Tech25. februar 2023 (opd. 25. februar 2023)

Pas på: Sådan kan iPhone-tyve smadre dit liv

Et sikkerhedshul i Apples populære telefon kan ende med at blive meget dyrt for ofrene
Din pinkode på telefonen er nøglen til at gøre rigtig meget skade. Derfor skal du passe lige så godt på den som på din iPhone.
Din pinkode på telefonen er nøglen til at gøre rigtig meget skade. Derfor skal du passe lige så godt på den som på din iPhone.
 Fotocollage: Colourbox/skærmdump

TIP OS: Er du også blevet udsat for det her? Fortæl om din oplevelse i en mail til tip@seoghoer.dk

GODE RÅD: Sådan beskytter du dig mod iPhone-tricket

Apple har de seneste år gjort et stort nummer ud af at fortælle alle, der gider høre på det, at hvis man køber et af firmaets produkter, så er man særligt godt beskyttet mod digital kriminalitet.

Og på papiret holder løftet langt hen ad vejen. I hvert fald hvis de kriminelle ikke får fingrene i din iPhone.

For så kan dit liv for alvor blive smadret.

Ifølge en afslørende artikel i Wall Street Journal denne weekend er problemet, at Apple også gerne vil gøre det nemt for dig at skifte passwords og ændre andre sikkerhedsindstillinger direkte på din telefon.

Endda uden at du taster dit gamle password ind, hvilket ellers er standardkravet på mange andre tjenester.

Derfor er nøglen alene den pinkode, du selv vælger, når telefonen sættes op. Desværre har det i blandt andet USA ført til en række af - for ofrene - meget dyre tyverier i nattelivet.

Typisk er kriminaliteten sket under en god fest, hvor det er nemmere at aflure pinkoden, når telefonens ejer taster den ind i en brandert.

Herefter bliver enheden stjålet. Og så får tyvene travlt.

Med telefonen og pinkoden kan de nu slå "Find my iPhone-systemet" fra, så du ikke kan spærre eller finde din stjålne telefon.

Vender Apples sikkerhed mod ofrene

Ofrene har også oplevet, at en sikkerhedsfunktion, der skulle give dem ekstra beskyttelse, er blevet brugt af tyvene til at gøre det endnu sværere at få data tilbage.

Alene med telefonen og pinkoden kan de kriminelle nemlig oprette en ekstra sikkerhedskode, Apple ID recovery key.

Og når de gør det, kan ofrene ikke gendanne deres konto, selvom de er de ægte ejere.

Men endnu værre så kan tyvene ændre pinkoden og mailadressen til offerets Apple-konto og låse brugeren helt ude fra billeder, vigtige passwords og andre dybt personlige data, der ligger i iCloud.

Indtil offeret får spærret sit mobilnummer, vil tyvene også - ved at kombinere passwords fra iCloud med tofaktor godkendelse via sms - få adgang til en række af personlige tjenester, man har liggende andre steder end hos Apple.

Vi har stor sympati for brugerne, der oplever det her

Anonym talsperson fra Apple

Tyvene har i sagerne fra USA også fået stjålet pengebeløb via blandt andet Apple Pay-systemet, som bruges herhjemme.

Over for Wall Street Journal forklarer en traditionen tro navneløs, kvindelig Apple-talsperson, at det da er beklageligt, at kunderne kan ende i den situation.

- Vi har stor sympati for brugere, der oplever det her. Og vi tager alle angreb på dem meget alvorligt, uanset hvor sjældent det sker, siger hun til avisen.

Trods afsløringerne af talrige tyverier af iPhones med denne metode afviser Apple nemlig, at problemet er udbredt. Alligevel forsikrer talspersonen fra Apple, at man kigger på nye metoder til at forhindre denne form for kriminalitet.

- Vi vil fortsætte med at forbedre beskyttelsen af brugernes konti.

Sponsoreret indhold