Simon Kvamm

Foto: All Over Press

Simon Kvamm er et sandt multitalent, der ikke bare har høstet stor succes i TV-branchen for sin skarpe satire i programmer som ”Rockerne” og ”Drengene fra Angora”, men også har sikret sig en plads på de danske hitlister med sit enormt populære band Nephew, som efterhånden er gået hen og blevet folkeeje ...

Simon Kvamm er et sandt multitalent, der ikke bare har høstet stor succes i TV-branchen for sin skarpe satire i programmer som ”Rockerne” og ”Drengene fra Angora”, men også har sikret sig en plads på de danske hitlister med sit enormt populære band Nephew, som efterhånden er gået hen og blevet folkeeje.

Simon Kvamm er vokset op ved Silkeborg, hvor han brugte det meste af sin ungdom på at fifle med knallerter, indtil han begyndte på Danmarks Journalisthøjskole, hvor han i øvrigt også mødte sin nuværende kone.

Senere kom han i praktik på produktionsselskabet Metronome Productions, hvor han var med til at producere det første reality program nogensinde i Danmark, "Big Brother". Programmet som også kastede landets første realitystjerne af sig: vor allesammens ”Dildo-Jill.”

Kvamm gjorde sig bemærket branchen, og blev derfor tilbudt en plads på DR UNG. Her stod han bag kameraet på satireprogrammet "Banjos Likørstue", og formåede at tiltrække sig nok positiv opmærksomhed til, at han selv fik små roller i programserien.

Det udviklede sig til pseudo-dokumentaren "Rockerne", hvor Simon blev introduceret for Esben Pretzmann og Rune Tolsgaard, som han senere danner "Drengene Fra Angora" med.

Sideløbende kørte han på med en spirende musikkarriere. Da han hittede som blåhåret narkomancyklist i ”Angora” havde han allerede været forsanger i Nephew i adskillige år og havde i mellemtiden udgivet debutalbummet "Swimming Time", der trods anmelderroser ikke var en salgssucces.

Nephew blev dannet af Kvamm selv og guitaristen Kristian Riis, som tilføjede Jonas Juul Jeppesen og Søren Arnholt til orkestret. De fire gutter mødte hinanden på Aarhus Universitet, hvor Kvamm også har læst. Han begyndte at læse musikvidenskab i 1996, men der skulle åbenbart to album og en i forvejen berømt forsanger til, før de slog rigtigt igennem.

I 2004 brød Simon nemlig endeligt igennem med satireprogrammet "Drengene fra Angora", og samtidig med Nephew-albummet "USADSB", der bød på radiohit som "Movieklip", "En Wannabe Darth Vader" og "Superliga".

Samme år optrådte han på Skanderborg Festival, hvor det for alvor gik op for ham, hvor meget folkeeje ”Drengene Fra Angora” var blevet til. 20.000 tilskuere, rigtig mange iklædt neonfarvede Team Easy On-bluser, stod klar ved scenen til at hylde deres idoler.

Simons kone hedder Stine Ellerbæk og er journalist, og selvom han flere gange er blevet kåret som ”Danmarks Mest Sexede Mand” i diverse magasiner, så var det begrænset med hans seksuelle erfaring inden han satte evighedskløerne i Stine Ellerbæk.

– Jeg var ikke i seng med en pige, før jeg var 17-18 år, og det gik bestemt ikke særlig godt. Det var satme ikke nogen succes. Jeg var så vild med hende, at jeg ikke kunne noget. Jeg har faktisk altid været usikker på det område, modsat hvad nogen måske vil tro, har han ærligt fortalt til Euroman.

Men den eneste han behøver at være sikker på er Stine, der også har født ham to døtre, Elinor og Alice, og da parret i 2010 sagde ja til hinanden, var det i flotte omgivelser på Samsø, hvor Ørby Kirke gjorde rammerne for det romantiske bryllup.

Blandt gæsterne var selvfølgelig ”Angora”-kollegerne Esben Pretzmann og Rune Tolsgaard, som også leverede underholdning i løbet af aftenen.

Underholdning var der også nok af i 2012, dog med Simon Kvamm i centrum, da Nephew-sangeren hev en ordenlig joint frem på scenen til det årlige P3 Guld-show, tændte ild til den - og pulsede løs foran publikum i den tætspækkede DR Koncertsal.

Kvamm selv syntes ikke, der var noget mærkeligt i at ryge fjolletobak på scenen. Han sagde til seoghør.dk efter showet, at han skam godt var klar over, hans joint-stunt nok vil udløse klager til DR.

- Men for mig er det en meget normal ting at ryge fed, sagde han. Simon Kvamm var heller ikke mere påvirket af jointen, end han fint styrede showet, så fred være med det.

Hash er dog ikke det eneste, der kan få Simon Kvamm til at tænke stort. Han er også ”sprunget ud” som religiøs, og vil gerne stå ved sin tro.

- Jeg føler bare, at der er en Gud, og det har jeg altid troet på, indrømmede Kvamm i musikmagasinet Gaffa. Her afslørede han samtidig, at religion ikke er det nemmeste i hele verden at stå ved.

- Det er da en overvindelse at sige, for hver gang jeg siger det, er det som at sætte sig selv ud på en planke, hvor man er til fare for at blive set på som en, der er lidt barnlig og uselvstændig, sagde han til Gaffa i 2012.

Året efter syntes Simon, at han måtte stå på mål for en anden religion – nemlig Islam.  Efter ”linjen Lars Hedegaard er syg” i sangen ”Superliga” kom han i et verbalt slagsmål med selveste formanden for det islamkritiske Trykkefrihedsselskabet, dén Lars Hedegaard.

Diskussionen fandt primært sted i Berlingske Tidendes online kroniksektion, hvor Simon Kvamm forklarede sit tekststykke i ”Superliga” med blandt andet en henvisning til Lars Hedegaards tidligere udtalelser, hvor han påstår, at det er kutyme i Islam, at fædrene voldtager deres døtre.

- Når en person beskylder en hel verdensreligions fædre for at voldtage deres døtre, er det min klare vurdering (og min far er trods alt læge), at personen ikke er helt rask i hovedet, skrev Kvamm blandt andet.

Det fik Hedegaard til at råde Simon Kvamm til at synge sange om mere uskyldige emner i fremtiden, såsom ”Mor er den bedste i verden” af Victor Cornelius. Et lidt ironisk råd, kan man mene, da Trykkefrihedsselskabets store kæphest jo netop er ytringsfrihed.

I de seneste år har Simon Kvamm turneret med Peter Sommer i duoen ”De Eneste To”, ligesom han har arbejdet hårdt for at lave et musiktilbud til unge mellem 13-17 år i efterårsferien - meget i stil med DBU’s fodboldskoler i sommerferien. Projektet hedder Musikstarter, støttes af Roskilde Festival og har til formål at få børn og unge til at spille musik for sjov, og ikke kun fordi de vil være berømte stjerner.

Simon Kvamm
18. februar 1975
47 år
Elinor Kvamm Ellerbæk (datter, f. 2006)
Alice Kvamm Ellerbæk (datter, f. 2011).
Gift med Stine Ellerbæk
Musik (Nephew, De Eneste To)
TV (Drengene fra Angora, Rockerne)

Find din favorit kendis her:

Close