Kendte 18. juli 2018

Fanget i mareridts-grotte: Nu afslører drengene uhyggelig sandhed

De 12 drenge samt deres fodboldtræner sad fanget i en grotte i mere end 14 dage, før at det lykkedes erfarne dykkere at redde dem ud. Nu er drengene udskrevet, og på et pressemøde har de netop afsløret en uhyggelig sandhed
(Foto: All Over)

En af de mest historiske redningsaktioner nogensinde har nu nået sin endelige afslutning.

For kort tid siden blev de 12 thailandske fodbolddrenge og deres træner udskrevet fra hospitalet, hvor de den seneste uge er blevet behandlet for underernæring og sygdomme i kølvandet på deres 14 dage lange indespærring i en mørk og våd grotte.

De 12 drenge og fodboldtræneren blev udskrevet omkring klokken 12 dansk tid, hvorefter de blev fragtet fra hospitalet i minibusser til et pressemøde, hvor talrige journalister var mødt op.

Her jonglerede drengene med bolde, stillede op til fællesbillede – og gav korte udtalelser om deres 14 dage lange mareridt.

- Jeg var bange for, at jeg aldrig ville komme hjem, at jeg ville blive skældt ud af min mor, lød det blandt andet fra en af drengene.

Drengene kaldte deres redning for ”mirakuløs”, og så kom de også med en uhyggelig sandhed: De havde således INTET mad med, da de 23. juni begav sig ind i Tham Luang-grotten i det nordlige Thailand sammen med deres træner.

Drengene stillede op til gruppefoto 18. juli 2018 - samme dag som de havde forladt hospitalet. Foto: All Over

Da store regnmængder fra monsunen oversvømmede grotten og tvang de 12 drenge og fodbolddrengene dybt ind i grotte, måtte de således udelukkende leve af, hvad de kunne finde i mørket. Og det var regnvand og intet andet.

Drengene havde i gennemsnit tabt to kilo, da de blev reddet efter mere end 14 dage i grotten. De har under deres indlæggelse i gennemsnit taget tre kilo på efter at have fået den næring og kost, de trængte til.

Desuden afslørede træneren også under dagens pressemøde, at de desperat forsøgte selv at redde sig ud af den forræderriske grotte.

- Vi forsøgte at grave os ud, da vi tænkte, at vi ikke udelukkende kunne vente, til myndighederne nåede frem til os, sagde den 25-årige træner under dagens pessemøde.

En hospitalsdirektør for Chiang Rai Prachanukroh hospitalet, der ligger 57 kilometer fra Tham Luang-grotten, fortæller ifølge flere medier, at de 12 drenge er blevet mentalt forberedt på mødet med pressen og medierne, og så sent som i går aftes gennemgik de nogle selvtillidsskabende øvelser for at tackle dagens pressemøde på bedste vis.

Myndighederne håber nu, at drengene kan få ro til at bearbejde den traumatiserende oplevelse i hjemlige omgivelser. Efter dagens pressemøde vil de vende hjem til deres familier.

(Foto: All Over)

 

En af drengene smider håndtegn fra sin hospitalsseng. Foto: All Over Press

De første billeder af de unge drenge og træneren fra fodboldklubben Wild Boars dukkede frem i sidste uge - dagen efter at redningsaktionen sluttede. Her kunne man se dem på hospitalet side om side i hver sin hospitalsseng – med mundbind for munden for at beskytte dem mod infektion. 

Billederne samt en video fra hospitalet blev vist under en pressekonference, hvor redningschef Narongsak Osottanakorn hyldede drengene, som han kaldte "helte".

Han sagde desuden, at han er overbevist om, at drengene – der alle er en del af fodboldholdet Wild Boar FC – vil vokse op til at blive ”gode borgere” og tilføjede, at ”de var sunde og stærke”.

 

Drengene ligger side om side på hospitalet. Foto: All Over Press

Redningsaktionen, som altså sluttede tirsdag den 10. juli, varede i tre dage og begyndte søndag den 8. juli klokken 10 lokal tid (klokken 5 dansk tid).

De 12 drenge, i alderen 11 til 17 år, samt deres 25-årige træner blev én efter én blive ført de fire kilometer ud af det snævre og klaustrofobiske grottesystem, og træneren og fire børn var tirsdag de sidste til at blive bragt ud.

Det har dog ikke været uden problemer og udfordringer at få drengene bragt sikkert tilbage. Ifølge redningsholdet var de to helt store udfordringer tiden og vandet.

