Kendte 23. september 2020

Vinterberg i tårer: Hylder datteren

Onsdag aften var der premiere på Thomas Vinterbergs nyeste film ”DRUK”, og den anledning brugte han til særligt at takke datteren Ida som døde på tragisk vis sidste år
Foto: Martin Høien

Filminstruktøren Thomas Vinterberg, 51, havde onsdag aften premiere på sin længe ventede film ”DRUK” med blandt andet Mads Mikkelsen og Thomas Bo Larsen i hovedrollerne.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Men da filmen sluttede, og instruktøren stillede sig op på scenen for at takke alle dem, der har hjulpet ham med at få lavet filmen, der har været undervejs de sidste mange år, så var det særligt én person, som Vinterberg havde i tankerne.

For i maj måned 2019 omkom filminstruktørens blot 19-årige datter, Ida Marie Vinterberg i en tragisk trafikulykke i Belgien.

Kun fire dage før dødsulykken var han gået i gang med optagelserne til filmen, og den livsomvæltende oplevelse satte ham ud af kurs.

Derfor var takketalen efter filmens visning i Imperial onsdag aften særligt dedikeret til datteren.

- Desværre rummer det uplanlagte i livet også meget ondskab. Og de fleste af jer har hørt om den ulykke, der ramte vores familie den 4 maj sidste år, og det er derfor en helt speciel aften for mig at skulle takke, og derfor er den måske også lidt længere, end den plejer, begyndte filminstruktøren inden han fortsatte med at takke alle dem omkring ham, som hjalp ham og familien gennem den svære tid, og ikke mindst så de kunne fortsætte filmoptagelserne.

- Den her film den rummer både lykke og ulykke, både foran og bagved kameraet, og alt den kærlighed der mødte familien og jeg strømmer ud af lærredet, når jeg ser den.

Foto: Martin Høien

Det var ikke alle dele af den godt 20 minutters lange takketale, der var lige nemme for filminstruktøren at komme igennem. Foto: Martin Høien

Selvom datteren aldrig nåede at se det færdige resultat, så nåede hun at læse manuskriptet, og det var én af de ting, der fik Vinterberg til at fortsætte:

- Der var en anden, der heller ikke tvivlede på projektet. Da hun havde læst manuskriptet et sted på den afrikanske savanne sendte hun en hyldest til DRUK og til sin far, siger han og må puste ud for at holde tårerne tilbage.

- Okay…, siger han og holder en pause.

- Tør vi tro på eller håbe på, at hun på den måde er med os i aften? Jeg tror på det. Jeg er sikker på, hun klapper i sine hænder og jubler over, hvor god jeg er. Ida får den største tak for at sende et brev ind i fremtiden, som hun ikke længere selv befinder sig i, og hvor hun gav mig sin største kærlighedserklæring.

- Tro på det, skrev hun og tro på dig selv. Ida vi savner dig, den her film er til dig.

”DRUK” har premiere den 24. september.

Sponsoreret indhold