Sport12. juni 2023

Da Danmark holdt vejret: I dag er det to år siden, Christian Eriksens kollapsede i Parken

Midtbanestjernen faldt om med hjertestop midt på banen under EM-kampen mod Finland. Søndag er der gået to år, siden danskere – med og uden fodbold i blodet – forstenede så til, mens kammeraterne dannede ring om Christian Eriksen, der kæmpede for sit liv
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Startskuddet til den forrygende danske fodboldsommer, som mange danskere svælgede i 2021, var på mange måder spektakulært.

Ikke på grund af resultater, mål, gule kort eller straffesparkdrama.

Men fordi der 40 minutter inde i kampen mod Finland skete noget, som ikke bare lammede publikum i Parken i København, mens som sendte chokbølger over både bakke, dal og Østerstrand.

Fem minutter før pausen drattede fodboldstjernen Christian Eriksen pludselig om på banen, hvor han i langstrakte sekunder lå med kinden nede i græsset, mens han stirrede ud i luften, og stadionlæger og spillere kom løbende til.

Og så gik tiden i stå.

Livløs i græsset

Eriksens kollaps kunne vi senere konkretisere som hjertestop, men den i dag 31-årige midtbanehelts skæbne hang i luften, i hvad der i hvert fald føltes som evigheder, både under kampen og i løbet af de efterfølgende dage.

Det stod langsomt klart, at Christian Eriksen faktisk kortvarigt mistede livet for øjnene af os alle sammen den dag i juni 2021, og i dag – mandag 12. juni – er det to år siden, at han faldt om og blev genoplivet på banen.

I anledningen kaster SE og HØR her et blik tilbage på den dramatiske begivenhed. Både på selve chokket og på de følgende timer og dage, der kun understregede, at der havde eksisteret et før og et efter Eriksens kollaps.

Christian Eriksen ligger i græsset, mens hans skæbne er usikker. I mellemtiden er holdkammeraterne rystede.
Christian Eriksen ligger i græsset, mens hans skæbne er usikker. I mellemtiden er holdkammeraterne rystede.
 Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary så også til fra tribunen, da Christian Eriksen faldt om.
Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary så også til fra tribunen, da Christian Eriksen faldt om.
 Foto: Friedemann Vogel/AFP/Ritzau Scanpix

Livstegn fra Riget

Som en underlig påmindelse af, at vi bor i et lille land, befandt Christian Eriksen sig bare lidt over en kilometer fra sine kammerater, da han – trods sig hjertestop på banen – kunne følge med i den anden halvleg, som hans chokerede holdkammerater spillede mod Finland.

DBU kunne med glæde fortælle danskerne, at Eriksens tilstand var stabil. Og at han nu var indlagt på Rigshospitalet til yderligere undersøgelser.

To dage senere – 15. juni – delte fodboldspilleren så selv et livstegn fra sygesengen i form af det vel nok mest likede danske Instagram-opslag nogensinde.

Et par dage efter gjaldt det også et møde med det belgiske landshold under den EM-slutrunde, som nok var gledet lidt i baggrunden, men som dog stadig ventede os. Og her fortalte landstræner Kasper Hjulmand, at den fortsat hospitalsindlagte hjertepatient ville trække i trøjen.

– Jeg tror, Christian ser vores kamp på Rigshospitalet. Det er ret vildt, at han kan se ud ad vinduet og kigge lige over i Parken. Det er en sindssyg situation. Jeg er sikker på, at han sidder i landsholdstrøjen og ser kampen.

Samtidig rykkede flere krisepsykologer til Helsingør, hvor landsholdsspillerne hjemme i lejren stadig skule bearbejde chokket i Parken.

Det er en sindssyg situation. Jeg er sikker på, at han sidder i landsholdstrøjen og ser kampen.

Kasper Hjulmand om Christian Eriksen

– Det mest skræmmende i mit liv

Mens Christian Eriksen var ude som et lys i al den tid, han lå på grønsværen, var hans holdkammerater mere vågne end nogensinde. Med flossede følelser og chokket malet i ansigterne, stod de side om side foran deres faldne medspiller. Nogle af dem bad. Enkelte græd.

I dagene efter satte de ord på det store chok.

