Nyheder7. oktober 2017

Michael Falch lægger alt frem: Nu tør jeg være ærlig

For at skrive sine ungdomserindringer har sangeren været nødt til at være hudløs ærlig om sin fortid.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/michael-falch.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

Et bragende far-søn-opgør, de første seksuelle erfaringer, eksperimenter med hash og minder om livet som barn af alkoholiske forældre er nogle af ingredienserne i sangeren Michael Falchs ungdomserindringer, der nu bliver udgivet.

- Allerhelst ville jeg have haft, at det skulle have været en roman, så jeg kunne skubbe alle de hændelser lidt fra mig selv og ikke personligt stå til ansvar for dem, siger Michael Falch.

- Men jeg tror også, at min styrke er, at jo mere personligt, jeg gør det, jo mere alment menneskeligt bliver det, forklarer sangeren.

For ham har det været vigtigt at være hudløs ærlig - også selv om det ind i mellem har været hårdt at skulle se sit unge jeg i øjnene.

- Hvis det skulle være interessant, var jeg nødt til at tage nogle oplevelser med, der var grænseoverskridende for mig. For mig var det vigtigt at sige til mig selv, at jeg var nødt til at risikere min røv, hvis jeg skulle noget med det her, siger han.

- Ved at skildre tingene så åbent, som jeg har valgt at gøre, håber jeg, at jeg kan være med til at fortælle en historie på vegne af rigtig mange andre mennesker, forklarer sangeren, der tidligere har udgivet tre reflekterende dagbøger, der i 2012 blev genudgivet samlet under titlen "Dagen & Vejen & Fuglene".

At dykke ned i de tidligere teenageår, hvor Michael Falch boede i Tønder med sin mor, far og to yngre søskende, har sat mange tanker i gang for sangeren - ikke mindst om, hvor meget hans fortid stadig fylder hos ham.

- Jeg har indtryk af, at andre mennesker kan "mute" og skrue ned for ting i deres sind, og det kan jeg bare ikke. Men det giver mig også en speciel mulighed for at skrive psykologiske sange og erindringer, hvor jeg er kureret for en voldsom trang til at pudse glorie, siger Michael Falch.

- Jeg skriver ikke de her ungdomserindringer for at vise, hvor fantastisk et menneske jeg er, tværtimod nærmest. Det bliver genoplivet med alle ridser i lakken, og ikke bare genopdigtet for at jeg kan skinne, siger han.

Men at stå i det gode lys er - som sangeren formulerer det - en drivkraft for os mennesker. Derfor kræver det både mod og selvindsigt, hvis man skal turde at pille sin egen fernis af.

- Man kan først gøre det, når man hviler så tilpas meget i sig selv, at men ved, at man ikke bliver udslettet ved at åbne sig. Det er jo det, mange frygter, mener Michael Falch.

- Men først når man tør se med kritiske øjne på sig selv, kan man fortælle historien, som den virkelig skete, og ikke kun som man ønskede, den var sket, siger han.

Ungdomserindringerne "Til Grænsen" udkommer den 10. oktober på Gyldendals forlag.

Sponsoreret indhold