Mette Frederiksen er bekymret: Vi er begyndt at slække

Frederiksen måtte selv bruge mundbind under økonomiske forhandlinger i Bruxelles sidste måned

Frederiksen måtte selv bruge mundbind under økonomiske forhandlinger i Bruxelles sidste måned

Foto: Ritzau Scanpix

Mens smittetallene vokser, ser de næste planlagte skridt for genåbningen – den såkaldte fase fire – mere og mere ufornuftige ud.

Sådan lyder det nu fra statminister Mette Frederiksen, som i et interview med Avisen Danmark lufter sin bekymring over danskernes laissez-faire holdning til coronasituationen.

Og en aktuel smittespredning, der går i den helt gale retning.

- Det er ikke godt, det, der sker lige nu. Jeg er bekymret. Vi begynder at slække. Der sprittes mindre af, afstanden mellem os er blevet kortere. Vores kontakt med mange personer er taget til. Vi er dér, hvor vi afgør, måske i løbet af de kommende uger, hvad det er for et efterår, vi går ind i, fortæller hun i et interview, hvor hun for første gang efter sommerferien forholder sig til udviklingen og strategierne.

Det er kun starten

Eksempelvis er en af statsministerens pointer, at vi muligvis skal til at vænne os til i langt højere grad at gå med mundbind i det offentlige rum.

Og et decideret landsdækkende påbud - eller flere små lokale - som det vi har set træde i kraft i Aarhus i dag, er ikke utænkeligt.

- Man bliver nødt til at indstille sig på, at der kan komme nationale restriktioner for os alle sammen periodisk, hvor vi bliver nødt til at gøre tingene på en anden måde. Her tænker jeg ikke mindst på brugen af maske og mundbind, lyder der fra Mette Frederiksen, der ikke kan afvise flere påbud om nødvendigt.

Det hårdt ramte natteliv

Statsministeren forklarer til avisen, at regeringens strategi skal sikre, at vi så vidt muligt undgår en omfattende samfundsnedlukning, som den vi så i marts.

De planlagte lempelser af eksempelvis forsamlingsforbuddet og genåbningen af nattelivet er indtil videre sat på pause, mens sidstnævnte stadig forhandles.

Her kan Mette Frederiksen ikke sætte en dato på.

Og umiddelbart er det svært for hende at forestille sig genåbningen af nattelivet lige foreløbigt. Men hun fortæller, at huhn er klar over, at diskoteker, barer og spillesteder er hårdt ramt af den fortsatte nedlukning, og at der vil blive behov for hjælpepakker i fremtiden.

Men på sin Facebook-profil skriver Mette Frederiksen fredag aften i et meget langt indlæg, at det er regeringens holdning, at udviklingen ikke kan bære en genåbning af nattelivet i denne omgang. Altså i løbet af denne måned. 

Så sent som for tre dage siden var faglig direktør for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, ude og lufte sin bekymring over genåbningen.

Hans forslag var at slå bremserne i, så længe smittetal i dele af landet stiger så kraftigt lige nu. 

I går var det så sundhedsministeriets tur til at bakke bagud i planerne. Grænsen for forsamlinger, der skulle have været hævet til 200, forbliver på 100 personer.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close