Nyheder18. januar 2010

”X Factor”: Det er en skandale!!

Nu kritiseres behandlingen af deltagerne også internt i Danmarks Radio
Jan Lagermand Lundme er her fanget i en lettere kompromitterende tête-à-tête med den tidligere vært, Lise Rønne, ved en "X Factor"-efterfest
Jan Lagermand Lundme er her fanget i en lettere kompromitterende tête-à-tête med den tidligere vært, Lise Rønne, ved en "X Factor"-efterfest

"X Factor" udsættes nu for hård kritik for manglen på etik og moral. Næstformanden for Etisk Råd, Lotte Hvas, er blandt andre ude med riven.

Det populære talentprogram, der holder danskerne klistret til TV-skærmen fredag efter fredag, er simpelthen gået over stregen, mener kritikere.

DR kritiseres for ikke at tage ansvar for de personlige konsekvenser, det har for udviklingshæmmede og psykisk syge at deltage i et program som "X Factor".

- Programmet snerper hen imod noget, jeg vil kalde uetisk, og jeg mener ikke, man skal tjene penge på mennesker, der ikke selv kan dømme, siger Lotte Hvas, der er næstformand for Etisk Råd.

Også Morten Carlsson, der er formand for Landsforeningen Autisme, er forarget over den moral, "X Factor", lægger for dagen:

- Programmet nærmer sig en skandale. Man spekulerer helt kynisk i at vise folk, der har et handicap. Der skal være nogen, der bliver udstillet og nedgjort, og det kan ikke være en public service-kanals opgave, siger han i B.T.

Ikke intention at udlevere deltagere

DR's underholdningsredaktør Jan Lagermand Lundme afviser dog kritikken over for B.T.:

- Det er på ingen måde intentionen at udstille nogle mennesker. Vi vil bare gerne vise, hvad det er for nogle mennesker, der kommer og stiller sig i køen for at deltage i "X Factor", siger han.

Han får dog ikke 100 procent opbakning fra egne rækker. I DR er man åbenbart begyndt at være mere lydhør over for kritikken.

- Jeg er enig med kritikerne i, at DR er gået for langt. Der har i de første 3 afsnit af "X Factor 2010" været en håndfuld eksempler, hvor svagere medvirkende er blevet udstillet på en utiltalende og uetisk facon. Det bør DR tage til efterretning og lære af, skriver Jacob Mollerup, der er lytternes og seernes redaktør i DR i sin klumme på DR's intranet.

Sponsoreret indhold