Nyheder17. august 2023

Marianne fik sin fars kørekort fjernet: Så droppede forældrene kontakten

Marianne Schultz mistede relationen til sine forældre, da hun var skyld i, at faren mistede sit kørekort.
Marianne og hendes forældre.
Marianne og hendes forældre.
 Foto: Privat

LÆS OGSÅ: Lægeforening bekymret: Flere ulykker med ældre bilister

Siden 2017 har det ikke været et krav, at bilister over 75 år skal forbi egen læge for at have fornyet deres kørekort.

Det har skabt bekymring for trafiksikkerheden, og flere peger nu på, at det er på tide at se på ordningen igen.

For Marianne Schultz fra Randers fik det også store konsekvenser, da hun skulle tage snakken om kørekort med sine forældre.

Det fortæller hun til TV2 Østjylland.

Hun sagde til sin mor, at faren ikke burde køre bil. Da forældrene ikke reagerede på det, tog hun kontakt til farens læge, der vurderede, at han ikke længere skulle køre bil.

Herefter afskar forældrene kontakten til Marianne Schultz.

– Jeg var selvfølgelig bekymret for, at der skete noget med ham eller min mor. Men jeg var mindst ligeså bekymret for, at der skulle ske noget med nogle andre, siger hun.

I dag er begge Marianne Schultz' forældre gået bort, og hun har mistet kontakten til sin søster.

Derfor er hun ærgerlig over de konsekvenser, hendes bekymringer fik.

– Det føles både skørt og uvirkeligt, at et kørekort kan ødelægge en familie så meget, som det har gjort i vores familie, siger hun.

Siden 2017 har det ikke været et krav, at bilister over 75 år skal til årlige lægetjek for at beholde kørekortet, og det ærgrer også Lægeforeningen, at ordningen blev afskaffet.

– Problemet er den lille del af bilister, der mister selvindsigten på grund af sygdom. Så man bliver nødt til at finde en bedre løsning på, hvordan man tager hånd om dem, siger Gunver Lillevang, der er formand for Lægeforeningens attestudvalg.

Hos Alzheimerforeningen mærker de også dilemmaet.

– Det er et helt almindeligt emne hver eneste uge på vores demenslinje. Så det er noget, der fylder rigtig meget, siger Lone Rehder, der er demensfaglig rådgiver i Alzheimerforeningen.

For med demenssygdom kan det være svært selv at vurdere, hvornår kortet bør lægges, og det betyder, at det ofte er de pårørende, der må tage snakken med deres nære.

– Jeg har fornemmelsen af, at flere synes, at de står alene med det, siger Lone Rehder.

Marianne Schultz' far havde ikke selv demens, men hun mærkede alligevel tydeligt, at det var svært at snakke med faren om kørekort.

Og det vidste sig, at hun havde ret i sin bekymring, da hun kontaktede sin fars læge.

– Lægen vurderede ud fra hans almene tilstand, og de test hun lavede, at han ikke længere skulle køre bil, og der bliver han rigtig vred, fortæller Marianne Schultz.

Hun håber derfor, at årlige lægetjek igen bliver en realitet.

– Jeg tænker, at det er den vej, man skal gå tilbage til, for jeg synes, at det er mange år, ældre får fornyet deres kørekort i i dag, siger hun.

I dag kan bilister gå til borgerservice, når de skal have fornyet deres kørekort. Det kræver ikke nogen lægeattest, og kortet er som udgangspunkt gældende i 15 år.

Sponsoreret indhold