Ole Thestrup

<p>Skuespiller Ole Thestrup har <a href=\fortalt til Politiken, at han drak 40 genstande om dagen. I 1988 blev han anholdt for upassende opførsel ombord på et fly og idømt 45 dages fængsel . Har ikke drukket siden 1998. (Foto: All Over) 

" >

Skuespiller Ole Thestrup har fortalt til Politiken, at han drak 40 genstande om dagen. I 1988 blev han anholdt for upassende opførsel ombord på et fly og idømt 45 dages fængsel . Har ikke drukket siden 1998. (Foto: All Over) 

Foto: All Over Press

Tørlagt alkoholiker og regulært folkeeje med sine sjove portrætter af skæve eksistenser med citatværdige oneliners. Gik bort i februar 2018 ...

Det er efterhånden snart fyrre år siden, at Ole Thestrup blev uddannet skuespiller. I den tid har han været ufrivillig årsag til en nødlanding af en jumbojet, medvirket i en Oscar-vindende kortfilm, blevet tørlagt alkoholiker og dernæst regulært folkeeje med sine sjove portrætter af skæve eksistenser med citatværdige oneliners.

Ole Thestrup voksede op i Koed ved Kolind i Jylland. Han boede i en rødstensvilla, hvor barndomshjemmets rammer var typisk dansk kernefamilie-præget.

Han havde egentlig ikke altid haft drømmen om at blive skuespiller. Da Ole var barn ønskede han sig brændende at blive noget indenfor musikken, og han var da også rimelig god til at spille guitar.

Drømmen om livet som popstjerne droppede han dog, da han som 25-årig blev optaget på Skuespillerskolen ved Aarhus Teater.

Siden han blev uddannet i 1976 har han medvirket i adskillige revy- og teaterforestillinger, men hans alkoholisme, som kulminerede da han i 1988 blev sat af et British Airways Boeing 747-fly på grund af voldsom beruselse, har præget ham meget – og givet ham et ry som ”Jumbo-Ole”.

Under den famøse flyvetur forsøgte Ole Thestrup nemlig blandt andet at åbne nødudgangen i ti kilometers højde og kabinepersonalet blev nødt til at binde ham fast til flysædet.

Kaptajnen på flyet turde simpelthen ikke flyve videre og nødlandede derfor flyet i Canada. Ole Thestrup blev idømt tre måneders åbent fængsel i Canada og afsonede 43 dage.

Alligevel gik der hele ti år før

Den episode, der var årsag til det første skridt ud af misbruget, kom dog først ti år senere. Og den foregik ikke i luften men på landevejen.

Skuespilleren erkendte nemlig først, at alkoholen havde fået overtaget og han havde brug for hjælp, da han fik sin tredje dom for spritkørsel.

Han flyttede ind på behandlingscentret Damgården i Frederikshavn i Nordjylland og fik en fuldstændig frisk start på tilværelsen, da han blev tørlagt i 1998.

- Jeg har et ret fantastisk forhold til Nordjylland, for jeg har fætre, kusiner, onkler og tanter over det hele, som jeg kommer meget sammen med. Men jeg har også en anden ”familie” i Nordjylland, som jeg fik, da jeg blev ædru på Damgården for over ti år siden, har Ole Thestrup fortalt magasinet Appetize.

- Jeg fik en masse venner fra Sæby, Aalborg og Frederikshavn, fordi man bliver bundet sammen af det fælles problem, man har og er fælles om at hjælpe hinanden, sagde Ole Thestrup til Appetize.

Ole boede på Damgården i seks uger, og det hjalp ham til at kvitte alkoholen fuldstændigt. Han sagde også farvel til de Stesolider, som han havde fået ordineret af sin læge, og var blevet afhængig af. Dog først efter 20 dage i helvede med influenzasymptomer.

- Da afvænningen fra pillerne var væk, fik jeg det pragtfuldt. Jeg gik lange ture og lærte de andre at kende. Heldigvis havde jeg haft perioder i mit liv, hvor jeg ikke drak, så jeg vidste godt, hvor pragtfuldt livet som ædru var, lød det fra Ole Thestrup til Appetize i i 2014.

Men selvom Oles sejr over alkoholismen nu er en solstrålehistorie, så har skuespilleren haft adskillige tilbagefald i 70’erne, 80’erne og 90’erne – inden han kvittede alkoholen for bestandig.

- For mig var der den omkostning, at der var to familier der røg i svinget – familier med et barn i hver. Den tredje familie var lige på nippet til at ryge også, men det skete heldigvis ikke, og jeg har den endnu.

Oles første ægteskab var en kort fornøjelse. Kun et enkelt år blev det til med Susanne - fra 1970-71. Dog nåede han på det år, at få sin ældste datter, Rikke.

Oles andet ægteskab med en præst ved navn Anne Grethe var et turbulent et af slagsen. Oles druk var adskillige gange ved at smide forholdet over styr, og til sidst blev det for meget.

- Anne Grethe og jeg mødtes i 1972 og blev skilt i 1985. Vi har en pragtfuld datter sammen, Sara, og de to har om nogen oplevet mine op- og nedture med alkoholen, sagde Ole til Appeteize.

Ole er i dag gift med Hanne Thestrup, der beskæftiger sig med NLP og spirituel healing. Parret bor omkring Tuse Næs ved Holbæk Fjord.

- Hanne og jeg var oprindeligt ungdomskærester, men vi brød forbindelsen og så ikke hinanden i 26 år, sagde Ole til Appetize.

Men så mødte Thestrup sit livs lys igen. Og Hanne hev ham op af det sorte hul, han var havnet i.

– Vi flyttede sammen, kort tid efter at jeg kom hjem fra den famøse flyvetur, og det er hendes skyld, at jeg sidder her i dag. Det er jeg helt sikker på. Hun tog mig, som jeg var, og hun har været den faste base i mit liv siden. Heldigvis var hun der også, da jeg tog beslutningen om at blive min spiritus kvit, og hun stoppede også selv med at drikke, selv om hun ikke har været alkoholiker. Det er stort, fortalte Ole SE & HØR.

Da Ole Thestrup endelig var blevet fuldkommen ædru fandt han også for alvor sit kald indenfor filmens verden. Mange vil måske især huske ham i Anders Thomas Jensens ”Blinkende Lygter”, hvor Thestrup spillede en skydegal bondemand, der er mere end almindeligt interesseret i Mads Mikkelsens håndvåben.

Siden har han været en fast bestanddel af netop Anders Thomas Jensens filmunivers, med mindeværdige roller i ”De Grønne Slagtere”, ”Adams Æbler” og senest ”Mænd & Høns” fra 2015.

 

Tidslinje:
2015: Medvirker i ”Mænd og Høns”

2014: Får bypass operation, kom sig i gen

2005: Medvirker i ”Adams Æbler”

2003: Medvirker i ”De Grønne Slagtere”

2000: Medvirker i ”Blinkende Lygter”

1991: Gift med Hanne

1988: ”Nedlægger” et canadisk passagerfly med stor medieomtale til følge

1972-1985: Gift med Anne Grethe

1970-1971: Gift med Susanne

Ole Svane Thestrup
Forældre: Christian Svane Thestrup og Ella Thestrup
Børn: Rikke, Sara, samt tre børnebørn
Ekskoner: Susanne (1970-1971), Anne Grethe (1972-1985)
Hanne Marie Knudsen (gift 1991)
Film (Blinkende Lygter, De Grønne Slagtere m. fl.), TV (Badehotellet, Jul på slottet, Busters Verden m. fl), Teater

Find din favorit kendis her:

Close