på slottet. Og de var med til en fast tradition med regentparret, Marianne Tholstrup, Susanne Heering, Bent Fabricius-Bjerre og fru Camilla samt Bente Scavenius og Joen Bille – nemlig de fælles nytårsaftener med udklædning.

Men dronningen, som selv er særdeles kunstinteresseret og i øvrigt også er blevet foreviget af Andy Warhol, afbrød kontakten til Bruun-Rasmussen efter politiets involvering i sagen. Auktionsparret har de seneste år ikke været inviteret med til nytårsfester med dronningen – eller i øvrigt plejet omgang med hende.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/jesper_4_0.jpg
 (Foto: Aller Media)

Dronning Margrethe, 80, udnævnte for 27 år siden Jesper Bruun-Rasmussen til Ridder af Dannebrog – og foreløbig har han fået lov at beholde sin orden. (Foto: Aller Media)

Da SE og HØR spørger Jesper Bruun-Rasmussen til Andy Warhol-skandalen, reagerer han forfjamsket med ordene:

– Det kan jeg ikke udtale mig om.

Og da auktionskongen bliver bedt om at uddybe, hvorfor hans kontakt til dronningen er ophørt, mumler han noget med corona og afbryder telefonforbindelsen.

Sagen fortsætter

Selv om politiet har givet op, så ulmer Andy Warhol-sagen stadig. Hans Smidts arvinger vil have maleriet tilbage. Eller også vil de have forskelsbeløbet på de 550.000 kroner, som Bruun-Rasmussen købte det for, og de 800.000 kroner, som de fik stillet i udsigt, at det kunne sælges for.

At jorden brænder under auktionshuset, gik i december op for Bruun Rasmussen Kunstauktioners bestyrelse. Formanden Tommy Pedersen, næstformanden Kirsten Smedegaard Andersen og bestyrelsesmedlemmet Peter Normann valgte efter godt et halvt år på deres poster at forlade skuden i Bredgade i København.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/jesper_5.jpg
 (Foto: Aller Media)

– Det kan jeg ikke udtale mig om, siger mr. Hammerslag, da han bliver spurgt ind til Andy Warhol-maleriet. (Foto: Aller Media)

Auktionshusets administrerende direktør Jakob Dupont vil ikke kommentere eventuel korrespondance med de tidligere ejere af Warhol-værket. Men han betragter sagen som lukket og siger, at Bruun-Rasmussen ikke har modtaget noget sagsanlæg angående maleriet.

Sikkert er det, at Danmarks mest kendte auktionshus har fået nogle enorme skrammer, og tilliden til dem har lidt et knæk. Jesper Bruun-Rasmussen har nu kun sin familie og nogle få nære medarbejdere at klynge sig til – og så selvfølgelig Andy Warhol-maleriet.

Sponsoreret indhold