Sisse Fisker: Jeg brød grædende sammen til mit eget foredrag

Sisse Fisker fik i 2013 konstateret den kroniske rygsygdom modic forandringer.

Sisse Fisker fik i 2013 konstateret den kroniske rygsygdom modic forandringer.

Foto: All Over

Engang kunne hun knokle i ti timer uden en eneste pause. Hun kunne springe ud af sengen – og løb også ofte ture eller spillede håndbold.

Men i dag er TV-værten Sisse Fiskers liv forandret for altid.

I efteråret 2013 fik en dengang 37-årig Sisse Fisker konstateret den kroniske rygsygdom modic forandringer.

[node:advert-in-body]

Sygdommen har gjort, at den før så aktive TV-vært i dag kæmper mod stærke smerter og ikke længere kan være nær så aktiv. Og det gør ondt – både fysisk og psykisk.

[node:aller-related-content:0]

[node:aller-related-content:1]

Det fortæller Sisse Fisker i en ærlig opdatering på Instagram – og hun nævner blandt andet en episode forleden, hvor hun gav et foredrag.

- Åh, hvor jeg savner at løbe! I forgårs prøvede jeg noget, som jeg aldrig har prøvet før. Jeg brød grædende sammen til mit eget foredrag. En sød kvinde blandt publikum spurgte, om jeg ville vælge det liv, jeg har nu, eller det jeg havde før min rygsygdom, hvis jeg selv kunne bestemme.

- Alle forventede, at jeg svarede, det jeg har nu, fordi jeg netop havde fortalt om, hvor stor betydning Livets Opskrift (Sisse Fisker har udgivet en bog, ’Livets Opskrift’, om det gode liv, red.) har haft for mig, og hvor glad jeg er privat og jobmæssigt lige nu. Men jeg svarede, at jeg klart ville vælge det liv, jeg havde tidligere. Og lige da jeg sagde det gik det op for mig, hvor meget jeg savner at have en dag uden smerter. Og pludselig kunne jeg slet ikke kontrollere tårerne, skriver Sisse Fisker i sin opdatering.

Rygsygdommen er kronisk og skyldes forandringer i ryghvirvlerne. Desværre kan hverken behandling eller fysisk træning hjælpe.

- Jeg savner så vildt de dage, hvor jeg fløj ud af sengen i stedet for at kravle. Hvor jeg stod op og løb 10 km inden arbejde. Hvor jeg kunne bøje mig ned i bruseren efter shampooen på gulvet uden at få ondt. Hvor jeg kunne knokle i 10 timer på arbejdet uden pauser.

[node:aller-related-content:2]

[node:aller-related-content:3]

- Hvor jeg kunne give Samuel (hendes søn, red.) en svingtur uden at knække sammen. Hvor jeg kunne spille squash og håndbold og mærke endorfinerne flyve rundt i kroppen.

- Jeg vil give en million for den tryllestav, der kan få mine rygsmerter til at forsvinde. Jeg er så træt af begrænsninger, og jeg håber, at de en dag forsvinder. Sygdommen skal ikke ha’ lov at styre mit liv. Det vil jeg selv. Jeg kæmper videre på fjerde år. Den her kamp vil jeg vinde, skriver Sisse Fisker i sin opdatering. 

Modic forandringer skyldes ifølge Gigtforeningen forandringer i ryghvirvlerne på grund af små sammenbrud i knoglernes struktur. Sammenbruddene skyldes bakterier, som giver en betændelsestilstand i knoglerne, som herefter bryder sammen.

Når knoglerne bryder sammen, forsvinder knoglemarven – og i stedet dannes der væske i de små hulrum. Der findes ingen behandling for sygdommen, og træning hjælper heller ikke. Personer med modic forandringer vil derfor i periode have stærke smerter i ryggen.

[node:embeded-social-media:0]

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close