
Vagtlæge overså blodprop hos 25-årig gravid kvinde


En vagtlæge har fået alvorlig kritik af Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn for at overse symptomer på en blodprop hos en gravid kvinde efter at have set hende på et videoopkald.
Det skriver Radio4.
Lægen har fået kritik med indskærpelse for sin behandling af den 25-årige Mette Filt, der i januar i år ringede til vagtlægen og fortalte, at hendes venstre lår var hævet og varmt.
Mette Filt var gravid i 29. uge på tidspunktet for opkaldet og fortalte i samtalen, at hun havde fået pletter på benet, og at der er de seneste to dage var kommet en rødlig og lilla farve.
Vagtlægen besluttede at se hende på video, og kort efter konstaterede han, at der ikke var grund til bekymring.
- Det ser sgu på ingen måde alarmerende ud, Mette, siger vagtlægen i en lydoptagelse af videokonsultationen, som Radio4 har fået aktindsigt i.
Du kan høre mere om Mette Filts oplevelse i Radio4 Undersøgers nye podcast FOKUS.
Havde blodprop
Under samtalen beskrev Mette Filt flere symptomer på en blodprop, men vagtlægen fra Region Midtjylland rådede hende til at tage smertestillende og kontakte egen læge den næste dag.
Få timer senere kontaktede Mette Filt afsnittet for gravide på Aarhus Universitetshospital, fordi hun stadig var bekymret for smerterne i benet og frygtede, at det kunne få konsekvenser for barnet i hendes mave.
Her viste det sig, at hun havde en blodprop i benet, og hun blev indlagt og sat i behandling for blodproppen.
Mette Filt siger til Radio4, at hun fremadrettet ikke vil være tryg ved en læges vurdering, når den er lavet ved hjælp af video.
- Jeg har billeder, hvor man tydeligt kan se forskellen på mine to ben, men hvis han (vagtlægen, red.) ikke kan fange det på et videoopkald, så kan det jo være lidt ligegyldigt, siger hun.
Ifølge Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn kunne Mette Filt blive henvist til sygehuset alene på de symptomer, hun beskrev for vagtlægen.
Men vagtlægen gjorde ingen af delene, og hans behandling bliver vurderet til at være “væsentligt under normen for almindelig faglig standard.”
Sagen kommer efter en periode, hvor der de seneste år er sket en stigning i brugen af videokonsultationer.
Får kritik
I første halvdel af 2023 har der i Region Midtjylland været over 47.000 videokonsultationer, svarende til cirka 10.000 flere videoopkald sammenlignet med samme periode året før.
Radio4 har tidligere beskrevet en anden sag, hvor den 37-årige Johann Nielsen i marts i år døde af blodforgiftning natten efter et videoopkald med en vagtlæge.
I et andet tilfælde blev en seksårig dreng akut indlagt halvandet døgn efter, at en vagtlæge under en videokonsultation havde overset tydelige tegn på leversvigt. Denne vagtlæge har også fået kritik i Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn.
Ingen af de tre vagtlæger har ønsket at stillet op til et interview med Radio4, men de to vagtlæger, som har fået kritik af Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn, fortæller, at de tager afgørelserne til efterretning.