Nyheder19. juli 2021

Nu sker det: Verdens rigeste mand rejser ud i rummet

For første gang sender Jeff Bezos' rumprogram Blue Origin mennesker i rummet - og den stenrige ejer er selv med ombord
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Når rumselskabet Blue Origin tirsdag for første gang sender et bemandet rumskib i luften, er det helt uden professionelle astronauter. Til gengæld er ejeren, Amazon-stifter Jeff Bezos, selv med ombord.

Sammen med sin bror, Mark Bezos, den 82-årige tidligere pilot Wally Funk og den 18-årige hollænder Oliver Daemen, tager Jeff Bezos på en rumrejse, der kun kommer til at vare omkring 10 minutter i alt.

Rumskibet, New Shepard, er fuldt automatiseret, hvorfor besætningen ikke skal gøre andet end at læne sig tilbage og nyde turen.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/jeff_bezos.jpg

Amazon-ejer Jeff Bezos rejser tirsdag 20. juli i rummet med sit rumprogram Blue Origin. Foto: MEGA

Jeff Bezos løftede sløret for rummissionen 7. juli.

"Lige siden jeg var fem år gammel, har jeg drømt om at rejse ud i rummet. 20. juli tager jeg rejsen sammen med min bror. Det største eventyr med min bedste ven," skrev han på sin Instagram.

Artiklen fortsætter under opslaget...

- At se Jorden fra rummet forandrer dig. Det ændrer dit forhold til planeten og til menneskeheden. Det er noget, jeg har drømt om hele mit liv, siger mulitmillardæren Jeff Bezos ifølge AP.

Den yngste og ældste i rummet nogensinde

Udover sin bror Mark Bezos, har Amazon-rigmanden inviteret den 82-årige eks-pilot Wally Funk med på rumrejsen. Hun bliver dermed den ældste rumrejsende nogensinde.

Den sidste plads på rejsen blev udbudt på en auktion. Den vandt en anonym byder, der blev tildelt pladsen for omkring 176 millioner danske kroner.

Den unavngivne rigmand blev dog forhindret på grund af udfordringer med kalenderen, og det åbnede for, at auktionens næsthøjeste bud, den 18-årige hollænder Oliver Daemen, fik pladsen i stedet.

Det kan du læse mere om her:

Artiklen fortsætter under opslaget...

Teenageren kommer ligesom Wally Funk til at skrive historie, da han bliver den yngste i rummet nogensinde.

Vil opleve vægtløshed i 3-4 minutter

Rumskibet New Shepard er opkaldt efter Alan Shepard, der var den første amerikanske rumrejsende i 1961.

Det skal ifølge planen flyve 106 kilometer op i luften med tre gange lydens hastighed, inden den lander blot 10 minutter efter lift off i ørkenen i Texas.

Tre til fire minutter af rumrejsen kommer til at foregå på Kármánlinjen, der definerer grænsen mellen atmosfæren og det ydre rum. Her vil besætningen opleve vægtløshed.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/blueorigin2.jpg

Foto: Blue Origin

Vinduerne i New Shepard er de største nogensinde, så de rumrejsende får en unik mulighed for at nyde udsigten over Jorden fra det ydre rum.

Flyver højere end rival

Blue Origins rumekspedition sker blot ni dage efter, at Bezos' rival millardæren Richard Branson rejste ud i rummet.

Selvom Branson var hurtigst i den del af rumkapløbet, overgår Bezos' ekspedition præstationen på andre punkter.

Det er blandt andet første gang, at der ikke er nogle professionelle astronauter med samt første gang, at der er en betalende kunde med.

- Vi skaber en vej til rummet, så den næste generation kan lave fantastiske ting. Og de fantastiske ting vil forbedre tingene her på Jorden, siger Jeff Bezos ifølge Daily Mail.

- Vi tror virkelig på, at turen er sikker. Nogle af mine venner har spurgt: "Hvorfor ikke vente på den andet eller tredje opsendelse? Hvorfor skal du afsted nu?" Men vi ved, at fartøjet er sikkert. Hvis det ikke er sikkert for mig, er det ikke sikkert for nogen, siger han.

New Shepard letter fra Launch Site One i det vestlige Texas klokken 15.00 dansk tid.

Opsendelsen bliver livestreamet på Blue Origins hjemmeside fra klokken 13.30.

Sponsoreret indhold