Nyheder23. oktober 2015

Stjernerne: Sådan er vi pårørende til kræft

Til Vild med dans "Knæk Cancer" hjælper tidligere deltagere til i call-centeret, og flere af dem har haft kræft helt tæt på.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/cancer_front_3.jpg
 Claus Poulsen

Næsten alle danskere har prøvet at have kræft helt tæt på livet - i hvert fald som pårørende.

Og det kan være hårdt at stå på sidelinjen, når ens nære rammes af én af de utallige former for kræft.

Skuespil-darlingen Robert Hansen, der er på vej tilbage på scenen efter en hjerteoperation og et langt genoptræningsforløb, har om nogen haft kræften helt tæt på.

- Jeg mistede min mor til kræft for et par år siden og også min ekskæreste Mira. Min far har også været ramt og har været igennem strålebehandling, fortæller Robert Hansen, der fredag aften lagde vejen forbi "Vild med dans"-studiet. Her sad han i det såkaldte call center og tog imod opkald fra danskere, der ville give et bidrag til kampen mod kræft.

At miste til kræft har lært Robert Hansen en vigtig lektie om at være pårørende.

- Man skal være der og tale alt det, man kan, selvom det kan være sindssygt hårdt at være så tæt på én, man elsker og se, hvordan de bliver ædt op af det lort, fortæller han.

Robert Hansen opfordrer til, at man sørger for at sige alt det, man gerne vil, så man ikke står tilbage og fortryder noget, hvis ens nærmeste mister livet til sygdommen.

Kagedronningen Mette Blomsterberg er også en af aftenens telefonpassere, der har set kræft ramme overalt i sin familie.

Blomsterberg har mistet både sin svigermor og svigerinde til cancer, ligesom både hendes mor og tante har haft brystkræft.

- Og så har jeg lige for 14 dage siden fået at vide, at min bror også er blevet ramt af cancer i halsen, siger Mette Blomsterberg og slår ud i luften.

Som pårørende er det vigtigt for Blomsterberg at give plads til forskellige former for sorg.

- Nogle typer græder hele tiden, og andre vil slet ikke tale om det, og jeg synes, det er vigtigt, at man kan rumme alle reaktionerne og ikke vil bestemme, hvem der har ret til at være mest ked af det, råder hun.

Sangerinden Sharin Foo, der røg ud af dette års "Vild med dans" den 16. oktober, er også mødt op for at støtte den gode sag. Det er længe siden, hun mistede sin onkel til kræft.

- Han var 43 år, da han døde, og jeg fylder selv 42 til november, så det er som om, tanken om sygdommen fylder meget mere nu, hvor jeg selv nærmer mig den alder, han havde, fortæller hun til Ritzau Fokus.

Tanken om kræftsygdomme blev også meget virkelig for Sharin Foo, da hun selv oplevede celleforandringer i underlivet og fik et keglesnit.

- Jeg er blevet meget opmærksom på, om noget ændrer sig i min krop, fortæller Foo.

Efter Vild med dans - Knæk Cancer er der seks par tilbage i dansekonkurrencen.

ritzau/FOKUS

Sponsoreret indhold