Streaming10. oktober 2022

Fatter du heller ikke noget? Det synger de faktisk i "Riget: Exodus"

Sådan har du nok aldrig hørt munkemusik før
Bodil Jørgensen og Nicolas Bro er nye i "Riget", mens Søren Pilmark går igen fra de første sæsoner, der også kan ses på Viaplay.
Bodil Jørgensen og Nicolas Bro er nye i "Riget", mens Søren Pilmark går igen fra de første sæsoner, der også kan ses på Viaplay.
 Foto: Henrik Ohsten

LÆS OGSÅ: Lars von Trier er tilbage: Porten til "Riget Exodus" åbnes

Har du haft latin i skolen og været på kokain imens? Ellers kan du få lidt af oplevelsen, når du sætter dig for at se serien "Riget", som netop er blevet genoplivet efter 25 års pause.

I de nye afsnit, som netop har haft premiere på Viaplay med titlen "Riget Exodus", har Lars von Trier skrevet en ny historie og fundet en masse nye skuespillere.

Men en ting har han beholdt fra de første to sæsoner fra 90'erne: Den ikoniske, stemningsfulde munkemusik under titelsekvensen i begyndelsen af afsnittene.

Selv om melodien er ganske catchy, er det nok de færreste, der ligefrem kan synge med.

Teksten kan du læse her - forklaring følger:

Speculum etcetera

Ave ferrum spes unica

Læg ti læs kul i to rum

Morituri te salutant

Gloria in tabula mors

One, two, three, four, five, six, seven

Oh death, where is thy sting

La di da di. La di da di.

R-e-c-t-u-m rectum

Nogle vil sikkert genkende enkelte ord, for eksempel "rectum", der er den latinske betegnelse for endetarm. Mange kvinder vil sikkert også vide, at speculum er et instrument, der anvendes ved gynækologiske undersøgelser.

Med lidt skole-latin kan vi altså oversætte de første linjer således:

Speculum og så videre

Hil dig jern, vort eneste håb

Og så fortsætter sangen lige lidt på dansk med "Læg ti læs kul i to rum" og et engelsk bibelcitat, inden vi når til endetarmen.

Med andre ord: Sangteksten er lige så meget volapyk, som den er god latin. Og det er der måske en god grund til.

Da "Riget" blev skabt i 90'erne var Lars von Trier, der har skrevet teksten, en af Europas allerhotteste filminstruktører, og hans kreativitet var nærmest grænseløs. Det krævede et særligt brændstof, som ikke altid gør folk helt forståelige.

- Det var coke. To gram om dagen – det kan jeg anbefale, sagde Trier i 2014, da han gæstede Københavns Universitet og gav studerende gode råd om at komme frem i verden.

Komponisten Joachim Holbek har i Filmmagasinet Ekko sagt om sangen:

- Det var det, Lars har kaldt for venstrehåndsarbejde.

Det samme har mange seere og anmeldere kaldt hele serien, der er mindst lige så gakket, som den er genial.

Ramt af sygdom

I de 25 år mellem anden og tredje sæson af hospitalsserien har Lars von Trier kunnet gøre sig masser af iagttagelser om den danske sundhedssektor. Ud over at have været i behandling for alkoholmisbrug, har han været indlagt med angst og depression, og senest har han fortalt, at han lider af Parkinsons syge.

Da han mødte op på den røde løber i forbindelse med en premierevisning af de nye afsnit i Imperial i sidste uge, var han iført et såkaldt ATD-ur, der skulle hjælpe med at styre hans rystelser.

- Men jeg ryster alligevel, fortalte han, og afslørede, at han trods alt har mærket bedring, efter han har fået medicinsk hjælp.

66-årige Lars von Trier til premiere på "Riget Exodus" i Imperial.
66-årige Lars von Trier til premiere på "Riget Exodus" i Imperial.
 Foto: Hanne Juul

Til gengæld turde han ikke love, at han vil kunne lave flere film på grund af sygdommen.

Sker det ikke, vil kult-instruktøren stadig kunne se tilbage på en hæsblæsende karriere, hvor priserne er væltet ned i skødet på ham.

Alene de to første sæsoner af "Riget" kastede seks Bodil- og seks Robert-priser i skødet på ham. En af dem var såmænd for musikken.

Sponsoreret indhold