Nyheder5. april 2022

Rejsende snydt for billigere rejsekort: Løber fra klart løfte

Lovede at gøre rejsekortet gyldigt i markant længere tid - i dag vil ingen i ejerkredsen bag rejsekortet tage ansvaret for, at det aldrig skete
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/dsb_soestre_paa_job_fj01.jpg
 Foto: Søren Jul Lamberth / All Over Press Denmark

Som SE og HØR de seneste dage har kunnet fortælle, lander der i disse uger en uventet regning hos tusindvis af danske rejsende.

For selvom deres rejsekort fortsat fungerer, udløber kortet automatisk efter fem år. Også selvom kortet fortsat virker, som det skal.

Men de 160.000 pendlere, der alene i år rammes af en tvangslukning og skal betale 50 kroner i gebyr for at få et nyt, kunne være sluppet billigere.

I hvert fald hvis ejerkredsen bag rejsekortet havde holdt det løfte, som den største ejer, DSB, gav allerede i 2018.

Klokkeklart løfte

Også dengang var der stor debat blandt utilfredse pendlere, der hverken forstod gebyret, eller at et velfungerende kort udskiftes. Heldigvis kunne daværende underdirektør i DSB, Aske Wieth-Knudsen, fortælle, at der nu var fundet en løsning: Kortets gyldighed hæves fra fem til syv år.

- Der er nogle tiltag på vej, der ganske vist ikke løser betalingen, men som reducerer problemet, lød det i et interview med Ekstra Bladet, hvor underdirektøren udstak et klokkeklart løfte til de rasende kunder:

- Gyldigheden stiger fra fem til syv år, hvilket vil reducere problemet. Men det gælder kun for kort, der ikke allerede er udstedt, da de eksisterende kort er programmeret til at udløbe efter fem år.

Alligevel kan SE og HØR i dag afsløre, at løftet var rent gas. Siden er intet sket - kortet har fortsat de fem års "holdbarhed", hvilket betyder millioner i ekstra gebyrer. Penge, som kunderne kunne have sparet, hvis løftet var blevet holdt.

Fralægger sig ansvar

Men hverken DSB eller Rejsekort & Rejseplan A/S vil stå til ansvar for de udtalelser, DSB tidligere er blevet citeret for.

  • - Den udvidede gyldighedsperiode fra fem til syv år var, sammen med en påtrykt udløbsdato, et af de tiltag, som Rejsekort & Rejseplan A/S arbejdede med, da interviewet fandt sted (i 2018, red.), lyder det fra DSB’s pressevagt til SE og HØR med henvisning til, at der på nogle af de nye rejsekort vil være en udløbsdato på.

Yderligere svar på SE og HØR's spørgsmål har DSB ikke ønsket at komme med. Også hos Rejsekort & Rejseplan A/S undrer man sig over, at en gyldighedsperiode fra fem til syv år skulle være på tale.

  • - Der var ikke nogen aftale. Aske Wieth-Knudsen (fra DSB, red.) har ikke udtalt sig på et fagligt beslutningsgrundlag.

  • - Vi har aldrig haft en beslutning, der hed syv år. Han har nok håbet, at det kunne lade sig gøre, siger Jens Willars, kundedirektør hos Rejsekort & Rejseplan A/S, til SE og HØR.

Periode bliver ikke forlænget foreløbig

Ifølge Jens Willars er der en særlig grund til, at rejsekortet ikke har en gyldighedsperiode på længere end fem år.

  • - Det er en teknisk vurdering af, hvad der er af levetid på sådan et kort. Efter fem år er der en stigende risiko for, at kortene går i udu, forklarer kundedirektøren.

Han udelukker dog ikke, at det kan komme til at ske, at rejsekortet får en længere levetid, men hvornår det bliver er uvist.

  • - Jeg vil ikke love noget, for jeg har ikke beslutningsgrundlag omkring det. Kommer der noget ny viden, så tager vi handling på det, afslutter Jens Willars.

Sponsoreret indhold