Det frække11. maj 2021

Dansk sexolog: Det har jeg lært af mine tre ekskoner

Michael Fray har tre bud på, hvad du kan gøre for at undgå skilsmisse
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/facebook-2048-jpg.jpg
 FOTO: OLE SØRENSEN

Tre gange har Michael Fray været gift. Tre gange Den eneste ene. Og tre skilsmisser.

Men det var først, da han uddannede sig som sexolog, at han forstod, hvad hans egen rolle var i skilsmisserne.

Boost dit forhold med sexlegetøj til par

Nu har han skrevet en bog, der skal hjælpe andre mænd, så de kan undgå at begå samme fejl som Michael.

Bogen Ekskoner fra Himmelen, Helvede og Hørsholm er fuld af personlige beretninger, terapeutiske værktøjer samt fortællinger fra fem andre mænd, der har været gennem skilsmisser.

Ikke ændre partneren

Overfor SE og HØR fortæller Michael Fray, at man ikke skal forsøge at ændre sin partner:

- Man skal i stedet lære at kommunikere og rumme hinandens finurligheder - og det starter hos en selv, siger den 45-årige Michael Fray, der er underviser på Joan Ørtings sexologskole og er vært på sex- og samlivspodcasten Ærlig talt.

- Parforhold handler ikke kun om kompromiser, men om at kunne rumme den andens behov og drømme.

Alle er irriterende

Fray fortæller her om de tre vigtigste ting, han gerne ville have vidst noget før, og som han håber kan forhindre andres skilsmisser:

Alle mennesker er komplekse, irriterende og skidebesværlige, mener Fray:

- Os selv inklusive! Der findes ikke noget mere vanskeligt end et andet menneske. Alle har deres behov, baggrunde, hjerner og måder at klemme tandpastatuben på. Vi er heldigvis ikke irriterende hele tiden, men vi er det ofte, helt uden at vide det.

- Vi vil før eller siden blive irriteret over ting, vores partner gør. Ved at vide og acceptere dette, bliver livet hurtigt en del lettere. Evnen til at håndtere vores partners irriterende sider skal findes inde i os selv. Samme sted som evnen til at styre og udvikle os selv også skal findes. Så hvis noget ikke fungerer, må vi altså se ind ad, siger Michael Fray.

Frækt gør jeres hverdag lidt sjovere

Selvudvikling

Ved at kaste lys på egne væremåder og mønstre får vi selv ansvaret for vores adfærd, forklarer Fray:

- Vi har alle positive og negative skyggesider, forskellige tilknytningsmønstre og uskrevne kontrakter med vores forældre om, hvad der skulle til for at blive passet på og få kærlighed. Det kan være en stor øjenåbner at gå på opdagelse i alle disse mønstre. For de forklarer ofte, hvorfor du er som du er, og hvorfor du reagerer kraftig på nogle situationer og med et skuldertræk på andre.

Dernæst er det vigtigt at huske på, at din partner har nøjagtigt det samme, forklarer Fray. Ved at se på alle disse ting sammen med din partner vil I opnå en endnu større forståelse for hinanden, og forholdet vil blive endnu dybere og nærme sig den ubetingede kærlighed, der kun findes i de bedste forhold:

- Eksempelvis bliver jeg udfordret af min kæreste, der altid har gooood tid. Specielt i starten af vores forhold kunne hendes tidsoptimisme virkeligt gå mig på nerverne, siger sexologen.

[node:aller-related-content:3]

- Men da jeg kiggede nærmere på, hvorfor jeg blev det, blev det tydeligt, at det trak spor til min opvækst, og min kære mors krav til punktlighed, som jeg havde taget med mig som min sandhed. For i virkeligheden var jeg misundelig på hendes evne til at tage det stille og roligt, og alligevel nå det hele.

- Den erkendelse gjorde, at jeg ikke længere bliver irriteret på samme måde. Havde jeg ikke udviklet mig og skabt en positiv forandring i mig selv, kunne sådan en ting nemt blive noget som kunne ødelægge forholdet med tiden.

Vær dig selv

Man skal være sig selv - men ved du selv hvem du er? Er du ærlig overfor dig selv og egne behov?

- I min bog defineres en rigtig mand som en, der står ved, hvem han er. En der tør åbne sig op og være sårbar. En der først prøver at forstå og dernæst at blive forstået. En der kender sine egne maskuline og feminine sider, og derigennem kan blive ved med at polarisere sin partner.

- Ofte kræves en god portion personlig udvikling, før denne indsigt i dig selv er på plads. Eksempelvis tænker jeg, at mange mænd har seksualiseret deres behov for nærhed. Derfor bliver sex det samme som nærhed for mange mænd.

- En moderne stærk mand ved at han også åbent kan sige 'hey, jeg har også behov for nærhed.' Han ved, at følelser bestemt også er noget, mænd taler om. Han kan sige 'jeg synes sgu det her er svært' og blive mødt i sine behov af andre mænd og ikke mindst af partneren.

Læs mere om Michael Fray bog her

Du finder altid et frækt tilbud på sinful.dk

https://imgix.seoghoer.dk/image001_13.jpg

Sponsoreret indhold