Nyheder4. april 2024 (opd. 5. april 2024)

Missil på fregatten "Niels Juel" risikerer utilsigtet affyring

Missilet kan ikke deaktiveres, og risikerer at blive affyret utilsigtet. Det oplyser Forsvaret i en pressemeddelelse
Forsvaret oplyser, at et missil på fregatten "Niels Juel" ikke kan deaktiveres. Det risikeres derfor at blive affyret utilsigtet.
Forsvaret oplyser, at et missil på fregatten "Niels Juel" ikke kan deaktiveres. Det risikeres derfor at blive affyret utilsigtet.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

SENESTE: Situationen er nu kommet under kontrol

Under en obligatorisk test er løfteraketten på et Harpoon-missil om bord på fregatten "Niels Juel" blevet aktiveret, og den kan ikke slukkes, oplyser Forsvaret torsdag i en pressemeddelelse.

Missilet indeholder 150 kilo sprængstof. Det er ikke armeret og vil ikke detonere, hvis det styrter i havet, lyder meldingen.

- Harpoon-missilet er et skarpt missil, men det er kun løfteraketten, som er aktiveret i forbindelse med testen. Der er derfor ikke fare for, at missilet kan sprænges eller række længere, end løfteraketten kan løfte, skriver Forsvaret.

Fregatten ligger i havn i Korsør, og der er tilkaldt specialister for "at løse problemet", som det lyder i pressemeddelelsen.

Forsvaret har udpeget et fareområde på op til fem til syv kilometer fra Flådestation Korsør i sydlig retning ud over vandet. Det er ikke i retning af Storebæltsbroen.

Forsvarets udmelding om risikoen for den utilsigtede missilaffyring kommer i kølvandet på en melding fra Søfartsstyrelsen, som har advaret skibe i Storebælt om risiko for nedfald af missilrester.

Måtte sammenstilling af ordene "Harpoon-missil" og utilsigtet i øvrigt ringe en klokke hos nogen, skyldes det måske en episode tilbage fra 1982. Her slog et Harpoon-missil ned i et sommerhusområde ved Lumsås på Sjællands Odde.

Fire sommerhuse blev lagt i ruiner, og en lang række andre sommerhuse fik skader, da det såkaldte "Hovsa-missil" slog ned.

Missilet dengang blev affyret utilsigtet fra fregatten "Peder Skram", som lå i Kattegat. Orlogskaptajn Henning G. Olsen blev gjort ansvarlig for episoden, men der i eftertiden blevet sået tvivl om dette.

Sponsoreret indhold