Som følge af den ustadige monsunperiode har området fået store mængder regn, og man frygtede, at vandet ville oversvømme grotten og dermed umuliggøre en redningsaktion. Det skete heldigvis ikke.

Drengene er ifølge redningsholdet ved godt mod og klar på at bevæge sig de fire kilometer ud af grotten. Foto: Thai NAVYSEAL

Desuden har iltniveauet været lavt flere steder i grotten. På det sted, hvor det strandede fodboldhold befandt sig, var iltniveauet nede på 15 procent, fortæller Narongsak Osatanakorn, som er tidligere provinsguvernør i Chiang Rai.

Et sundt iltniveau ligger på 21 procent.

- Hvis iltniveauet falder til under 12 procent, vil det påvirke hjernens tilstand og personerne inde i grotten. De kan gå i chok, sagde Osatanakorn ved et pressemøde, der blev afholdt lørdag.

Derfor arbejdede holdet imod tiden for at få bragt drengene ud, og det farefulde arbejde har altså båret frugt.

Redningsmandskabet vil forsøge at få drengene ud én efter én. Foto: All Over

På vej ud har drengene haft mulighed for at kravle ud af den mørke grottesystem og ikke dykke så meget, som det ellers var frygtet først.

I løbet af weekenden lykkedes det således redningsteamet at dræne grotten for 30 centimeter vand.

Det tog de erfarne dykkere fem timer at navigere de fire kilometer ud af grotten, og det tog lidt længere tid for de unge drenge, der ikke havde samme styrke og kendskab til grottens snævre opbygning. Nogle steder er grotten blot 40 centimeter bred.

- I dag er D-dag. Vandniveauet har nået det laveste i ti dage. Vi ber jer om at bede for, at denne operation bliver en success.

- Drengene har det fysisk og mentalt godt, og de er klart til at komme ud. Alle familier er blevet informeret om dagens operation, udtalte guvernør Narongsak på et pressemøde i weekenden, inden at redningsaktionen gik i gang.

Selv om drengene er svækket, er det nu, de skal ud, fordi man arbejder mod tiden. Foto: Privat

Drengene og fodboldtræneren blev herefter transporteret direkte til Chiang Rai Prachanukroh hospitalet, der ligger 57 kilometer fra Tham Luang-grotten.

De mest svækkede drenge blev fløjet hospitalet i helikopter, mens andre blev fragtet til hospitalet i ambulance.

Det er allerede kommet frem, at drengene er underernærede og fysisk svækkede efter de mange dage i grotten uden adgang til ordentlig mad, sollys – og uden mulighed for at bevæge sig.

Deusden er det kommet frem, at flere har kæmpet mod lungebetændelse og er underernærede. Derfor har de på hospitalet fået en speciel kost, indtil deres maver har vænnet sig til almindelig mad igen.

Det var store mængder monsunregn, der var skyld i, at drengene blev fanget i grottesystemet lørdag den 23. juni.

37-årige Saman Kunan døde under sit arbejde i grotten i torsdags. Foto: All Over

Redningsaktionen krævede dog et offer.

En Thai NAVY SEAL druknede torsdag i den vandfyldte grotte, da han løb tør for ilt undervejs. Den 37-årige dykker, som var en del af redningsholdet, var i gang med at placere ilttanke rundt omkring i grottesystemet, da han selv løb tør for ilt på vej tilbage.

En meddykker forsøgte at redde den 37-årige Saman Kunan, men uden held.

De 18 erfarne dykkere, der stod i spidsen for redningsaktionen, var 13 specialister fra udlandet, samt fem erfarne dykkere fra Thailand.

Man valgte kun at gøre brug af det højest nødvendige antal dykkere under redningsaktionen. Dette for at spare på iltniveauet i grotten, der flere steder var begyndt at blive faretruende lavt.

Det lykkedes dog teamet at få ført et rør ind, der kunne pumpe frisk luft ind i grotten, men iltniveauet var stadig en udfordring flere steder.

De 12 drenge og deres træner fra fodboldklubben Wild Boar drog ind i grottesystemet lørdag den 23. juni, men vendte ikke tilbage.

En storstilet eftersøgning blev sat i gang, efter at drengenes cykler og fodboldstøvler blev fundet efterladt ude foran indgangen til det store grottesystem.

