Kronprinsesse Mary

(Foto: All Over Press)

Hvor mange unge piger drømmer om funklende diademer og pompøse kjoler, så drømte hun om uddannelse og en stor karriere ...

Før hed hun Mary Donaldson – nu hedder hun Kronprinsesse Mary. Hvor mange unge piger drømmer om funklende diademer og pompøse kjoler, så drømte unge Mary Donaldson om uddannelse og en stor karriere. Men i 2000 blev Mary hevet ind i en eventyrlig fortælling, da hun under de olympiske lege ved et tilfælde endte på pub med en prins - den danske Kronprins Frederik.

Før kronprins, kongehus og krone kravlede ind i Marys liv, var Mary Elizabeth Donaldson en ganske ukendt australsk kvinde. Mary er opvokset på den sydligt beliggende ø Tasmanien, men er datter af skotsk-fødte forældre - John Dalgleish Donaldson og Henrietta Clark Donaldson. Marys forældre emigrerede til Australien i 1963, og i 1975 fik de australsk statsborgerskab. Marys mor, Henrietta Clark Donaldson, døde i 1997 som følge af komplikationer af en hjerteoperation. Marys far fandt dog kærligheden igen, og i 2001 giftede John Donaldson sig med den britiske forfatter Susan Elizabeth Horwood.  Men et lille land på den anden side af jordkloden skulle vise sig at blive Marys nye hjem.

I 2000 blev de olympiske lege fejret i Sydney. Festligheder og fyrværkeri bragede igennem den australske bys gader, og den 16. september blev den unge Mary inviteret til fest på pubben ”Slip Inn”, hvor Mary og en veninde skulle mødes med nogle spanske idrætsfolk. Men det var dog langt fra en spansk mand, som stjal Marys opmærksomhed den aften, men derimod en dansk prins. Vidner fortæller, at parret snakkede sammen hele natten, og nu skulle Mary og Frederik finde en måde hvorpå, at de kunne få den spirende romance til at blomstre tværs over verdenshavene.

Mary har altid haft stor fokus på uddannelse, og i 1994 dimitterede hun fra University of Tasmania med en bachelorgrad i jura og handel. Mary fik hurtigt en stilling på et internationalt reklamebureau, og efter sit møde med en helt særlig prins, drog Mary til Danmark, hvor hun fik sig sin sidste præ-kongelige stilling som projektkonsulent for Microsoft Business Solutions i Danmark.

Hele verdens tabloidpresse fulgte efterfølgende parret med lup, og der svirrede hurtigt rygter om en blomstrende kærlighed mellem Mary og den danske prins Frederik. Frederik og Mary mødte hinanden i Australien, i England, i Frankrig og til sidst mest i Danmark, hvor Mary til sidst skulle ende med at bo. Den kommende konge, Frederik, fortalte i et interview til det australske magasin Womens Weekly, hvordan Mary og Frederik brugte den første tid sammen som kærester.

- Vi tog på lange gåture langs stranden, lavede god mad, eller rettere, jeg gjorde, for Mary er ikke så god til det. På denne måde lærte vi hinanden at kende. Det var latter og tale, og gradvis åbnede vi for hinanden, forklarede Kronprinsen i 2008.

Mary blev fotograferet sammen med Frederik ved adskillelige lejligheder både i Australien og i Danmark igennem de næste tre år, og de summende stemmer om en forlovelse lå tungt i pressen. Men det var først den 3. oktober 2003 at den kongelige romance blev offentliggjort. Frederik havde friet til sin australske kærlighed, og svigermor-to-be, Dronning Margrethe, havde givet sin royale velsignelse.

- Frederik er et af ​​de mennesker, som gør dig glad, bare du er i nærheden af ham. Det er hans intelligens og venlighed, og så er han ganske morsomt også. Vi har en forbindelse mellem vores sind, har Mary engang fortalt i et interview til Hello Daily News.

Trods den royale lykke, så måtte Mary nu vænne sig til et helt nyt og anderledes liv. Mary måtte opgive sit australske statsborgerskab og derefter konvertere den danske lutherske kirke. Derudover kom pligten at lære dansk – hurtigt. Sproget var også én af grundene til, at Mary havde svært ved sin første tid i Danmark - hun endte i stedet med at føle sig meget isoleret.

