Nyheder14. juli 2023

Lina Aziza mistede sin søn på hospitalet: Nu svarer Region Hovedstaden på kritikken

Region Hovedstaden vil nu lave en grundig redegørelse af hele forløbet, hvor Lina Aziza mistede sin søn Musa, efter hun flere gange blev sendt hjem fra hospitalet
Lina sammen med sin søn Musa. SE og HØR har fået tilladelse til at dele Linas billeder. 
Lina sammen med sin søn Musa. SE og HØR har fået tilladelse til at dele Linas billeder.
 Foto: Privat

I går kunne SE og HØR bringe et hjerteskærende interview med Lina Aziza, der i sidste uge mistede sin søn Musa, inden han blev født.

Her rettede hun kritikken mod sundhedsvæsenet, for hun mener nemlig, at hendes søn ville have været i live i dag, hvis ikke sundhedspersonalet på Hvidovre Sygehus havde haft så travlt.

Nu svarer Region Hovedstaden på den kritik, hun retter i et facebookopslag, der er blevet delt mere end 5000 gange.

– Fredag d 7. juli skete et tragisk dødsfald i forbindelse med et fødselsforløb på Amager og Hvidovre Hospital, indleder Region Hovedstaden i et mailsvar til SE og HØR.

– Vi har den dybeste medfølelse med de forældre, som mistede deres søn. Det gør et stort indtryk på alle involverede. Amager og Hvidovre Hospital er i gang med at gennemgå hele forløbet og med at hjælpe og bistå forældrene med det, de kan.

Regionsrådsformand i Region Hovedstaden Lars Gaardhøj på Rigshospitalet i København, torsdag den 17. februar 2022.. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)
Redionsrådsformand Lars Gaardhøj vil nu have redegjort for hele forløbet, efter Musa døde.
 Foto: Ritzau Scanpix

Regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) og formand for Sundhedsudvalget Christoffer Buster Reinhardt (K) har nu bedt om, at der bliver lavet en grundig redegørelse for hele forløbet.

Sårbarheden

Til de generelle forhold på fødegangen har de også flere punkter. De anerkender blandt andet, at sommerperioden er travl på fødegangene, da der er mange fødsler, mens deres ansatte også skal have mulighed for at holde ferie.

Selv om vagtplanerne er planlagt efter det, kan der være elementer, der kan gøre dem sårbare. Ligesom hvis de er ramt af sygdom.

SE og HØR har fået tilladelse til at bringe Linas private billeder.
SE og HØR har fået tilladelse til at bringe Linas private billeder.
 Foto: Privat

– Det betyder, at vi hele tiden prioriterer opgaverne på fødeafdelingerne, særligt om sommeren. Derfor vil der også nogle gange blive udsat noget, fordi vi har travlt med andre og mere presserende opgaver. Dette sker altid efter en nøje faglig vurdering, oplyser Region Hovedstaden.

Vikarer fra eksterne vikarbureauer er en mulighed at bruge på de pressede fødegange, men det er noget, de helst undgår, da vikarer ”oftere ikke kender arbejdsgange og procedurer på fødeafdelingen.”

Vikarstoppet

– Det kan blive nødvendigt at suspendere vikarstoppet på enkelte afdelinger, hvis alle andre muligheder er brugt. Det har f.eks. været tilfældet på Amager og Hvidovre Hospital, hvor vikarstoppet blev suspenderet 7. juli.

De fortæller dog også, at Musas død ikke er den direkte anledning til, vikarstoppet blev suspenderet.

- (…) men der er klart, at når en så ulykkelig hændelse sker, så påvirker det alle ansatte, og der bliver en øget opmærksomhed omkring, om afdelingen er rustet til at håndtere opgaverne på afdelingen.

Her er Region Hovedstadens svar:

Region Hovedstanden udtaler sig om de generelle forhold til fødegangene:

  • Sommeren er generelt en travl periode på vores fødeafdelinger, fordi der er mange fødsler samtidigt med, at medarbejderne skal have mulighed for at holde ferie. Det tager vi højder for i vagtplanerne, men der kan stadig opstå travle perioder, for eksempel hvis mange fødsler går i gang på samme tid, ligesom vi er sårbare, hvis meget af vores personale bliver ramt af sygdom.
  • Det betyder, at vi hele tiden prioriterer opgaverne på fødeafdelingerne, særligt om sommeren. Derfor vil der også nogle gange blive udsat noget, fordi vi har travlt med andre og mere presserende opgaver. Dette sker altid efter en nøje faglig vurdering.
  • Det er trygt at føde i sommerferien, selvom der i perioder kan være ekstra travlt på grund af ferieafvikling og generelt mangel på medarbejdere i sundhedsvæsnet.
  • Der er lavet forskellige aftaler på alle fødesteder om at honorere ekstraarbejde hen over sommeren for at sikre dækning af vagter i sommerperioden på de fødeafdelinger, hvor det af særlige årsager er vurderet relevant.
  • Vikarer fra eksterne vikarbureauer kan være endnu et værktøj til at få vagtplanen til at gå op – men det er noget, vi helst vil undgå, da eksterne vikarer oftere ikke kender arbejdsgange og procedurer på fødeafdelingen. Det kan blive nødvendigt at suspendere vikarstoppet på enkelte afdelinger, hvis alle andre muligheder er brugt. Det har fx været tilfældet på Amager og Hvidovre Hospital, hvor vikarstoppet blev suspenderet 7. juli.
  • Årsagen til, at fødeafdelingen på Amager og Hvidovre Hospital fik dispensation til at droppe vikarstoppet, var generelt travlhed på afdelingen og udfordringer med at få dækket ledige vagter. Det ulykkelige dødsfald var ikke direkte anledningen, men der er klart, at når en så ulykkelig hændelse sker, så påvirker det alle ansatte, og der bliver en øget opmærksomhed omkring, om afdelingen er rustet til at håndtere opgaverne på afdelingen.

Men går man og er bekymret over at skulle føde på en af regionens hospitaler, efter man har læst Linas historie, vil Region Hovedstaden dog gøre én ting klart:

– Det er trygt at føde i sommerferien, selv om der i perioder kan være ekstra travlt på grund af ferieafvikling og generelt mangel på medarbejdere i sundhedsvæsnet.

Sponsoreret indhold