Drengens cykler blev fundet ved indgangen til grotten. Foto: Thai NAVYSeal

Som følge af de store mængder regn blev de 12 unge drenge og deres træner fanget dybt inde i grottesystemet, og næsten 1.000 dykkere og andre redningspersoner ledte siden 23. juni i døgndrift efter de forsvundne drenge. Undervejs fandt man i grotten flere genstande, der tilhørte drengene.

Mandag den 9. juli kunne britiske dykkere, der har hjulpet i redningsaktionen, så meddele, at man havde lokaliseret hele fodboldholdet og træneren dybt inde i grottesystemet og cirka 300-400 meter fra et område i grotten, der bliver kaldt Pattaya Beach. Her sad de nødstedte drenge stærkt svækkede, men i live.

Drengene har skrevet håndskrevne sedler til deres forældre og familier, hvor de fortæller, at de har det godt og glæder sig til at komme ud. Foto: All Over

Ifølge The Guardian spurgte drengene straks ind til, om de kunne få noget at spise og drikke, ligesom de ville vide, hvad dag det var, og om de kunne blive reddet ud samme dag.

Der gik dog flere dage, men nu er alle langt om længe ude og i sikkerhed.

Drengene er ifølge redningsholdet ved godt mod og klar på at bevæge sig de fire kilometer ud af grotten. Foto: Thai NAVYSEAL

 

De første billeder af de unge drenge og træneren fra fodboldklubben Wild Boars er nu dukket frem i kølvandet på den fantastiske redningsaktion, der nåede sin slutning i går, da de sidste drenge blev reddet ud af grotten - svækkede men i live og taknemmelige.

En af drengene smider håndtegn fra sin hospitalsseng. Foto: MorningNewsTV3

Drengene, i alderen 11 til 17, og deres træner ligger lige nu på Chiang Rai Prachanukroh hospitalet, der ligger 57 kilometer fra Tham Luang-grotten. Her er de under observation og behandling for blandt andet lungebetændelse.

Som følge af de mange dage uden ordentlig mad får drengene også en speciel kost, der er skånsom mod deres maver.

I en video fra hospitalet, som Daily Mail bringer, kan man se en gruppe af drengene ligge side om side i hver sin hospitalsseng – men mundbind for munden for at beskytte dem mod infektion. 

Desuden kan man også se, at de ligger isoleret, og at deres familier må nøjes med at vinke til bag en glasrude.

Videoen fra hospitalet blev vist under en pressekonference, hvor redningschef Narongsak Osottanakorn hyldede drengene, som han kaldte "helte".

Han sagde desuden, at han er overbevist om, at drengene – der alle er en del af fodboldholdet Wild Boar FC – vil vokse op til at blive ”gode borgere” og tilføjede, at ”de var sunde og stærke”.

(Foto: MorningNewsTV3)

Drengene ligger side om side på hospitalet. Foto: MorningNewsTV3

Redningsaktionen, som altså sluttede i går, varede i tre dage og begyndte søndag formiddag klokken 10 lokal tid (klokken 5 dansk tid).

De 12 drenge, i alderen 11 til 17 år, samt deres 25-årige træner blev én efter én blive ført de fire kilometer ud af det snævre og klaustrofobiske grottesystem, og træneren og fire børn var tirsdag de sidste til at blive bragt ud.

Det har dog ikke været uden problemer og udfordringer at få drengene bragt sikkert tilbage. Ifølge redningsholdet var de to helt store udfordringer tiden og vandet.

Som følge af den ustadige monsunperiode har området fået store mængder regn, og man frygtede, at vandet ville oversvømme grotten og dermed umuliggøre en redningsaktion. Det skete heldigvis ikke.

Drengene er ifølge redningsholdet ved godt mod og klar på at bevæge sig de fire kilometer ud af grotten. Foto: Thai NAVYSEAL

Desuden har iltniveauet været lavt flere steder i grotten. På det sted, hvor det strandede fodboldhold befandt sig, var iltniveauet nede på 15 procent, fortæller Narongsak Osatanakorn, som er tidligere provinsguvernør i Chiang Rai.

Et sundt iltniveau ligger på 21 procent.

- Hvis iltniveauet falder til under 12 procent, vil det påvirke hjernens tilstand og personerne inde i grotten. De kan gå i chok, sagde Osatanakorn ved et pressemøde, der blev afholdt lørdag.

Derfor arbejdede holdet imod tiden for at få bragt drengene ud, og det farefulde arbejde har altså båret frugt.

Redningsmandskabet vil forsøge at få drengene ud én efter én. Foto: All Over

På vej ud har drengene haft mulighed for at kravle ud af den mørke grottesystem og ikke dykke så meget, som det ellers var frygtet først.

