Søren Gade ti år efter hustruens død: Der vil altid være et hul

Søren Gade

Søren Gade

(Foto: Peter Grosen)

Min mormor døde af tarmkræft, min farfar døde af tarmkræft, og min mor døde af tarmkræft. Det er hele vejen rundt.

Ordene er Søren Gades, Venstres 54-årige gruppeformand, og falder, da SE og HØR møder ham på hans kontor på Christiansborg.

Han har i den grad haft den forfærdelige sygdom tæt inde på livet.

Til januar er det ti år siden, at han mistede sin hustru, Helle Buskbjerg Poulsen – også til tarmkræft. 

– Hun døde den 26. januar 2008 – det var på Anders Foghs fødselsdag, og det var dagen før min. Jeg glemmer aldrig den dag, fortæller Søren Gade.

Familien var samlet i hjemmet i Holstebro, hvor Helle, efter i syv år at have kæmpet mod kræftsygdommen, tilbragte den sidste tid.

Parrets to døtre Ida og Mette var bare 18 og 16 år, da deres mor gik bort – og med konens død stod den daværende forsvarsminister pludselig som alenefar til to teenagepiger.

Søren Gade sætter ord på, hvordan det var at stå midt i en stor sorg samtidig med, han skulle være der for sine to børn.

  – Jeg begynder bedre at forstå, når man læser om ældre mennesker, hvor den ene dør, og den anden så dør kort tid efter. De to børn var det, der holdt mig i live. Det er det, der giver livet mening. For meningen med livet forsvinder jo, hvis den, du holder af, forsvinder, siger Søren Gade og fortsætter:

– Én ting er, at det er hårdt at miste sin kone – men at miste sin mor er tifold værre. Da jeg mistede min egen mor, var jeg 33, og jeg syntes, at det var verdens største uretfærdighed. Men mine børn var jo kun 16 og 18, og det er langt hårdere at være pige i den alder og miste sin mor, end det er at miste sin hustru. Så derfor skulle jeg også passe på, at jeg ikke faldt helt ned i selvynk, når to piger havde mistet deres mor.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Søren Gade og Mette Buskbjerg Poulsen

Søren mødte Helle Buskbjerg Poulsen, da han var 19 år gammel. Her til bal på slottet i 2004.
Parret nåede at få knap 25 år sammen, før Helle døde i en alder af bare 48.(Foto: Hanne Juul)

Et hul i fundamentet

Den populære politiker havde med egne ord ”en pligt til at stå op om morgenen” på grund af sine døtre.

Ud over rollen som alenefar havde Søren Gade som forsvarsminister også meget at se til arbejdsmæssigt – og det hjalp ham også til at komme videre.

”Livet skal jo gå videre” og ”Livet går jo videre”, siger han flere gange under interviewet.

Men konens død har efterladt et hul i hans fundament.

– Sådan en mandehjerne tager en trillebør og hælder mørtel ned i det hul, for nu skal det nivelleres ud, og du skal ligesom videre. Men sådan var det jo ikke. Jeg skulle vænne mig til at kigge ned i hullet, for det vil altid være der. Uanset hvor meget jeg udvider mit fundament, vil der altid være et hul. Det er ikke sådan, at mit liv ikke er gået videre. Jeg lever ikke i en evig sorg. Men det er jo stadig mange år af mit liv, vi var sammen, siger Søren Gade, der er er ambassadør for Kræftens Bekæmpelses ”Stafet For Livet” og protektor for Tarmkræftforeningen.

Læs hele interviewet med Søren Gade i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu. 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close