Kendte5. oktober 2018

Danske Ivan reddede grotte-drengene: Jeg ville gøre det igen

Den 45-årige danske dykker Ivan Karadzic var en del af redningsholdet, der i juli reddede 12 thailandske drenge ud af en grotte i Thailand
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/dykker_ivan_karadzic.jpg
 (Foto: Peter Grosen)

Man skal hjælpe, hvor man kan.

Det mantra fulgte 45-årige Ivan Karadzic, da han i slutningen af juni så i fjernsynet, at 12 thailandske drenge og deres fodboldtræner var forsvundet i Tham Luang-grotten i det nordlige Thailand.

– På det tidspunkt vidste man endnu ikke, om de var inde i grotten. Men da deres cykler var fundet udenfor, gik man ud fra, at de var derinde.

– Jeg sad sammen med nogle andre dykkere, og vi gav besked om, at vi var klar til at rykke ud, hvis de havde brug for hjælp, fortæller den ydmyge dansker, da SE og HØR møder ham på Den Blå Planet på Amager.

Han er født og opvokset i Danmark, men for 11 år siden fik hans passion for dykning ham til at slå sig ned på øen Koh Tao i Thailand, hvor han i dag driver Koh Tao Tec Divers og bor med sin kæreste View.

Her underviser Ivan dykkerinstruktører i teknisk svære dyk som vragdyk, ligesom han også udfører grottedyk.

Med andre ord var han specialist i den type dyk, der kunne redde drengene ud af grotten, inden monsunregnen kom og fratog dem muligheden for at slippe ud i live.

Derfor begyndte han og andre specialdykkere de følgende dage at samle udstyr sammen, hvis deres hjælp skulle blive nødvendig.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/ivan_karadzic.jpg
 (Foto: Peter Grosen)

De næste måneder tager Ivan rundt i Danmark og Norge og holder foredrag om oplevelsen i grotten. Vil du høre Ivan fortælle om redningsaktionen, kan du købe billetter på hanne.billet.dk. (Foto: Peter Grosen)

Dødsensfarlig ekspedition

Den 2. juli ankom Ivan til grotten, og samme dag blev de 12 drenge og deres fodboldtræner fundet inde i grotten efter ni dage uden mad.

De var stadig i live, og derfor begyndte Thai Navy Seals at planlægge redningsaktionen.

Ruten ind til drengene var kompliceret, og det tog fire timer at komme ind og fire timer at komme ud igen.

Det er langt mere, end man kan klare på en almindelig iltflaske. Derfor blev de kommende dage brugt på at rekonstruere grotten og at lave depoter med ekstra iltflasker og energibarer.

– Det var et forholdsvis farligt terræn, så derfor tog vi mange forholdsregler, da vi forberedte os, fortæller Ivan.

– Det, der gjorde det svært, var, at sigtbarheden var nul, så vi kunne ikke se noget, og vandet var kun 20 grader, hvilket er koldt i Thailand.

– Der var sat et reb op, så når vi havde rebet i hænderne, var vi på ret kurs, fortæller redningsmanden.

– Det er ikke så mentalt behageligt, så det er vigtigt at lade være med at tænke på de ting, der kan gå galt, men i stedet bare tænke på, at man er en robot, der skal udføre en opgave. Hvis en dykker går i panik, er det nærmest lig med døden, siger Ivan.

– Jeg følte, jeg var klar til at løse opgaven uden at sætte mit eget liv på spil.

Kroppen sagde stop

Den 8. juli var alle detaljer så planlagt, og redningsaktionen gik for alvor i gang. Planen var at redde de første fire drenge ud den første dag.

– Jeg stod ved et depot, hvor min opgave var at skifte deres tank og sørge for, at de ikke kom under vand, forklarer Ivan Karadzic.

– Børnene sagde ikke så meget. De havde fået noget angststillende medicin til børn, så de ikke skulle gå i panik, for hvis de gik i panik, ville de dø, når vi dykkede.

Missionen lykkedes, men 12 timer i vand og hårdt fysisk arbejde var mere, end Ivans krop kunne kapere.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/de_12_thailandske_drenge_i_grotten.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Kroppen ville ikke helt, som Ivan ville, da de kæmpede for at redde drengene ud af grotten. – Mit eget ego ville så gerne have været med de sidste dage, men jeg kunne godt se, at jeg ikke havde været en hjælp for holdet, og jeg ville have bragt både mig selv og måske også andre i fare, hvis jeg var gået ind. (Foto: Ritzau Scanpix)

Næste dag blev han sendt til lægen, og her sluttede missionen for ham.

– Jeg fik ikke lov at dykke mere. Min krop var stået af, jeg havde nedsænket kropstemperatur.

– Jeg var ekstremt vred på mig selv over, at jeg ikke kunne dykke ind, lyder det fra den danske helt.

Mange af de andre dykkere fik også skader under redningsaktionen, ligesom en dykker døde, da de resterende otte drenge og deres fodboldtræner de kommende dage blev reddet ud.

[node:advert-in-body_4]

Hyldet hos kongen

To måneder efter blev Ivan og de andre involverede inviteret til middag ved det kongelige palads i Thailand.

– Jeg havde bord lige ved siden af ungerne. Det var meget specielt at se dem. De lignede skeletter inde i hulen – nu havde de fået sul på kroppen og var glade, smiler Ivan.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/de_12_thailandske_drenge_i_grotten_1.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Det var en stor glæde for Ivan at møde de 12 drenge og se, at de var sunde og raske, to måneder efter at de var blevet reddet ud af grotten i Thailand. (Foto: Ritzau Scanpix)

Selv er han også ovenpå igen.

– Jeg var syg i tre uger efter med lungebetændelse, men nu er jeg frisk.

– Og psykisk har jeg kun positive bivirkninger.

– Jeg har mødt mennesker, som jeg aldrig ville have mødt ellers, og det har åbnet nye muligheder.

– Jeg er blevet tilbudt at undervise nogle af regeringens dykkere, siger Ivan, som ikke er i tvivl om, hvordan han ville reagere i en lignende situation.

– Jeg ville selvfølgelig gøre det igen, hvis jeg troede, at min ekspertise ville være gavnlig, fastslår den danske dykkerhelt.

Sponsoreret indhold