
Nu er den gal igen: Simon Spies laver fortsat rav i den

Selv om han har været død i snart fire årtier, formår Simon Spies fortsat at skabe overskrifter. Og nu er den gal igen.
For efter de voldsomme afsløringer, der i sommer kom frem i DR-dokumentaren ”Spies og morgenbolledamerne”, har der været delte meninger om rejsekongens plads i fødebyen Helsingør.
For er det i orden fortsat at hylde rejsekongen, når han samtidig var erklæret nazist og kvindemishandler?
Det besluttede Helsingør Kommune at finde ud af ved at sætte navnet på Simon Spies Plads op til diskussion og opfordrede borgerne til at sende forslag til et nyt navn til pladsen.
Nu er sidste frist oprundet, og kommunen er blevet bestormet med forslag.
Det skriver Helsingør Dagblad.
På Kommunens hjemmeside kunne man skrive sit forslag, og der er kommet hele 1.398 af slagsen i kommunens indbakke. Alle kunne smide lige så mange forslag i puljen, som man havde lyst, ligesom bopæl i Helsingør ikke var et krav.

1.050 af forslagene plæderer for at bibeholde navnet Simon Spies Plads, mens 250 foretrak pladsens tidligere navn Svingelport og knap 100 kom op med et helt nyt navn.
Resultatet af indsamlingen har splittet byrådet i Helsingør Kommune fuldstændig.
For mens Peter Poulsen fra Socialdemokratiet tolker det, som om folket har talt og dermed vil lade flertallet bestemme, at Simon Spies får lov at beholde sin plads, så er Konservatives Janus Kyhl og Enhedslistens Allan Berg Mortensen rygende uenige.
For der er ikke tale om en afstemning, mener de.
Allan Berg Mortensen ønsker at ændre navnet tilbage til det historisk korrekte Svingelport i stedet for det nuværende navn, som hylder en erklæret nazist og mishandler af unge piger.
Afsløringerne af Simon Spies skal ifølge Peter Poulsen ikke stå i vejen for fortsat at kalde pladsen Simon Spies Plads. Han mener tværtimod, at det ville være første skridt ud på en glidebane, hvis kommunen gik hen og ændrede navnet.
- Man kan ikke ændre på historien. Vi skal være opmærksom på den, vi kan ikke lave den om. Hvis vi begynder at skifte navne ud på det her grundlag, bliver det en glidebane… Og ja, det er rigtigt, at det daværende byråd ændrede historien, da man skiftede Svingelport-navnet ud, fordi riget fattedes penge, siger socialdemokraten.
Sagen skal dog lige forbi Helsingør Kommunes Museer, som skal komme med deres anbefaling til politikerne, før der træffes en endelig afgørelse om det fremtidige navn på den omstridte plads skal træffes.
Det splittede byråd skal stemme om navnet den 30. januar.