Simon Kjær, der desuden blev hyldest for at løbe Christian Eriksens forfærdede kæreste i møde lige efter kollapset, kaldte det for et chok, der ville sidde i ham for altid.

– Det eneste, der er vigtigt og betyder noget, er, at Christian er okay. Jeg er stolt af, hvordan vi agerede som hold, og hvordan vi har stået sammen i denne svære periode, skrev han på de sociale medier, før han også takkede for danskernes støtte.

– I går aftes var et af de mest skræmmende øjeblikke i mit liv. Mine tanker er ved Christian, hans kone

, børn og familie. Jeg er taknemmelig for, at han er stabil og i live. Det er alt, der betyder noget, skrev Martin Braithwaite.

Operation og udskrivelse

Fodboldstjernen gennemgik en heldigvis vellykket operation, hvor han fik implementeret en hjertestarter, også kaldet en ICD-enhed. Det kunne DBU oplyse allerede 18. juni.

Samtidig blev Eriksen udskrevet fra Rigshospitalet, hvorefter han endda fik mulighed for at besøge sine landsholdskollegaer i træningslejren nord på.

– Han er sød, og har det godt, skrev den 11-årige Bjørn, der var så heldig at møde fodboldidolet – og på dette tidspunkt verdens mest omtalte mand – på stranden i Tisvilde. Hans billede sammen med Eriksen gik viralt op til kampen mod Tjekkiet.

Kriseramte danskere med uvirkelighedsfølelse

De voldsomme billeder fra Parken sad fast i rigtig mange danskeres hukommelse – især i dagene efter chokket. Også selv om det havde lagt sig.

Det fik flere psykologer til i medierne at opfordre til, at man tog en snak med sine børn om det, vi alle sammen havde været vidne til. Ligesom danskerne også fik at vide, at det var vigtigt at være opmærksom på, at følelserne helt naturligt kunne blive påvirket af begivenheden.

Danmark og resten af fodboldverden holdt vejret, mens Christian Eriksen fik hjertemassage for åben skærm.
Danmark og resten af fodboldverden holdt vejret, mens Christian Eriksen fik hjertemassage for åben skærm.
 Foto: Friedemann Vogel/Reuters/Ritzau Scanpix

– Det, vi oftest ser, er, at det virker uvirkeligt, at man nærmest går ind i en osteklokke. Og man skal nok også regne med en stor følelse af magtesløshed.

– Bagefter kan man svinge ind i følelser som vrede at være meget, meget ked af det, eller blive meget urolig og bange. Så kan man gå og veksle mellem dem, forklarede eksempelvis psykolog med speciale i krise, stress og traumer, Aurora Veber til DR.

Man skal nok også regne med en stor følelse af magtesløshed.

Psykolog om danskernes choktilstand efter kollapset i Parken

”Håbefuld”

Resten af efteråret holdt Christian Eriksen lav profil, mens han kom sig i selskab med sin familie i sit ”hjertely” i det odenseanske Hunderup-kvarter.

Han blev dog set selvtræne på OB’s anlæg i Odense, men i december ophævede hans Milano-klub, Inter, kontrakten med Eriksen, da han på grund af reglerne i den italienske Serie A ikke måtte spille fodbold med en indopereret pacemaker.

Samme måned fortalte hans agent, Martin Schoots, dog, at han var ”håbefuld” i forhold til, at Christian Eriksen kunne fortsætte sin karriere.

Det var der faktisk god grund til at være.

To år efter kollapset i Parken er Christian Eriksen tilbage. Efter et kort ophold i den engelske danskerklub Brentford, er han skiftet til storklubben Manchester United, hvor han har været fast mand på holdkortet.

I marts 2022 vendte Eriksen tilbage til Parken – denne gang med en pacemaker – og spillede kamp her for første gang siden han for et år siden lå i ambulancen og tænkte, at nu var det hele nok slut.

Når det danske landshold fredag møder Nordirland er Christian Eriksen med. Han har ellers været skadet i anklen i store dele af sæsonen og er på vej tilbage i form nu. Den danske midtbanemagiker plejer som regel at være en af de første, som landstræner Kasper Hjulmand har i tankerne.

Sponsoreret indhold