Susse Wold reddet af Bent Mejding

– Hele den tur, hvor jeg lå på en stue på Riget og så hjerterytmen på en skærm, og man hørte helikopterne lande på taget, tænkte jeg: ”Er det nu eller hvad?”, mindes Susse Wold den ubehagelige tid, hvor ingen vidste, hvad der var galt med hende.

– Hele den tur, hvor jeg lå på en stue på Riget og så hjerterytmen på en skærm, og man hørte helikopterne lande på taget, tænkte jeg: ”Er det nu eller hvad?”, mindes Susse Wold den ubehagelige tid, hvor ingen vidste, hvad der var galt med hende.

(Foto: Kaspar Wenstrup)

Lægerne kunne ikke begribe det. Susse Wold havde været indlagt til observation for en blodprop i hjertet, efter at hun havde fået smerter i brystet.

Der var ingen prop, men en uendelig træthed ville ikke gå væk, selv om hun var blevet sendt hjem med beskeden om, at hun ikke fejlede en disse.

Trætheden lagde samtidig en tåge omkring skuespillerens hjerne. Men flere lægeundersøgelser senere var der stadig ingen tegn på sygdom.

– Jeg fik dårlig samvittighed og tænkte, at jeg jo måtte være hypokonder.

– Jeg frygtede, at jeg var ved at blive senil. Det er min største skræk, at jeg ikke kan samle mit hoved. Det var frygteligt, og der gik faktisk et par år, hvor jeg havde det sådan, siger Susse Wold, som i bogen ”Bevægelse” fortæller om den grufulde tid – og hvordan hun er blevet helt rask igen.

Sammen med Bent Mejding skulle hun optræde med ”Kærestebreve”, men Susse var klar til at aflyse.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Heldigvis har skuespilstjernen en årvågen sengekammerat i 81-årige Bent Mejding. Hans observationer betød, at hustruen i dag er glad og frisk som aldrig før. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Susse Wold burde ikke køre bil

– En dag, hvor jeg alligevel var hos lægen, fordi jeg havde halsbetændelse, sagde jeg til ham på vej ud ad døren, at ”Bent siger, at jeg holder op med at trække vejret om natten. Han tror, jeg lider af søvnapnø – men det er jo kun store, fede mænd, der får det, ikke?”. Men det var det ikke, sagde lægen, fortæller skuespilleren.

Lidelsen betyder, at man har lange pauser i vejrtrækningen, mens man sover. Derfor mangler kroppen ilt, og man vågner utallige gange i løbet af en nat uden selv at lægge mærke til det. Derfor er søvnen nærmest ubrugelig.

– Så han sendte mig hjem med et lille apparat, der målte min vejrtrækning om natten. Næste dag sagde han, at jeg har så slem en søvnapnø, at jeg slet ikke burde køre bil uden at blive behandlet, lyder det fra Susse.

Artiklen fortsætter under billedet ...

– Man mærker det med det samme,  når man kommer i behandling. Pludselig får hele kroppen og organerne ilt, siger Susse med opfordring til andre om at være opmærksomme på, at alle kan risikere at lide af søvnapnø. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Ingen taler om det

Straks blev skuespilleren sendt i behandling – og som ved et trylleslag følte hun sig som et nyt menneske.

– Nu har jeg fået den lille CPAP-maskine, som gør, at jeg ikke kommer til at lide af iltmangel. Det er en lille maske, man tager på, som man sover med. Det er måske ikke det sjoveste, men nu kan jeg både tænke og tale. Og der er ingen tvivl om, at det er meget farligt at have en ubehandlet søvnapnø, for man kan få blodpropper i hjertet og hjerneblødninger.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Sønnen fra et tidligere ægteskab, den 52-årige forfatter Christian Mørk, kan glæde sig over, at hans mor har fået energien tilbage. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Sygdomshistorien er landet i Wolds nye bog, fordi lægen gjorde hende opmærksom på, at hun på den måde kunne gøre en forskel for de mange andre danskere, der har samme lidelse uden at vide det eller uden at ville tale om det.

– Der er så mange, især kvinder, der lider af det samme, men som ikke taler om det, fordi de er flove.

– Der kan være nogle, der bor alene, som ikke får at vide, at de ikke trækker vejret rigtigt om natten. Så jeg syntes, at det var vigtigt at fortælle den historie. Og fortælle, hvad jeg tænkte og følte under processen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Den dramatiske historie om at lide af en sygdom, som ingen kunne blive kloge på, bliver fortalt indgående i bogen ”Bevægelse”, der udkom den 15. november. Det er den 2. bog, som Susse Wold har skrevet. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Heldigvis betyder behandlingen, at Susse Wold i dag er mere frisk end nogensinde før – og klar på masser af spændende udfordringer i tilværelsen.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close