I løbet af weekenden lykkedes det således redningsteamet at dræne grotten for 30 centimeter vand.

Det tog de erfarne dykkere fem timer at navigere de fire kilometer ud af grotten, og det tog lidt længere tid for de unge drenge, der ikke havde samme styrke og kendskab til grottens snævre opbygning. Nogle steder er grotten blot 40 centimeter bred.

- I dag er D-dag. Vandniveauet har nået det laveste i ti dage. Vi ber jer om at bede for, at denne operation bliver en success.

- Drengene har det fysisk og mentalt godt, og de er klart til at komme ud. Alle familier er blevet informeret om dagens operation, udtalte guvernør Narongsak på et pressemøde i weekenden, inden at redningsaktionen gik i gang.

Selv om drengene er svækket, er det nu, de skal ud, fordi man arbejder mod tiden. Foto: Privat

Drengene og fodboldtræneren er blevet transporteret direkte til Chiang Rai Prachanukroh hospitalet, der ligger 57 kilometer fra Tham Luang-grotten.

De mest svækkede drenge vil blive fløjet til hospitalet i helikopter, mens andre vil blive fragtet til hospitalet i ambulance.

Det er allerede kommet frem, at drengene er underernærede og fysisk svækkede efter de mange dage i grotten uden adgang til ordentlig mad, sollys – og uden mulighed for at bevæge sig. Deusden er det kommet frem, at flere har lungebetændelse og er underernærede. Derfor får de også en speciel kost, indtil deres maver har vænnet sig til at få mad igen.

Det var store mængder monsunregn, der var skyld i, at drengene blev fanget i grottesystemet lørdag den 23. juni.

37-årige Saman Kunan døde under sit arbejde i grotten i torsdags. Foto: All Over

Redningsaktionen krævede dog et offer.

En Thai NAVY SEAL druknede torsdag i den vandfyldte grotte, da han løb tør for ilt undervejs. Den 37-årige dykker, som var en del af redningsholdet, var i gang med at placere ilttanke rundt omkring i grottesystemet, da han selv løb tør for ilt på vej tilbage.

En meddykker forsøgte at redde den 37-årige Saman Kunan, men uden held.

De 18 erfarne dykkere, der stod i spidsen for redningsaktionen, var 13 specialister fra udlandet, samt fem erfarne dykkere fra Thailand.

Man valgte kun at gøre brug af det højest nødvendige antal dykkere under redningsaktionen. Dette for at spare på iltniveauet i grotten, der flere steder var begyndt at blive faretruende lavt.

Det lykkedes dog teamet at få ført et rør ind, der kunne pumpe frisk luft ind i grotten, men iltniveauet var stadig en udfordring flere steder.

De 12 drenge og deres træner fra fodboldklubben Wild Boar drog ind i grottesystemet lørdag den 23. juni, men vendte ikke tilbage.

En storstilet eftersøgning blev sat i gang, efter at drengenes cykler og fodboldstøvler blev fundet efterladt ude foran indgangen til det store grottesystem.

Drengens cykler blev fundet ved indgangen til grotten. Foto: Thai NAVYSeal

Som følge af de store mængder regn blev de 12 unge drenge og deres træner fanget dybt inde i grottesystemet, og næsten 1.000 dykkere og andre redningspersoner ledte siden 23. juni i døgndrift efter de forsvundne drenge. Undervejs fandt man i grotten flere genstande, der tilhørte drengene.

Mandag kunne britiske dykkere, der har hjulpet i redningsaktionen, så meddele, at man havde lokaliseret hele fodboldholdet og træneren dybt inde i grottesystemet og cirka 300-400 meter fra et område i grotten, der bliver kaldt Pattaya Beach. Her sad de nødstedte drenge stærkt svækkede, men i live.

Drengene har skrevet håndskrevne sedler til deres forældre og familier, hvor de fortæller, at de har det godt og glæder sig til at komme ud. Foto: All Over

Ifølge The Guardian spurgte drengene straks ind til, om de kunne få noget at spise og drikke, ligesom de ville vide, hvad dag det var, og om de kunne blive reddet ud samme dag.

Der gik dog flere dage, men nu er alle langt om længe ude og i sikkerhed.

Drengene er ifølge redningsholdet ved godt mod og klar på at bevæge sig de fire kilometer ud af grotten. Foto: Thai NAVYSEAL

 

Sponsoreret indhold