Nyheder24. august 2023

Sådan kan Andreas Mogensen drikke sin egen urin

Når Andreas Mogensen drager mod rummet fredag er det med dansk vandteknologi, der skal hjælpe med væskeindtag
Fredag er det planen, at Andreas Mogensen atter skal drage mod rummet.
Fredag er det planen, at Andreas Mogensen atter skal drage mod rummet.
 Foto: Martin Høien

LÆS OGSÅ: What?! Adam Duvå Hall og Ida Wohlert drikker deres eget tis på live-tv

Der er ikke rindende vand i vandhanen, når Andreas Mogensen tager fra sit hjem i Texas og ud på en seks måneders rejse til Den Internationale Rumstation (ISS).

Men drikke, det skal han. Den danske astronaut tager på rumrejse med dansk vandteknologi, der skal filtrere hans urin, som han så kan drikke igen.

– Hvis man kigger helt nøgternt på det, så er det ikke så uhyggeligt at drikke urin. Det er egentlig bare vand. Det vand, vi drikker, var måske urin for 1000 år siden, hvor det, Andreas drikker, var urin i går.

Det siger den danske forsker Peter Holme Jensen, der er stifter af Aquaporin, som er den danske virksomhed, der har udviklet teknologien, som skal hjælpe Andreas Mogensen med sit væskeindtag på rumrejsen.

– Vi genbruger naturens måde at filtrere vand på. I naturen bliver vand filtreret gennem et protein, der hedder aquaporin. Det er det, vi producerer og bruger, siger Peter Holme Jensen.

Den forskningsbaserede virksomhed Aquaporin, som blev stiftet i 2007, arbejder med at inkorporere det naturlige protein aquaporin i en membran, som kan filtrere vandet hurtigere og mere energieffektivt end nogensinde før.

Det er ikke Andreas Mogensens første møde med Aquaporin. På det seneste rumeventyr tilbage i 2015 blev en del af teknologien testet. Det var blot om aquaporinerne kunne transportere vand i rummet. Det kunne det.

Derfor er det tid til næste test, som skal tjekke om filtreringen virker i rummet, og om vandet bliver rent nok.

– Vi tester og forbedrer vores teknologi i eksperimenter på ISS. Men langtidsmålet er at få implementeret vores teknologi på en ny rumstation, der hedder Lunar Gateway, siger Peter Holme Jensen.

Lunar Gateway er en del af Nasas Artemis mission, der skal få manden og den første kvinde tilbage på månen på sigt.

Selv om Aquaporins rumrejse med Andreas Mogensen er et stort øjeblik og samarbejdet med Nasa en blåstempling af produktet, så kalder Peter Holme Jensen det også et sideprojekt i den overordnede forretning.

– Vores hovedfokus som virksomhed er ikke rummet. Det er at rense vand på Jorden. Give rent drikkevand til folk, der ikke har det, siger han.

Sponsoreret indhold