Nyheder6. oktober 2017

Sådan kan Raket-Madsen dømmes for drab uden dødsårsag

Selv om obduktionen af torsoen ikke har vist, hvordan Kim Wall er død, kan Peter Madsen alligevel blive dømt for drab.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/21.2985323.jpg
 Foto: All Over

Selv om bevisbyrden bliver tungere og tungere i sagen mod Peter Madsen, så mangler der stadig én central oplysning: Hvordan døde Kim Wall?

Væv og knoglemasse på Peter Madsens tøj, et parteret lig, brutale videoer med drab på kvinder og en sunken ubåd er nogle af de ting, som anklageren i den spektakulære ubådssag, Jacob Buch-Jepsen, skal bruge til at opbygge beviser nok til at dømme den 46-årige entusiast og opfinder, Peter Madsen, for drab.

Men selv om det endnu ikke har været muligt at fastslå en dødsårsag udfra obduktionen af Kim Walls torso, er det så stadig muligt at dømme Raket-Madsen for manddrab? Kan man få en tiltalt dømt for at have dræbt en person, hvis det ikke kan bevises, hvordan vedkommende døde?

- Svaret er: Ja, det kan man godt. Det, der er strafbart efter straffeloven, er, at man dræber en anden. Og hvordan man så har gjort det, det er sådan set ikke fokus, fortæller lektor i strafferet ved Københavns Universitet, Trine Baumbach.

Det handler om sund fornuft
I sagen mod Peter Madsen vil det med al sandsynlighed ikke blive muligt at bevise i retten, at Kim Wall er blevet dræbt på den ene eller anden måde udfra en obduktion, men ifølge Trine Baumbach er der andre på at løfte en sådan bevisbyrde på.

- Drabsmåden kan være et bevis, men det er ikke nødvendigt. Det handler langt hen ad vejen om sund fornuft. Hvis du tager kvælertag på en anden, så ved du godt, hvad konsekvensen kan være, og så er der tale om, at det er fortsætligt drab.

- Der findes jo også drabssager, hvor liget aldrig er blevet fundet. Man kan i mange sager bevismæssigt bygge sagen op af andet. Eksempelvis, hvis man ved, at offeret og tiltalte var sammen, da offeret afgik ved døden, så er det jo et stærkt bevis. Det er meget sjældent, at et drab bliver begået med andre end offeret og gerningsmanden tilstede, fortæller Trine Baumbach.

Og drabschef Jens Møller fra Københavns Politi er helt enig i, at det ikke er afgørende at finde en dødsårsag.

- Det er klart, at det altid er godt i en efterforskning at have en dødsårsag at forholde sig til. Det gør det i hvert fald ikke nemmere ikke at have det. Men det behøver jo ikke være afgørende for, om der kan ske domfældelse, fortæller drabchefen til Ekstra Bladet.

Video med drab på kvinder
Tirsdag valgte anklager, Jacob Buch-Jepsen, at læse op fra obduktionsrapporten uden referatforbud, og det kom derfor frem, at Kim Wall er blevet stykket i brystet og uden på og i underlivet omkring eller kort tid efter dødens indtræden.

Derudover fortalte anklageren også om yderligere fund, som politiet har gjort, efter de har fået adgang til Peter Madsens computer. De har blandt andet via et link til en harddisk i Peter Madsens værksted fundet frem til videoer, der indeholder fetish, tortur og drab på kvinder.

Anklageren uddyber, at drabene vurderes at være ægte drab i form af kvælning, halshugning og afbrænding af kvinder. Men understreger, at det ikke er drab, der kan forbindes til Peter Madsen.

Politiet har fundet videomaterialet, efter retten afgjorde, at politiet skulle have adgang til Peter Madsens computer. Noget han tidligere har modsat sig.

14 stik i underlivet
Obduktionsrapporten af Kim Walls torso viser blandt andet, at der er én stiklession i brystet foran, 10 lessioner i underlivet udenpå og fire stiklessioner i vagina.

- Obduktionen bliver opdelt i tre kategorier: Skader, der er foresaget inden dødens indtræden, omkring dødens indtræden og efter dødens indtræden, fortæller anklageren.

De stiklessioner, der blev referet til fra obduktionsrapporten er sket omkring dødens indtræden eller kort tid efter. Anklageren understreger, at der ikke er tale om flere timer efter døden, og at det ikke er muligt at komme tidspunktet nærmere på grund af torsos tilstand.

Raket-Madsen har tidligere forklaret, at Kim Wall var hel, da han smed hende overbord fra ubåden, og at hun døde ved at uheld. Det er tiltrods for, at obduktionen har vist, at hendes arme, ben og hoved er fjernet ved en bevidst handling.

Han har ligeles fortalt, at Kim Wall fik ubådens luge i hovedet og lå død forenden af ubådens åbning. Derefter dykkede han ned med ubåden og hvilede sig i nogle timer.

Anklager Jacob Buch-Jepsen fortæller i retten, at lessionerne på Kim Wall er forårsaget kort tid efter dødens indtræden og understreger, at der ikke er tale om timer.

Fik lugen i hovedet
Ifølge Peter Madsen havde han foretaget et dyk med Nautilus sammen med KIm Wall. Da de kom op til overfladen igen, ville de op på ubådens tårn. Peter Madsen kravlede først op, men da han skulle holde lugen for Kim, gled han på den glatte overflade, mistede grebet, og lugen røg ifølge ham ned i hovedet påd en 30-årige journalist med sin fulde vægt, som Raket-nørden vurderer at være 70 kilo.

- Der var glat, og jeg kunne ikke holde lugen. Der er ikke noget mærkeligt i det, lød det skarpt fra Peter Madsen, da han tidligere afgav forklaring i retten. Han åbnede lugen og kiggede ned i u-bådens indre. Han kunne se Kim Walls ben, men ikke hendes krop. Hun havde en voldsom blødning fra hovedet og var gået i kramper. Han rørte ikke ved hende, men kunne se åbent kraniebrud. Hun stoppede med at krampe, han mærkede på hendes puls, og hun var død.
Sov, mens Kim lå død Han vurderede, at han ikke kunne gøre noget for hende og tog derfor en beslutning om at sænke ubåden i stedet for at ringe til politiet. Hvordan Kim Wall har fået 14 lessioner i underlivet kort tid efter, har Peter Madsen ikke skullet forholde sig til i retten. - Den position, hun lander i efter ulykken, ligger hun i, mens jeg sejler ned og hviler mig i maskinrummet, forklarede Peter Madsen. - Du sover altså, mens Kim ligger død?, spurgte anklageren ved det tidligere retsmøde. - Hun lå i en anden sektion, sagde Madsen. Peter Madsen forklarer, at han ikke syntes, at ubåden skulle være hendes grav, så han satte et reb omkring hendes fødder og hev hende op. Han gav hende et bælte på af strips og værktøj, og - som han selv har beskrevet det - "begravede hende til søs". - Jeg har ingen lyst til kontakt med det døde menneske, der ligger om bord, og jeg vil gerne have det døde menneske væk fra min båd. Jeg lægger rebet omkring hendes fødder og hiver hende op. Det foregår, mens jeg græder, har Raket-Madsen tidligere fortalt om minutterne, da han smed Kim Walls lig i vandet fra Nautilus. Ti dage efter Kim Walls forsvinden den torsdag den 10. august blev hendes torso fundet af en forbipasserende cyklist i vandkanten på Amager. Kim Walls hoved, arme og ben er trods intensiv eftersøgning endnu ikke fundet. Se billeder fra sagen herunder:

Raket-Madsen og Kim Wall (billeder fra sagen)

Sponsoreret indhold