Viggo Mortensen brugte "n-ordet"

Viggo Mortensen kom galt af sted, da der var spørgerunde efter en gallaforevisning af hans nyeste film.

Viggo Mortensen kom galt af sted, da der var spørgerunde efter en gallaforevisning af hans nyeste film.

Foto: Mega

 
 
Av, av, av!
 
Den dansk-amerikanske tidligere Oscar-nominerede skuespiller Viggo Mortensen er virkelig kommet i modvind i USA.
 
 
I David Cronenbergs  "A History of Violence" var han oppe mod de værste gangstere fra Philadelphia og dræbte alle banditterne, men det er ikke rigtig løsningen på den shitstorm, den 60-årige skuespiller nu har rodet sig ud i.
 
Viggo Mortensen er netop nu ved at promovere sin nyeste film, "Green Book", der har premiere den 21. november.
 
Her spiller han en amerikaner med italienske rødder ved navn Tony Lip.
 
 
Lip er en fordomsfuld dørmand, der får et job som chauffør for en sort mandlig pianist i de amerikanske sydstater i 1960'erne.
 
Den sorte pianist spilles af Mahershala Ali.
 
Viggo Mortensen og Mahershala Ali var onsdag i sidste uge med ved en gallaforevisning af filmen, hvor der efterfølgende var spørgerunde, og det var her, det gik galt.
 

Mahershala Ali og Viggo Mortensen. (Foto: Mega)
 
 
De to hovedrolleindehavere sad ved siden af hinanden, da Viggo Mortensen svarede på et spørgsmål og begik en kæmpe bommert.
 
- Folk siger ikke "nigger" længere, sagde han.
 
En Twitterbruger, der var til stede under fortalelsen, beskriver det som om, at al ilt forsvandt fra lokalet i et kort øjeblik.
 
 
Senere i forløbet forklarede Viggo Mortensen, at det han prøvede at fortælle var, at mange brugte "n-ordet" i daglig tale på den tid, hvor filmen finder sted.
 
 
Men skaden var sket.
 
En del af tilhørerne var chokerede og på Twitter gik debatten om  dansk-amerikanerens fortalelse.
 
Efterfølgende lagde Viggo Mortensen sig fladt ned i en udtalelse til Buzzfeednews.
 
- Selv om det var min intention at udtale mig mod racisme, har jeg ingen ret til at tro, at jeg kan forestille mig den smerte, det er at høre det ord i nogen som helst sammenhæng, specielt hvis det er udtalt af en hvid mand. Jeg bruger ikke det ord privat eller offentligt. Jeg er meget ked af, at jeg brugte det fulde ord - det vil ikke ske, siger Viggo Mortensen.
 
 
Mahershala Ali  reagerede også stært på udtalelsen.
 
- Brugen af ordet blandt sorte har været debatteret længe. Brugen af ordet af folk, der ikke er sorte, er slet ikke et debatemne. Uanset hvor intellektuel eller velmenende denne samtale mellem mig og Viggo havde været indtil da, var det ikke passende for Viggo at sige "n-ordet". Han gjorde det meget klart for mig, at han er klar over det, og han beklagede stærkt, da spørgerunden var overstået, siger Ali.
 
 
Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close