- Sprogbarrieren var nogle gange hård, og ja, jeg følte mig ensom. Jeg kunne ikke udtrykke mig selv, som jeg gerne ville. Jeg kunne ikke hoppe ind i en samtale og komme med en hurtig kommentar. Jeg kunne ikke rigtig forstå, hvad der blev sagt, fortalte Mary i et interview til det australske magasin Womens Weekly.

Verdenspressen stod samlet i flok ude foran Vor Frue Kirke i det centrale København den 14. maj 2004. Mary Elizabeth Donaldson skulle denne dag giftes med H.K.H. Kronprins Frederik, og efter et tårevædende ”ja” blev Mary Donaldson til H.K.H. Kronprinsesse Mary Elizabeth. Danskerne sad klinet til TV-skærmene for at følge den smukke unge kvinde hele vejen op ad kirkegulvet. Mary bar en kjole designet af den danske designer Uffe Frank og over håret strøg sig et langt slør, som først blev brugt af Kronprinsesse Margret Sverige i 1905. Brudebuketten bestod af australske eukalyptus og kongelige blomster fra slotshaven.

Ved ægteskabet skulle Mary også underskrive en helt særlig ægtepagt. Udover at Kronprinsessen har begrænset krav på formue ved skilsmisse, så kan hun heller ikke få en bolig efter eget valg, som hendes svigerinde, grevinde Alexandra, kunne.

Det royale pars første barn, prins Christian Valdemar Henri John, blev født 15. oktober 2005, og deres andet barn, Prinsesse Isabella Henrietta Ingrid Margrethe, kom til verden den 21. april 2007. Tre år senere var der flere gode nyheder. Slottet bekræftede, at Mary ventede tvillinger, og babyerne ankom til verden den 8. januar 2011. Familien har altid været Marys førsteprioritet, og i et interview til Berlingske i 2012 fortæller Kronprinsessen om familielivet bag slottets mure.

- Vi får god hjælp, og vi skal ikke selv vaske tøj, men først og fremmest er det familien, som skal trives. Og at opleve hele den søskendeflok sammen... man sidder bare helt stille og observerer. Den kærlighed, der strømmer mellem dem. Det er, hvad rigdom er, fortalte kronprinsessen i et interview til Berlingske.

Den nye Kronprinsesse blev hurtigt adopteret af den danske befolkning, og prinsessens skønhed, godhed og professionalisme har betaget hele Norden. Flere meningsmålinger i de danske medier fortæller, at over 75 procent af danskerne mente, at hun ville blive en god dronning.

- Det er en fordel, at Mary kommer udefra. Der er ikke mange, der på forhånd kendte til hende, så der er færre erfaringer og personlige sider af hende, som kan blive fortalt videre til pressen. Vi har også tendens til, at vi i mindre grad kritiserer folk fra udlandet. Der er mindre misundelse involveret, forklarede kongehuseksperten Lars Hovbakke Sørensen i en artikel til BILLED-BLADET i 2012.

I 2007 stiftede Kronprinsessen Mary Fonden. Fonden har til formål at bekæmpe social isolation, fremme tolerance og forståelse for forskellighed og skabe håb - en sag, som Mary har opnået stor ros for. Mary er derudover protektor for Børnehjælpsdagen, Dansk Flygtningehjælp, Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums Børnekor, Forskningens Døgn, Ungdommens Naturvidenskabelige Forening, Hjerteforeningen, KFUM’s Soldatermission, Nyreforeningen og Mødrehjælpen.

 

Tidslinje:

 

Hendes Kongelige Højhed Kronprinsses Mary Elizabeth
5. februar 1972
50 år
John Dalgleish Donaldson (Far), Henrietta Clark Donaldson (mor), Susan Moody (stedmor), Christian Valdemar Henri John (søn – 15. oktober 2005),
Isabella Henriette Ingrid Margrethe (datter – 21. april 2007), Vincent Frederik Minik Alexander (søn – 8. januar 2011), Josephine Sophia Ivalo Mathilda (datter 8. januar 2011),
Jane Alison Stephens (søster - 26. december 1965) Patricia Anne Bailey (søster - 16. marts 1968), John Stuart Donaldson (bror - 9. juli 1970)
Brent Annells
Gift med H. K. H. Kronprins Frederik André Henrik Christian
Kongehuset

Find din favorit kendis her:

Close