Prins Joachim: Jeg har fået noget med i livsbagagen

(Foto: All Over)

Han var kun 22 år, da han rejste til Nepal for at opleve nogle af de projekter, Care Danmark har igangsat i det fattige land, hvor mange kæmper for ordentlige livsvilkår.

De seneste to uger har prins Joachim været tilbage i landet - 25 år efter sit første besøg - og det er noget, der har gjort indtryk på ham.

- Det har været en meget stor oplevelse, det er noget, jeg har set frem til de foregående 24 år, uden selvfølgelig at vide nøjagtigt hvornår, det ville blive, siger prins Joachim.

- Men jeg har været fast besluttet på, at jeg absolut skulle tilbage og opleve Nepal - såvel landet som helhed, men også for at se nye ting. Det er et land, der er svært fremkommeligt, så også for 25 år siden var det kun en lille bitte bid af landet, jeg fik oplevet, fortæller prinsen.

Han husker tydeligt sit første besøg i Nepal med Care Danmark, og noget af det, der især har rørt ham, er at få bekræftet de oplevelser og indtryk, han tog med hjem dengang.

- Hvor imødekommende og venlige, nepaleserne er. Hvor stærke, de er som mennesker og hvor dedikerede, de er. De sætter sig ikke bare ned med hænderne i skødet, men bliver ved og ved.

- I mellemtiden har de jo oplevet store politiske og kulturelle omvæltninger og for knap to år siden fik de et ordentligt jordskælv oveni også, forklarer prins Joachim.

Ved jordskælvet, der var det største i Nepal i 80 år, blev næsten 800.000 nepalesere i følge Care Danmark hjemløse, mens 8000 mennesker mistede livet.

Alligevel ser prins Joachim håb og optimisme hos nepaleserne - ikke mindst på grund af den hjælp de får fra organisationer som Care Danmark. Det er noget, der rører ham.

- Alt det, der er sket, er jo ikke noget, der gør livet spor nemmere i Nepals eksistens og overlevelseskamp og i nepalesernes virkelighed, men de tror på en fremtid, og de gør sig umage og vil så gerne.

- De er så stolte af, at man kan se, at den hjælp, man har givet dem og den motivation, de har fået, den har de også været i stand til selv at løfte, siger prins Joachim, der har været protektor for Care Danmark siden 1989, to år efter, organisationen blev etableret i Danmark.

Rejsen til Nepal har i den grad sat nogle ting i perspektiv for prinsen.

- Vi andre har vores liv og vores bekymringer og vores glæder, men menneskene her, de har altså nogle bekymringer på et meget højere plan og nogle ønsker og visioner og en tro på fremtiden.

- Og det er altså kilde til ufatteligt meget inspiration, den stolthed, de mennesker kan vise til trods for, at de nærmest intet har. Det er sådan nogle ting, man tager med sig i bagagen, både på rejsen og efter rejsen, men ikke mindst i livsbagagen, siger prins Joachim.

/ritzau/FOKUS

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close