Her er årsagen til at kvinder får orgasme

Foto: MEGA

Det kan godt være, at det er en af smukkeste oplevelser på denne jord. Og at den for mange er så svær at opnå – især sammen med andre.

Efterårsudsalg: Spar op til 70 procent på sexlegetøj

Men den kvindelige orgasme har altid været omgærdet af mystik og uvidenhed, og rent evolutionært har det været svært for forskerne at forklare, hvilket overordnet formål den tjener, eftersom en kvinde kan blive gravid og videreføre arten med eller uden orgasme under undfangelsen.

Nu mener eksperter dog at have en forklaring på fænomenet. Og det går ud på, at det er udviklet i de tidligste menneske for at igangsætte ægløsning under samlejet.

For det er lige præcis, sådan det foregår hos en lang række dyr – herunder katte, kaniner og kameler.

Menneskehunnen er som bekendt anderledes bygget op, forstået således, at hun i stedet frigiver et æg en gang om måneden, hvilket giver en ret kort periode, hvor hun har mulighed for at blive gravid.

Forsker ved Boston Children’s Hospital, Mihaela Pavlicev, undersøgte og kortlagde data om forskellige pattedyrs ægløsning, og det var her, hun opdagede et mønster.

Kvindens orgasme et levn 

 Her konstaterede hun nemlig, at de hormoner, der blev udløst af dyrene, når de havde ægløsning, var de samme, som blev udløst under den menneskelige orgasme.

Hun blev senere professor ved Universitetet i Wien, og her fandt hun ud af, at disse dyrs klitoris kunne lokaliseres inde i deres vagina.

Herefter opstillede hun en tese om, at den kvindelige orgasme oprindelig opstod for at igangsætte ægløsningen og er et levn, som ikke længere tjener et formeringsmæssigt formål.

Hun beviste ifølge journalen Proceedings of the National Academy of Sciences, at man kunne indføre fluoxetin i hunkaninerne, som er et stof, der virker antidepressivt, og som gør det sværere for kvinder at få orgasme.

Kaninerne fik stoffet i to uger, og efter den periode var der 30 procent mindre chance for, at kaninerne fik ægløsning.

  • - Vi er faktisk virkeligt, virkeligt glade for, at vi fik et så klart resultat, fortæller Mihaela Pavlicev.

Vi ved endnu ikke, hvordan den præcise mekanisme, som får en orgasme til at igangsætte ægløsningen fungerer. Og hvad angår kaninen, så ved man heller ikke, hvordan en ægløsning føles for en sådan.

Men der er en sammenhæng mellem kvindens placering af klitoris i forhold til de pattedyr, der har sexstyret ægløsning, og det forklarer ifølge professoren, hvorfor mange kvinder har svært ved at opnå orgasme under samleje

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close