Nyheder 16. maj

Nyt studie: At få tre eller flere børn kan bogstaveligt talt få dig til at miste forstanden

Et nyt, amerikansk studie peger på, at tre eller flere børn i flokken øger risikoen for demens – risikoen er især høj i nordiske lande som Sverige og Danmark, konkluderer eksperterne
Foto: Colourbox

Med børn kommer mange bekymringer, og det virker til, at jo større børneflokken bliver, jo flere bekymringer og grå hår indfinder der sig også.

Et studie har tidligere påvist, at søvnmangel hos nybagte mødre kan ælde dem op til syv år, og et nyt studie konkluderer nu, at forældre med tre eller flere børn har markant større risiko for at udvikle demens i alderdommen.

Det er forskere fra Columbia University, der har undersøgt, om der er en sammenhæng mellem antal børn og ens kognitive helbred senere i livet.

Studiet, der er publiceret i tidsskriftet Demography, konkluderer, at har man tre børn eller mere, så er risikoen for, at man senere i livet udvikler demens, markant højere.

Forskerne analyserede de kognitive evner hos 73.353 deltagere, som havde mindst to børn, fra hele Europa.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Den negative effekt ved at få tre eller flere mod at få to børn er af en stor størrelsesorden, det svarer til at være 6,2 år ældre og svarer til den samme kognitive fordel, som forbindes med at have fuldført en gymnasial uddannelse mod en grunduddannelse, konkluderer forskerne bag studiet.

Mere bekymrende er det for flerbørnsforældrene i de nordiske lande, påpeger eksperterne.

Her blev det største kognitive tab fundet hos forældre i Danmark og Sverige.

Forskerne forklarer resultatet ud fra en teori om, at forbrugspriserne er højere i Danmark og Sverige, og derfor bekymrer forældre med tre eller flere børn sig i højere grad om budgettet, end de forældre, der blot har to børn.

Sponsoreret indhold