Det frække30. oktober 2018

10 slags bedrag, der er lige så ødelæggende som utroskab

Utroskab er det, de fleste af forbinder med at bedrage sin partner. Men ifølge samlivseksperter er der andre former for bedrag, som kan være lige så ødelæggende for parforholdet.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/utroskab_i_sengen_0.jpg
 Foto: All Over

Af Ida Bergersen, kk.no

Hvor går grænsen for utroskab? Det findes der mange forskellige meninger om, siger Frode Thuen, der er psykolog, forsker og forfatter.

– Utroskab er vældig individuelt. Om det er gentagen utroskab, hvor man er gået bag om ryggen på sin partner og løjet meget, er det noget andet end hvis det er en engangsaffære, hvor man indrømmer det, man har gjort med det samme.

De fleste par en fornemmelse for, hvor grænsen for utroskab går, men hvis man er uenige eller usikre på, hvad som er okay eller ikke er okay, kan det være nyttigt at tage en snak om det derhjemme.

Køb årets frækkeste julekalender hos Sinful (sponsoreret link)

– Alle er forskellige - nogle er meget udadvendte og har mange venner af det modsatte køn, og nogle er flirtende af natur. Det kan give udfordringer; det behøver ikke at være utroskab, men det kan svække trygheden i forholdet. Man bør være bevidst om, hvor ens partners grænse får, så det ikke går hen og bliver ubehageligt. Hvor din partners grænse går, kan være et helt andet sted, end du selv tror, siger Frode Thuen.

- Hvad der anses som utroskab er helt op til partneren at bedømme, derfor kan det være nyttigt at tale om det. For at give et eksempel: Nogen bliver stødt, hvis deres partner masturberer til porno, mens andre synes, det er helt fint. Det samme gælder flirt eller berøring – vi har forskellige opfattelser af, om det anses som indenfor grænsen, siger John M. Gottman, der har forsket i parforhold i 40 år.

Få 13 nr. af femina + glasvase fra Lyngby Porcelæn for kun 348 kr.

Bedrag skader tilliden til partneren

I Gottmans nye bog ”Livslang kærlighed” skriver han om 10 måder, man kan bedrage sin kæreste på uden at være utro. Et brud på seksuel loyalitet er nemlig ikke det eneste tillidsbrud, som kan ødelægge forholdet.

Du er nødt til at prøve denne Mr Big Rabbit-vibrator (sponsoreret link)

- Mangel på loyalitet er ligeså ødelæggende som at have et sidespring. Alle former for bedrag vil skade tilliden til partneren, men ofte bliver det bagatelliseret eller overset – gerne af begge parter. Jeg mener, at det som er allermest ødelæggende blandt disse former for bedrag, er at behandle hinanden med foragt, siger John M. Gottman.

LÆS OGSÅ: 5 spørgsmål, der kan sige noget om, hvor glad du er i dit forhold

10 former for bedrag, der kan være lige så ødelæggende for parforholdet som utroskab:

  • At være sammen med sin partner, indtil noget bedre dukker op
  • En affære uden sex (f.eks. at være meget tæt med én på dit job og dele privat information med ham eller hende)
  • Løgn
  • At alliere sig med en anden og gå imod din partner
  • At være mentalt fraværende og kold
  • Mangel på respekt
  • Hvis den seksuelle interesse forsvinder
  • Uretfærdighed
  • Egoisme
  • Løftebrud

LÆS OGSÅ: 5 vaner, der kan ødelægge dit parforhold

Ting, der dræber et forhold

Ifølge Gottman er der hovedsageligt to ting, der dræber et forhold: At lyve (du undgår at fortælle, hvad du egentlig ønsker for at undgå konflikt) og at længes efter følelsesmæssige bånd, som du ikke kan få med din partner. Han mener også, at der i fremtiden vil dukke nye måder op at være utro på.

– Hvis man deler sin partners hemmeligheder, vil det kunne ødelægge parforholdet. Og i den tid vi lever i nu, hvor det er så let at dele information, findes der mange måder at dele uønskede ting om sin partner, som tilsyneladende virker uskyldige.

Mange mennesker kan nok genkende følelsen af at have lavet en hvid løgn. Men hvis man lyver meget og gør det for at undgå at ens partner skal blive vred eller skuffet, er det som regel et tegn på, at forholdet ikke er helt godt.

- Løgne kan være ødelæggende for parforholdet. Det samme gælder flirts – selvom man måske anser det som en uskyldig flirt, kan det få ens partner til at føle sig udsat. Hvis man oplever, at ens partner ofte foretager sig valg, der kan føles som et bedrag, skal man stoppe op og spørge sig selv, om det er sådan man vil have det, og hvordan forholdet kommer til at udvikle sig, hvis det fortsætter, siger Frode Thuen.

Forskning viser, at disse forskellige former for bedrag vil føre til, at forholdet bliver mere ustabilt og utrygt.

- For at ens forhold skal være trygt og stabilt, er det vigtigt, at man kan stole på sin partner, og ikke føle at han eller hun har en skjult agenda. Hvis man er i et forhold, hvor den ene eller begge parter har flere af de egenskaber, som John B. Gottman remser op, er forholdet sandsynligvis ikke specielt solidt, siger Frode Thuen.

Sponsoreret indhold