Nyheder18. september 2021

Opløsningen er total: Pia-festen er forbi

Selvom Kristian Thulesen Dahl netop er blevet genvalgt, tyder intet på, at partiets problemer nu er løst
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20210918-143826-l_38mb.jpg
 Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Det ligner efterhånden den situation, som Dansk Folkeparti i sin tid blev født af: et parti i opløsning indefra.

Dengang var det Fremskridtspartiet, der krakelerede under et dramatisk årsmøde. Denne weekend er det så Dansk Folkeparti, der virker til at være i total opløsning.

Det bevist Dansk Folkepartis tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen for kort tid siden, da han voldsomt angreb andre medlemmer af hovedbestyrelsen i opstillingstale til samme organ. Og på sit eget parti.

https://imgix.seoghoer.dk/20210918-102522-l_50mb.jpg
 Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Martin Henriksen ( i midten, red) er på krigsstien. Det kan koste ham medlemskabet af partiet, han er så tæt forbundet med. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Noget har ændret sig

I en voldsom tale, der til sidst lød som en afskedstale, begyndte Martin Henriksen med at angribe medlemmer af hovedbestyrelsen.

- Jeg vil gerne have ro i partiet. Men noget skal siges først. Vi skal være et fællesskab. Ikke et parti, hvor personlige ambitioner og magtkampe er vigtigere end at sikre Danmark mod indvandringen, siger Martin Henriksen.

Han fortæller en opmærksomt lyttende sal, at "noget ændrede sig" for to år siden. Hvilket var samme år, hvor medlem af Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, blev valgt ind. Ham nævnte Martin Henriksen dog ikke ved navn.

- Jeg har opfordret de ansvarlige for anonyme læk til at forklare, hvorfor de lusker rundt i skyggerne og lækker til journalister, der skriver skadelige bøger og artikler om partiet.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/20210918-130003-l_53mb.jpg
 Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Pia Kjærsgaards parti er tæt på at snuble i ævl, kævl og dårlige sager. Og det behager bestemt ikke partidronningen. Foto: Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Sat på plads af Pia

Stifter af Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, kommer før partiet årsmøde med en hård opsang til formand Kristian Thulesen Dahl. Partiets tilstand i meningsmålingerne er uacceptable og noget skal ske.

Pia Kjærsgaard er før mødet blevet opfordret til at stille op mod Kristian Thulesen Dahl. Det vil hun ikke forud for et kommunalvalg i november.

- Jeg har det rigtigt skidt med de målinger, vi har. Det er trist. Den udvikling må og skal vendes. Det er et must.

- Kristian Thulesen Dahl fik en opgave i 2012. Han skal levere nu, siger hun.

Hun siger yderligere, at der skal slås hårdere ned på medlemmer, der laver polemik og ballade.

Uønsket kritik

- Hvis det var nogen af jer i lokalforeningerne, så var i for længst blevet ekskluderet. Det må også gælde for dem, der sidder i toppen. Det har jeg også sagt til dem i toppen, men det kan de ikke lide at høre, siger Martin Henriksen.

Han angreb derefter dem, der har kritiseret hans endog meget hårde linje, når det kommer til at flygtninge og indvandrere. Her er han blandt andet blevet sat på plads af formand Kristian Thulesen Dahl.

- Der er nogle, der mener, at vi skal forvandle os til nogen, der ligner alle de andre og er sådan nogle pæne nogle. At vi skal strømlines og have fokusgrupper.

- Men hvorfor skulle vi det?, siger han og fortsætter:

- Vi bliver nødt til at være skarpere. Men i stedet diskuterer vi, om vi skal være pænere og hvordan tonen i debatten er. Det lyder næsten halvradikalt.

Farvel på forhånd

Martin Henriksen afsluttede sin tale med noget, der lød som om han tror, at han vil blive ekskluderet:

- Der var engang, hvor vi sagde den sandhed, andre ikke kunne tåle at høre. Nu kan vi ikke tåle at høre sandheden om os selv. I kender min linje. Den er ikke længere velkommen i partiet. Derfor er jeg spændt på, hvor mange stemmer, jeg får.

- Tak til alle damerne, for alle svingommerne. Tak til alle mændene for de øl, vi har drukket.

Thulesen Dahl genvalgt

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, blev lørdag genvalgt som formand for partiet på årsmødet i Herning.

Valget er sket uden modkandidater.

- Det er ikke for meget at sige, at der op til weekenden har været en vis spænding. Nogle har givet den gas.

- Men det er vigtigt, at vi har brugt denne her weekend til at vise danskerne, at vi er langt stærkere, end de tror, siger Kristian Thulesen Dahl.

Forud for årsmødet har navngivne medlemmer af partiet opfordret partistifter Pia Kjærsgaard til at overtage formandsposten på grund af de dårlige meningsmålinger. Det har hun indtil videre afvist.

Alle mistænker hinanden

Dramaet var ikke slut med Martin Henriksens udfald. Efter ham gik Anders Vistisen på scenen.

Han talte dunder med dem - en slet skjult henvisning til Martin Henriksen - der har talt imod folketingsgruppens linje. Og sagde, at partiets linje er Pia Kjærsgaards linje. Og at Pia Kjærsgaard er partiet.

Erik Høegh-Sørensen, der er meget hård på udlændingepolitikken, men også en meget loyal støtte af Kristian Thulesen Dahl, brugte en del af sin tale på at insinuere, at både Anders Vistisen og Martin Henriksen har lækket til pressen og skabt uro.

- Jeg har aldrig lækket. Det vil jeg love årsmødet lige her. Nu er der desværre to, der har talt før mig. Ellers havde jeg opfordret dem til at gøre det samme.

- Jeg ved, hvem der har lækket. Men jeg vil ikke sige det her, sagde han.

Sponsoreret indhold