Nyheder18. september 2023

Sophie Løhde om ME-ballade: - Det er utrolig ærgerligt

- Sygdomsramte og deres pårørende har krav på at få den bedst mulige behandling, fortæller sundhedsministeren til SE og HØR
50-årige Birgitte Langvad Hansen er ramt af ME. Hun har i knap seks år været sengeliggende mere eller mindre hele dagen.
50-årige Birgitte Langvad Hansen er ramt af ME. Hun har i knap seks år været sengeliggende mere eller mindre hele dagen.
 Privatfoto

Kender du mere til sagen? Så hører vi gerne fra dig. Skriv en fortrolig mail til journalisterne på saad@sh.dk

LÆS OGSÅ: Hives ind i ME-dialog: - De allermest syge er helt alene

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) går for alvor ind i ME-balladen.

Efter SE og HØR i den seneste måned har fortalt, hvordan patienter med sygdommen myalgisk encephalomyelitis (ME) har svært ved at få hjælp fra det danske sundhedssystem, træder sundhedsministeren nu ind.

Torsdag mødtes Sophie Løhde med Esben Gustavussen, der er far til en af dem, som lider under den manglende anerkendelse af sygdommen samt Vibeke Vind, der er biokemiker og videnskabskonsulent for ME Foreningen.

Sundhedsministeren fortæller til SE og HØR efter mødet, at ME-patienter og deres pårørende har krav på at få den bedst mulige behandling.

- Flere med ME og deres familier har den oplevelse, at der ikke bliver lyttet til dem i sundhedsvæsnet, og at de ikke bliver taget alvorligt.

Sundhedsminister Sophie Løhde.
Sundhedsminister Sophie Løhde.
 Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

- Det er utrolig ærgerligt, for selvom der i dag desværre ikke findes en behandling, som kan helbrede ME, så har de sygdomsramte og deres pårørende krav på at blive behandlet respektfuldt og få tilbudt den bedst mulige behandling.

- Derfor var det også vigtigt for mig at mødes med repræsentanter for ME-foreningen for at lytte og få deres syn på, hvordan man bedre kan hjælpe dem, der er ramt af lidelsen, lyder det i et skriftligt svar fra Sophie Løhde.

SE og HØR har også talt med Esben Gustavussen, der gik fra mødet med en god mavefornemmelse.

- Min oplevelse var, at ministeren (Sophie Løhde, red.) lyttede. Hun blev berørt af hele situationen, så det er positivt, at der også er et menneske bag en ministerpost, fortæller Esben Gustavussen.

Ifølge Esben Gustavussen vil Sophie Løhde nu holde et møde med Sundhedsstyrelsen om hele ME-situationen i Danmark.

SE og HØR har forsøgt at få mødet bekræftet fra Sundhedsstyrelsen, men det har i skrivende stund ikke været muligt.

Afsluttende fortæller Esben Gustavussen, at der er blevet afleveret en 75 siders kritisk rapport fra læge Bernard Jeune om ME-situationen i Danmark.

- Den rapport har Sophie Løhde og hendes stab lovet at sætte sig ind i, fortæller Esben Gustavussen til SE og HØR.

Vibeke og Esben Gustavussen er forældre til Marie Louise Ilsøe Gustavussen, der har kæmpet med ME siden 2016.
Vibeke og Esben Gustavussen er forældre til Marie Louise Ilsøe Gustavussen, der har kæmpet med ME siden 2016.
 Privatfoto

SE og HØR har tidligere skrevet, at Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, har kaldt Sophie Løhde i samråd til at forklare om behandlingsmetoden, som Sundhedsstyrelsen benytter sig af til at behandle patienter med ME.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at patienter i Danmark behandles med terapi og særlig træning.

Men SE og HØR har talt med stribevis af patienter, pårørende, politikere, eksperter samt ME Foreningen, der alle slår fast, at metoden i Danmark forværrer patienters tilstand.

Derudover påpeger en nyere forskningsrapport fra NICE, Storbritanniens nationale institut for sundhedsforskning, også, at den danske model ikke gavner patienterne.

Sponsoreret indhold