Nyheder14. marts 2022

Priserne i himmelflugt: Svinekødet står for skud

Mens kødpriserne stiger, er svinekød stadig billigt. Men de billige priser på svin er ifølge landbruget snart fortid
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/p_skefrokost_lammefrikadeller.jpg
 Carina Krüger

SENESTE: Her er prisen allerede eksploderet i supermarkedet

Påskefrokosten står for døren, og her er der særligt en kødtype, der måske kan nydes til billige penge for sidste gang.

Godt nok er lam ofte i fokus, når påsken nærmer sig. Men det er svært at komme igennem påskefrokosten, uden at man som minimum må sende svinekødet videre.

Frikadeller, flæskesteg og skinkesalat plejer at være fast inventar på de danske påskefrokostborde, og det er også de retter, som pengepungen snildt kan klare, når retterne skal fordeles.

Men måske er det sidste gang, at det er en økonomisk genistreg at melde sig på frikadellerne i stedet for laksen.

Svinepriserne forventes nemlig at være den næste kødtype, hvor priserne stikker af.

Lige nu hænger priserne på svinekød nemlig ikke sammen.

– De stærkt stigende omkostninger til foder og energi afspejler slet ikke prisen på svin. Hvis ikke der snart sker noget, ender det helt galt, siger svineproducent Finn Eskelund Andersen til TV 2 FYN.

Forfærdelig februar

Vi har de seneste måneder oplevet massive prisstigninger på utrolig mange produkter.

Efter Ruslands invasion af Ukraine er det som om, at alt er blevet dyrere.

Oliepriserne er stukket af. Elpriserne er stukket af. Og det samme er fødevarepriserne.

Men prisstigningerne på fødevare gælder ikke svin. I hvert fald ikke endnu.

Ifølge Danmarks Statistik er priserne på brød i denne februar steget med 7,3 procent, smørpriserne med 16,3 procent, og priserne på okse- og kalvekød er steget med 10,2 procent.

Kigger vi på prisstigningen på svinekød i februar måned, ligger den blot på 0,2 procent.

Men det virker nærmest uundgåeligt, at vi i fremtiden kan købe et halvt kilo flæskesteg til under 5 kroner, som vi så i december.

Her var der en decideret priskrig på flæskestegene. Men i fremtiden kommer priskrigslejet formentlig til at ligge noget højere.

– I øjeblikket er det griseavlen, som er hårdest ramt med de høje priser på korn og energiudgifter til ventilation af staldene og så videre. Men vi må se, hvordan det udarter sig i løbet af et halvt års tid. Prisen er allerede steget voldsomt i Tyskland og andre steder i Europa de seneste to uger, siger Torben Povlsen, der er markedsanalytiker til TV 2 FYN.

Skal der hamstres?

Han opfordrer ydermere mere til, at hvis du har en stor fryser, så skal du nok til at få fyldt den op.

Så det er virkelig om at nyde de saftige dunser og de sprøde flæskesvær, når de kommer på bordet til påskefrokosten.

For medmindre at du får hamstret, inden prisstigningerne er en realitet, bliver det måske sidste gang, at du kan nyde svinekød til billige penge.

Men inden du spurter ned i dit nærmeste supermarked for at sikre flæskestegen til jul, så skal du nok lige have med, at anbefalinger på svinekød i fryseren hedder cirka seks måneder for magert svinekød og blot tre måneder for fedt svinekød.

Så det kan alligevel ikke holde sig til jul, så hold du dig bare med indkøb af svinekød til påske.

Sponsoreret indhold