Nyheder7. juni 2016

Nu kapper Alex alle bånd: Færdig med kongehuset

Den nyskilte grevinde og tidligere prinsesse lægger tydelig afstand til sin royale fortid, mener ekspert.

Alexandra færdig med kongehuset

Grevinde Alexandras protektioner falder fra én for én. Men i år løber der alligevel 2,3 millioner danske kroner ind på kontoen hos den eksroyale prinsemor.

Sidste år stoppede Alex som protektor for Danmarks Radios Pigekor, og for nylig måtte UNICEF også begynde at lede efter en ny kransekagefigur, efter at grevinden fik nok. De to afbud falder dermed godt i tråd med de senere års trend for eksprinsessen.

Allerede før brylluppet med Martin Jørgensen i 2007 opsagde Alexandra en række af protektioner. Blandt andet for Dansk Landsforening for Laryngectomerede, Kniplings-festivalen i Tønder og Alexandra-Skolen i Frederikshavn. Den entydige trend sender en vigtig besked til danskerne, mener kommunikationseksperten Anna Thygesen.

– Alexandra signalerer i højere og højere grad, at hun er færdig med kongehuset. Jeg ville anbefale Alexandra at opgive årpengene, fortæller Thygesen, som også mener, at grevinden forsøger at blæse og have mel i munden på samme tid.

– Hun sender et tvetydigt signal ved, at hun trækker sig Alex har været protektor for Parkinsonforeningen i 20 år, og det er hermed hendes ældste protektorat. I weekenden slog hun atter på tromme for foreningen. fra de kongelige ting, men godt vil beholde pengene.

Og ved at hun har åbnet op i det store interview, som var meget ukongeligt, har hun flyttet sig fra at være en kongelig til at være en kendis med døren på klem til kongehuset, siger Thygesen. Alexandra er – i skrivende stund – nede på 11 protektioner.

Den vigende indsats kombineret med et stadig stigende beløb i årpenge får dog også de danske skattebetalere op af stolen. – Mange danskere synes, at hun skulle arbejde noget mere eller få færre penge. Det peger en række målinger på.

Og når hun så stopper som protektor for UNICEF, gør det ikke danskerne mere positive over for Alexandras arbejdsindsats. Snarere tværtimod. Det er helt klart noget, der skader hendes omdømme, mener kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen. I sidste uge satte regeringspartiet Venstre så gang i debatten om rimeligheden af Alexandras 2,3 millioner kroner store apanage.

Det standpunkt har den modsatte fløj ellers haft helt alene, men i befolkningen er man ikke i tvivl om, at grevindens arbejdsindsats ikke står mål med den enorme check. – Mange danskere vil nok sige, at det, der nu står tilbage, er, at hun vil have fordelene ved at være kongelig, men skærer ned på arbejdet, som hun får pengene for, lyder dommen fra Lars Hovbakke Sørensen. Tjente fedt på villaen Netop penge burde der dog være rigeligt af på Alex’ kistebund.

I foråret solgte hun luksushjemmet på Svanemøllevej i København efter kun få måneder på markedet. Alex forlangte 25 millioner kroner for hele herligheden. En 356 kvadratmeter stor villa, som grevinden vel at mærke fik foræret af prins Joachim efter deres skilsmisse. Den tidligere prinsesse oplyser, at der snart kommer nye projekter, men at det endnu er for tidligt at snakke om.

Sponsoreret indhold