Robinson Ekspeditionen23. november 2017

Robinson-Tammaro: Jeg fravalgte behandling for min kræftsygdom

Den 51-årige mor og reality-deltager valgte at takke nej til lægernes behandling, da hun fik kræft for anden gang.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/sh-23519.jpg
 Foto: All Over

To gange har den 51-årige Robinson-deltager Bettina Tammaro, der nok er mest kendt under sit efternavn, fået konstateret kræft.

I første omgang i 2001 havde hun ikke kun sig selv at tænke på, og blev så nervøs, at hun med det samme gik i gang med behandlingen.

- Jeg havde en knude i venstre side. Jeg var gravid med min søn, og jeg troede ikke, at det var noget. Men det bliver så konstateret, at det er lymfekræft, fortæller Tammaro om den voldsomme nyhed, hun fik som 35-årig.

- Jeg fik 13 gange stråler første gang. Så blev jeg fulgt i fem år, og efter det blev jeg endelig erklæret rask.

Kræft for anden gang
Men da reality-deltageren 11 år senere får konstateret samme sygdom igen, begynder hun at tvivle på den medicinske behandling, og som en stærk mor til tre beslutter hun sig for at takke nej til behandlingen. Det fortæller hun om i sin bog "Lev for helvede", som udkommer til februar.

- Jeg var bare rigtig bange for at dø, og jeg tænkte, at hvis jeg havde fået stråler og alligevel havde fået kræft igen, så ville det sikkert også komme tredje gang. Så jeg valgte behandlingen fra, lyder det.

Sygdommen kom snigende tilbage, ganske kort før dengang 47-årige Tammaro drog afsted mod Robinson. Men da hun havde fravalgt behandling, så lægerne ingen grund til, at hun ikke kunne deltage i Robinson Ekspeditionen.

- Jeg blev fulgt af en overlæge, men jeg fik stadig ikke behandling. I stedet gjorde jeg alt muligt andet. Jeg søgte på nettet og andre steder efter alternative metoder. Det blev en dvd-film, der gav mig inspiration til andre muligheder, fortæller hun.

Krammede træer Og i to år prøvede Tammaro alle de metoder, hun kunne finde frem til - i håb om, at noget af det kunne gøre hende rask.

- Jeg krammede træer, gik på stranden og gik i infrarød sauna. Men efter et år var knuden ikke blevet mindre. Folk sagde, at det ikke var et dårligt tegn, men jeg blev lidt skuffet, fortæller hun om den seje kamp.

Efter flere års research fandt Tammaro frem til nogle konkrete ting, hun kunne gøre, og det blev hun stædigt ved med, indtil der kom positive resultater.

- Jeg har fundet syv ting, som jeg fokuserede på i stedet for den medicinske behandling. Den rigtige kost, at være fysisk aktiv, sove ordentligt, at rense affaldsstoffer ud af kroppen, at have en sund mental tilgang til det, have følelserne i ro, så man ikke bliver stresset og ikke mindst at have balance i det hele. For man kan ikke nå det hele på én gang, siger hun.

Lakridser kan være løsningen
Men om det har været kosten, træningen eller den infrarøde sauna, der har gjort hende rask, det finder hun aldrig ud af. Men i hvert fald har Tammaro ikke længere diagnosen kræft.

- Det har været med til at gøre mig 100 procent rask. Og som folk nogle gange siger, så ved jeg jo ikke, om det er netop de ting, der har gjort mig rask. Det kan i princippet være en pose lakridser, jeg har spist. Men om ikke andet, så skader det i hvert fald ikke at være god ved sig selv, fortæller Tammaro, der også understreger, at hun ikke har nogen lægefaglig viden, men bare har gjort, hvad der føltes rigtigt for hende selv.

I bogen "Lev for helvede" fortæller hun om sit lange forløb med kræft, men også om livet efter. Blandt andet, hvordan hun flyttede til USA med sine børn for at leve livet.

null

Sponsoreret indhold