Nyheder20. december 2017

Virkelighedens Saga: Storebror blev dræbt – forældrene skilt

Sofia Helin, der spiller Saga i DRs ”Broen”, havde selv en hård barndom med skilsmisse, dødsfald, alkoholmisbrug og lange indlæggelser på hospitalet. 1. januar 2018 hopper hun igen i tøjet som kriminalbetjent, når fjerde sæson af "Broen" skydes igang
https://imgix.seoghoer.dk/saga_thure.jpg
 (Foto: DR1)

Vi kender hende fra DRs seersucces ”Broen”.

Her spiller hun kriminalbetjenten Saga Norén, der er vanvittig dygtig, selv om hun kæmper med sig selv og sin fortid.

I den virkelige verden har Sofia Helin, som spiller Saga Norén, heller ikke haft en rosenrød barndom.

Faktisk oplevede den lille lyshårede pige både dødsfald, lange hospitalsophold, faderens alkoholmisbrug og en skilsmisse på nærmeste hold.

Det fortalte Sofia Helin, 45, i et åbenhjertet interview med Politiken for nogle år siden.

Da Sofia Helin var blot 10 dage gammel, mistede hun sin storebror. På en cykeltur med sin mormor blev han kørt ihjel af en bil. Han blev bare seks år gammel.

Selv tilbragte Sofia Helin meget af sin barndom på hospitalet. Hun led af astma, og dengang var astmamedicinen ikke så veludviklet, at den kunne fjerne hendes mange gener.

- Når man ligger så meget på hospitalet, er alt specielt. Du må få lige, hvad du vil have at spise, bare du spiser. Og den dag i dag er jeg draget mod bare at lægge mig ned og være i undtagelsestilstand hele tiden, fordi jeg ved, at det findes, og at det kan lade sig gøre, fortalte Sofia Helin i interviewet med Politiken.

https://imgix.seoghoer.dk/120419257.jpg
 DR/Carolina Romare

Sofia Helin i rollen som Saga Norén. Her ses hun sammen med sin sårede chef Hans Pettersson. Foto: DR1

Da hun fyldte fire år, blev hendes forældre skilt – og en ny verden begyndte for den lille pige.

- Da mine forældre blev skilt, blev jeg kløvet i to og levede to meget forskellige liv. Jeg var ligesom voksen det ene sted og barn det andet sted, fortalte Sofia Helin.

Hun boede på skift hos mor og far. Moderens hjem var ”ultranormalt” med faste spisetider og tidligt i seng. ”Et trygt sted”, tilføjede Sofia Helin.

Hos hendes far var det noget andet.

- Min far var alkoholiker. Og når man har en forælder, der ikke fungerer, findes der et mørkt rum, som man går ud og ind af, men som er der hele tiden. Jeg var meget præget af, at min far var ensom og ikke havde det godt. Og af, at det ikke var noget, vi talte om. Vi levede bare i det, og med tiden spærrede jeg mine følelser og oplevelser mere og mere inde, forklarede Sofia Helin, der indvendigt er ”arret” af barndommen.

- Skilsmisse, dødsfald, alkoholmisbrug og dysfunktionalitet sætter sig i én. Og derfor føler jeg, at ligner mig selv mere udvendig nu, end jeg gjorde før det cykelstyrt, fortalte Sofia Helin med hentydning til den voldsomme ulykke, der ramte hende som 24-årig.

Den skæbnesvangre dag havde hun lige fået fri fra sit job på et plejehjem i Stockholm.

https://imgix.seoghoer.dk/saga_thure.jpg
 (Foto: DR1)

Sofia Helin og Thure Lindhardt har igen hovedrollerne i "Broen", når fjerde sæson sendes 1. januar 2018. Thure Lindhardt spillede også med i sæson tre i rollen som Henrik Sabroe. Foto: DR

Jobbet var noget af det, som den unge kvinde fik tiden til at gå med, mens hun ventede på at høre, om hun var kommet ind på teaterskolen.

Sofia Helin steg på sin cykel og cyklede på Västerbron, da alt pludselig blev mørkt.

- Jeg vågnede i ambulancen. Cykellygten havde åbenbart sat sig fast i hjulet. Og jeg havde ramt asfalten med højre side af ansigtet først. Kæben var gået i stykker, tænderne var slået ud, og hele mit ansigt var smadret. Jeg var 24 år, ville være skuespiller, havde mistet mit udseende og var rasende, fortalte hun i interviewet med Politiken.

I begyndelsen havde Sofia Helin svært ved at acceptere ulykken og ikke mindst de spor, den havde sat på hendes ansigt. Men med tiden begyndte hun at kunne lide arret. Ifølge skuespilleren blev arret et decideret vendepunkt for hende:

- I mange år havde jeg levet ret destruktivt og nonchalant og ikke rigtig taget hånd om mig selv. Men det styrt var et wake-up call. Det var verden, der råbte: Kom igen! Jeg har også altid gået og prøvet at virke normal, selv om jeg ikke følte mig normal. Men det var, som om mit ydre og mit indre kom til at passe bedre sammen efter den ulykke. Og i øvrigt kom jeg ind på teaterskolen alligevel, fortalte Sofie Helin i interviewet med Politiken.

Og man må sige, at Sofia Helin har fået succes. I dag er hun kendt både herhjemme og i Sverige for rollen som Saga Norén i DR-successen "Broen", som skyder en ny sæson - fjerde sæson - igang 1. januar 2018.

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/saga_noren.jpg
 (Foto: DR/Carolina Romare)

Rollen som en kriminalbetjent med Aspergers syndrom har lært den svenske skuespiller meget. Foto: DR

Rollen som den svenske kriminalbetjent, der har Aspergers syndrom, har nærmest fungeret som terapi for Sofia Helin. Det har hun tidligere fortalt i et stort interview med SE og HØR:

- Jeg har lært meget af at prøve at tænke som hende. Jeg er blevet mere rationel og direkte og tager ikke længere hele filmsettets stemning på mig, har Sofia Helin tidligere fortalt til SE og HØR.

- Der gik noget tid, inden jeg forstod Sagas tankegang. Det hjalp, da jeg begyndte at svare lige så kort som hende og kontant som hun. Lynhurtigt fandt jeg ud af, hvordan al samtale forstummer, når man ikke smalltalker og bruger høflighedsfraser. Det bliver meget ensomt, forklarede Sofia Helin dengang.

Privat bor den 45-årige skuespiller i Stockholms gamle bydel med sin præstemand Daniel Götschenhjelm, som hun har sønnen Ossian og datteren Nike på henholdsvis 14 og otte år med. Du kan se billeder af Sofia Helin i galleriet herunder:

Sofia Helin (og billeder af hende fra Broen)

Sponsoreret indhold