Det frække6. januar 2019

Personlighedstræk der øger risikoen for utroskab

Se hvad der øger risikoen for utroskab hos en person.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/internetutro_2_0.jpg
 Foto: All Over

Af Stine Helén Tunstrøm, kk.no

Har du selv oplevet at blive bedraget, så ved du, at utroskab er noget af det værste, du kan opleve i et parforhold. Tanken om, at den person, du elsker, har været intim med et andet menneske kan slet og ret føles som det værste svigt.

SE DET ENORME UDVALG AF LÆKRE VIBRATORER HOS SINFUL (sponsoreret link)

Og måske er det derfor, vi er så optagede af utroskab som tema. For havde det ikke været nemt, hvis der fandtes tydelige tegn og personlighedstræk, som vi kunne forholde os til? Noget som indikerer, at ”dette menneske har høj sandsynlighed for at begå utroskab”?

- Jo, man kan helt sikkert finde nogen personlighedstræk, som oftere går igen hos mennesker, der er utro. Men man kan ikke partout sige, at ”er du på denne måde, så vil du begå utroskab”, siger Siv Gamnes, der er specialist i sexologisk rådgivning til kk.no.

Her er de bedste gliddecremer til kvinder (sponsoreret link)

Oftere er de udadvendte og impulsive

I hendes praksis er utroskab et tema, som ofte kommer op i parsamtaler. Og selvom der ikke er en tydelig rød tråd for, hvem der er utro, er der alligevel nogle tendenser.

- Erfaringsmæssigt ser jeg, at de fleste, jeg taler med om utroskab, siger, at ”det havde jeg ikke troet, jeg ville komme til at gøre”. Og når mennesker ikke selv ved, at de ville gøre det, så er det også vanskeligt for fagfolk at vide, siger hun og forklarer:

- Men jeg ser, at såkaldte højrisikopersoner, dem, der er rastløse, søger spænding og stadig er på udkig efter udfordringer, sjældnere er overrasket over, at de kom til at være utro. De mere ekstroverte og impulsive typer ser det i hvert fald ikke på det som et chok.

Hun påpeger, at det også sker, at mere stille og rolige personer, der egentlig godt kan lide tryghed i deres liv, også kan finde på at være utro. Alligevel er det de impulsive, der er mest i risikozonene. Det samme mener psykolog Andreas Løes Narum.

Når man taler om mennesker, så er det altid utrolig komplekts, og at man ikke altid kan sige, at en plus en er to. Men groft set, er der større risiko for at være utro, hvis du som person er udadvendt og har en lavere impulskontrol. Det er de to vigtigste træk, man har identificeret, siger han.

LÆS OGSÅ: Kan man spotte utroskab? Her er 10 tegn

Den viktigste faktor: Hvor tilfreds du er med dit forhold

I 2011 skrev psykolog Ellen Sveen Haugen Hoel sin hovedopgave om netop temaet personlighed og utroskab. Og selv om der ikke er noget, der hedder ”en utro personlighed”, fandt hun alligevel, at der er nogle faktorer, der kan spille en rolle.

- Det er ikke sådan, at man kan forudse utroskab baseret på personlighedstræk, men personligheden kan indeholde såkaldte risikofaktorer og beskyttelsesfaktorer. Når man skal se på de psykologiske faktorer, så må man altid se på samspillet mellem personens egne egenskaber, relationens egenskaber (som partilfredshed), og egenskaberne ved den situation, det udspiller sig i, fortæller hun.

Men nogle mennesker kan være mere disponeret for at have en utroskabsadfærd. For eksempel er der en højere risiko, hvis man er meget udadvendt. Det kan handle om, at man generelt er mere opsøgende med kontakt til andre mennesker.

- Så befinder man sig oftere i situationer, hvor man møder mennesker, man kan blive tiltrukket af. En anden mulighed er også, at ekstroverte mennesker søger mere spænding, siger hun.

Men personligheden er slet ikke den vigtigste risikofaktor.

- Tilfredshed i parforholdet har noget at sige. Der er en stærkere sammenhæng der, end med personligheden. Den stærkeste indikator for utroskab er altså, hvor tilfreds, du er med dit parforhold, forklarer Ellen Sveen Haugen Hoel.

KØB et abonnement på femina og vælg din egen velkomstgave: Moshi Moshi jakke, Södahl plaid eller et af vores skønhedssæt

Påvirkes også af opvækst og miljø

Når det gælder utroskab, er der utrolig mange faktorer, der kan spille ind. Hos nogen kan det ligge lidt i deres natur at søge spænding, hos andre kan det være, forholdet skranter lidt. Nogle kan også opleve hverdagen, efter at forelskelsen har lagt sig, som uspændende og trist, og vil søge efter en ”ny” og berusende følelse igen.

- Alle mennesker er jo et produkt af arv og miljø. Man er jo ikke født som en person, der vil være utro, det er jo faktorer gennem livet, som kan forme dit syn på utroskab. Den indstilling dine forældre har haft til utroskab i din opvækst, eller det miljø, du har befundet dig i, kan have stor betydning for, hvordan du selv ser på utroskab, og hvilke valg du tager, fortæller Siv Gamnes.

LÆS OGSÅ: Sexologen: Utroskab handler ikke om sex

Psykolog Andreas Løes Narum mener også, at opvækst og miljø kan påvirke vores syn på troskab og utroskab.

- Fra et rent anekdotisk synspunkt anerkender jeg, at opvæksten kan have noget at sige. Jeg ser det ofte hos mine klienter, at de fortæller, at de som børn har oplevet forældres utroskab og en ond skilsmisse. Og pludselig havner de der selv.

At ”alle er utro, hvorfor kan jeg så ikke også være det”, er heller ikke en ualmindelig undskyldning, særligt blandt dem, der er notorisk utro.

- De er nødt til at normalisere deres egen opførsel og retfærdiggøre den. Når man er utro, bliver man desuden ekstra opmærksom på andre, der er utro, og måske er de selv utro med nogle, der er i et forhold, siger han og tilføjer, at ”alle” altså ikke er utro.

- Store undersøgelser viser, at mellem 20-50 procent af os har været utro en gang i løbet af livet. Det, jeg så har fundet, når jeg har undersøgt det nærmere, er, at man nærmer sig 50 procent blandt dem, der har en højere uddannelse, siger Andreas Løes Narum.

Sponsoreret indhold