Nyheder16. april 2016

Solbjørg Højfeldt: Jeg er glad for mine ar på sjælen

Den 68-årige skuespiller er blevet klogere på sig selv efter at have oplevet stress og depression. I øjeblikket er hun aktuel med monologen ”Kvinden ved 1000 grader”
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20160405_wen_-_h_jfeldt_15.jpg
Forårssolen varmer Frederiksberg Kirkegård op, mens Solbjørg Højfeldt går en tur rundt mellem grønne buske og gravsteder. Døden fylder i øjeblikket meget i den 68-årige skuespillers arbejdsliv, fordi hun netop nu spiller monologen ”Kvinden ved 1000 grader” på Aveny-T.
Den handler om kvinden Hera, som ligger på sit dødsleje og ser tilbage på sit lange liv.
– Forestillingen handler om det øjeblik, hvor sjælen er ved at forlade kroppen. Der hvor alle de fortrængninger, der har ligget inde i en, skal forløses, før man kan blive fri og dø, fortæller Solbjørg Højfeldt om stykket, der er en hyldest til hunkønnet. – Kvinder har et fedtlag under huden, for at vi kan modstå alle de ting, vi skal gennemgå i løbet af et liv. Det kender jeg da fra mig selv, siger hun. Gik ned med depression Ved første øjekast har Solbjørg et blidt ansigt, men kigger man to gange, ser man straks en ud-stråling fyldt med råstyrke. En styrke, hun har fået efter flere ar på sjælen.
– Jeg har mødt min egen svaghed nogle gange, og jeg har oplevet at gå ned med stress og depression. Set i bakspejlet var det egentlig fantastisk at opleve. For på den måde blev jeg i stand til at se på andre mennesker med ømhed. Jeg er glad for mine ar på sjælen, for de har gjort et eller andet ved mig, fortæller den seje kvinde, som med årene har lært at passe på sig selv. – Man rejser sig jo igen. Og der er ikke noget skamfuldt i det, for vi kan alle sammen nå et sted hen, hvor vi bliver for pressede. Jeg har gået i terapi, og det hjalp mig til at give mig selv ro. Jeg kan overkomme rigtig meget i min hverdag, og nogle gange kan det blive for meget, og så har jeg lært at huske at være god ved mig selv, fortæller hun.
https://imgix.seoghoer.dk/20160405_wen_-_h_jfeldt_24.jpg
Solbjørg har i sin karriere høstet meget anerkendelse. Men faktisk har hun aldrig været fastansat. – Jeg er stolt af at have klaret mig som freelancer i 42 år, siger hun. (Foto: Kaspar Wenstrup)
Da Henning brækkede nakken Hera har også fået mange knubs i sit liv og har i stykket bestilt sin egen kremering og venter, på at ovnen bliver 1000 grader varm. Selv har Solbjørg et helt afslappet forhold til døden, og den 68-årige skuespiller har allerede besluttet, hvad der skal ske, når livet er forbi.
– Jeg vil doneres til viden-skaben, og bagefter skal min aske strøs i havet, siger hun.
Beslutningen har hun blandt andet taget, fordi hun så, hvilken forskel forskningen kan gøre, da hendes mand, skuespilleren Henning Jensen, brækkede nakken for fire år siden.
– Det var på den måde, lægerne fandt frem til, hvordan de skulle operere. Så det er jeg dybt taknemmelig for, smiler hun. Min store kærlighed Solbjørgs store kærlighed er hendes skuespillermand Henning Jensen, som hun har været gift med i snart 31 år.
– Vi har et fundament af kærlighed, og vi er meget forbundne til hinanden, smiler hun.
Parret har ingen børn sammen, men Henning har datteren Sarah, og Solbjørg sønnen Otto.
Parret bor i Skovshoved og har sommerhus i Rågeleje.
– Vores sommerhus er vi meget glade for, men det er vores pension.
Så på et eller andet tidspunkt bliver vi nødt til at sælge det, fortæller hun.
https://imgix.seoghoer.dk/sh-03690.jpg

Henning Jensen og Solbjørg Højfeldt har været gift i snart 31 år. (Foto: Mikael Rieck)

https://imgix.seoghoer.dk/_mg_1140.jpg

Den stærke og livsbekræftende monolog ”Kvinden ved 1000 grader” med Solbjørg som Hera spiller på Aveny-T fra den 14. til den 28. april. (Foto: Bjarne Stæhr)

https://imgix.seoghoer.dk/mit_se_og_hoer_36.png

Sponsoreret indhold