Lone Hertz kæmper for sønnen: Tomas vil stemme

I 1966 fik Lone Hertz og Axel Strøbye sønnen Tomas, der blev født som normalfungerende, men fik en hjerneskade i sit første leveår.

I 1966 fik Lone Hertz og Axel Strøbye sønnen Tomas, der blev født som normalfungerende, men fik en hjerneskade i sit første leveår.

(Foto: All Over)

Fire personer har sagsøgt i staten i håb om, at umyndiggjorte danskere kan få lov til at afgive deres stemme ved folketingsvalg i fremtiden.

Blandt de fire personer er skuespiller Lone Hertz’ søn, 50-årige Tomas Strøbye, der i sit første leveår fik en hjerneskade af en vaccine mod kighoste.

Tomas, der også er søn af afdøde Axel Strøbye, kunne ikke selv være til stede i retten, så hans mor repræsenterede ham og havde et brev med.

– Min søn var på højskole, og i øvrigt har han ikke noget talesprog, så han havde skrevet en erklæring, som jeg læste op. I bund og grund handler det her om holdninger fra samfundet og kassetænkning, siger Lone Hertz til SE og HØR.

"Sommer i Tyrol"-skuespillerinden ønsker, at der bliver fokuseret mere på individet. 

- Der skal være fokus på det enkelte menneske. Der skal være ligeværdighed, og der må ikke diskrimineres. Det er jo klart, at for min søn, Tomas, er der større problemer i verden, men det er et symbol på, at man ikke tager stilling til det enkelte menneske, fortsætter hun.

Tomas blev umyndiggjort som 18-årig efter nøje samtaler med sin mor og øvrige familie om, hvad der ville være bedst for ham i fremtiden.

– Vi vidste godt, at Tomas er et klogt menneske, fordi jeg kan jo skrive med ham. Da Tomas blev hjerneskadet, vidste man ingenting om hjerneskader. Man troede også, at han var åndssvag, så sådan er han altid blevet behandlet, fortæller Lone Hertz.

Nogle vil måske huske Tomas fra dokumentaren ”Tomas - Et barn du ikke kan nå”, som blev sendt for første gang i 1980.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close