Tech7. september 2022

Derfor skal du (ikke) købe en foldbar mobil

TEST: Med Samsungs Galaxy Z Flip 4 kommer de foldbare mobiltelefoner et skridt nærmere at blive hverdag for flere - spørgsmålet er så, om det er modellen, flertallet har brug for?
Udover den foldbare Galaxy Z Flip 4 har Samsung også netop lanceret nye ure og en opgraderet version af sin ganske gode in-ear-headset.
Udover den foldbare Galaxy Z Flip 4 har Samsung også netop lanceret nye ure og en opgraderet version af sit ganske gode in-ear-headset, Galaxy Buds2 Pro.
 Foto: Samsung Electronics/Reuters/Ritzau Scanpix

Man finder ingen bedre dag end i dag til at skrive en test af Samsungs Galaxy Z Flip 4.

For selvom det er nogle uger siden, at modellen blev lanceret, er det i dag, at Apple sender sin iPhone 14-serie på gaden.

Pointen her er, at der fortsat er intet, som tyder på, at nogle af "æble-modellerne" bliver foldbare. Og efter at have testet Samsungs bud på en foldbar fremtid, Galaxy Z Flip 4, fortstår jeg godt Apples fravalg.

Det store spørgsmål er nemlig fortsat, om de foldbare telefoner er noget, som flertallet har brug for?

Fremragende hovedtelefon

Der følger hverken oplader eller hovedtelefon med i salgspakken til selv de dyreste foldbare mobiltelefoner fra Samsung.

Det sydkoreanske firma er dog ikke alene om denne kundefjendtlige politik, som Apple oprindeligt fandt på "af miljøhensyn".

Derfor har Samsung også samtidig med lanceringen af Galaxy Z Flip 4 præsenteret en opgraderet in-ear-hovedtelefon kaldet Galaxy Buds2 Pro.

SE og HØR har testet modellen sammen med den foldbare mobiltelefon og er imponeret over både lydkvalitet, pasformen i ørerne og batteritiden.

Modellen fungerer sammen med andre mobiltelefoner og mærker, men er bygget til at fungere bedst med en nyere Galaxy-telefon fra Samsung, hvilket naturligvis trækker ned.

Galaxy Buds2 Pro er set til 1552 kroner på PriceRunner.

Jeg ejer selv den noget større Galaxy Z Fold-model fra en tidligere generation og må erkende, at det foldbare element i mobiltelefoner - for mig - nok mere er en gimmick end en klar forbedring.

Og at jeg efter talrige forsøg på at "omvende" mig selv til at bruge min personlige foldbare, gang på gang er vendt tilbage til udgangspunktet: en flad mobil, der er åben hele tiden.

Hvis din drøm er at købe en foldbar telefon, er Samsungs Galaxy Z Flip 4 oplagt

SE og HØR's anmelder

Sådan har det også været under testen af "klapudgaven" i den noget mindre størrelse, som Galaxy Z Flip 4 leverer.

Jeg er ganske enkelt ikke i målgruppen for dem, der synes, at det er smart eller praktisk hele tiden at skulle folde sin mobil ind og ud. Slet ikke når man selv efter lidt træning stadig har svært ved at gøre det nemt eller særligt elegant med en enkelt hånd.

Jeg har heller ingen problemer med, at min nuværende mobitlelefon fylder lidt i lommen.

I hvert fald ikke i så stort et omfang, at jeg hellere ville bruge Galaxy Z Flip 4 eller min egen Fold-model som hverdagstelefon.

Den lille skærm på forsiden af telefonen i sammenfoldet tilstand er for lille, men det er smart, at man kan betjene og bruge telefonen, når den står halvt udfoldet på bordet.
Den lille skærm på forsiden af telefonen i sammenfoldet tilstand er for lille, men det er smart, at man kan betjene og bruge telefonen, når den står halvt udfoldet på bordet.
 Foto: Samsung Electronics/Reuters/Ritzau Scanpix

Og det er ikke, fordi jeg har et ondt ord at sige om byggekvaliteten, hastigheden eller de indbyggede kameraer i Galaxy Z Flip 4.

Hvis din drøm er at købe en foldbar telefon, er Samsungs Galaxy Z Flip 4 oplagt. Også mere oplagt end Fold der samtidig koster en bondegård.

Det er tydeligt, at Samsung har forbedret Galaxy Z Flip 4 til et nyt niveau, hvor den bedre end nogensinde kan tåle at blive brugt. Også i mere fugtige situationer.

Den lille skærm på forsiden af telefonen i sammenklappet tilstand er jeg dog fortsat ikke imponeret over.

Den er ganske enkelt for lille til for alvorlig at blive funktionel.

Jeg tror ikke, at foldbare telefoner bliver mainstream lige med det samme

SE og HØR's anmelder

Det store spørgsmål er nu, om de foldbare telefoner er kommet for at blive?

Eller om vi på et tidspunkt må erkende, at de ender samme sted som 3D-fjernsyn og buede fladskærme til stuen: på den digitale kirkegård?

Indtil videre hænger svaret noget i luften. Jeg tror ikke, at foldbare telefoner bliver mainstream lige med det samme af den gode grund, at fordelene fortsat ikke opvejer hverken pris eller ulemper ved teknologien, som den er skruet sammen i dag.

Det skal du vide om Galaxy Z Flip 4

Foldet ud: 165.2 x 71.9 x 6.9 mm

Foldet sammen: 84.9 x 71.9 x 15.9-17.1 mm

Vægt: 167 gram

Vandbeskyttet: Ja, IPX8 (op til 30 minutter på 1,5 meter under vandet)

Dual-sim: Ja, kombination af fysisk simkort og eSIM

Lagerplads: 128, 256 eller 512 gigabyte

RAM: 8 gigabyte

Pris: Set til fra 6714 kroner på PriceRunner (128 gigabyte lagerplads)

Omvendt har netop Samsung allerede flyttet de foldbare telefoner fra at være noget for de få til at blive et alternativ for mange flere.

Og hvem ved - måske træder Apple en dag ind på scenen og gør de foldbare til noget, som alle taler om?

Vi er der bare ikke...endnu.

Sponsoreret indhold