Nyheder25. oktober 2021

Letpåklædte valgplakter: De smed tøjet

Selvom det ikke virker helt traditionelt at smide tøjet i en valgkamp, er der flere eksempler på partier og politikere, der har gjort det - Mette Frederiksen er i blandt
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20011105-184801-l-1511x2111we.jpg
 Foto: Nf/Ritzau Scanpix

I år kan en af kandidaterne til kommunalvalget spottes i bar overkrop på sin valgplakat i Kerteminde.

Plakaten med den halvnøgne kandidat er dog langt fra første gang, at krop og politik blandes sammen i en valgkamp. Det er faktisk sket lige så længe, som der har fandtes valgplakater:

- Især er der eksempler fra Socialdemokratiet, hvor man ser muskler som et symbol på den stærke arbejder, fortæller valgforsker og plakatekspert Peter Nedergaard fra Københavns Universitet til SE og HØR. Og han fortsætter:

- Lige efter krigen er der også en plakat fra Venstre, hvor der er en, der ikke har overkroppen dækket.

Muskler og hud er kommet for at blive, for med jævne mellemrum dukker der stadig blottede kroppe op i landets lygtepæle fra både de mandlige og kvindelige kandidater.

SE og HØR har samlet et udpluk af de mere pikante plakater, du kan se herunder:

Mette F iklædt badebold

Landets nuværende statsminister, Mette Frederiksen (S), har selv smidt kludene til en valgplakat- og pjece.

Det gjorde hun i sine unge progressive dage i Aalborg tilbage i 1998, da hun var medlem af DSU.

Billedet, hvor hun tilsyneladende ikke har en trevl på kroppen andet end en rød badebold med partibogstavet A, er næsten ikke til at støve frem på nettet, men provokunstneren Uwe Max Jensen har foreviget billedet og delt det på bloggen Ballet Magnifique.

Artiklen fortsætter under opslaget ...

I 2004, da Mette Frederiksen var nyvalgt i Folketinget, forsøgte fagbevægelsen at få fingrene i billedet for at bruge det mod hende.

Dengang afviste hun, at billedet spillede på sex. Det gjorde hun til Politiken:

- Det billede har ikke andet end morskab i sig. At det overhovedet skulle være kontroversielt, har jeg svært ved at forstå. Der er nogen, som virkelig har tænkt igennem, hvordan de kunne lave et eller andet, som kunne få mig bare lidt ned med nakken.

Selvom billedet bare var for sjov, så tappede det hende for energi, at der var nogle i egne rækker, der forsøgte at spænde ben for hende. Det fortalte hun til Femina i 2005:

- Tænk at bruge tid på den slags, når der er mennesker, der dør af sult, og Bush er præsident i USA. Den slags fnidder er rædselsfuldt, og jeg vil tro, at langt de fleste vælgere er ved at brække sig over det!, sagde hun til magasinet.

Stemmesluger

Det er ikke kun Socialdemokratiet, der har smidt tøjet for stemmer.

Den dengang 19-årige Signe Friis stillede op for Venstre til amtsrådet i Nordjylland og byrådet i Aalborg i 2001 med sloganet "Det er KUN politikken, der skal ses!!!". På valgplakaten har hun smidt klunset, men brysterne er dækket af et par handskebeklædte hænder.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20011105-184801-l-1511x2111we.jpg
 Foto: Nf/Ritzau Scanpix

Signe Friis fik et super valg. Men hun blev smidt ud af byrådsgruppen efter intern ballade i 2005. Foto: Nf/Ritzau Scanpix

Om det var plakaten eller politikken, vælgerne så, må man gætte sig til, men sikkert er det, at hun fik et kanongodt valg til byrådet med 1930 personlige stemmer.

Ifølge Berlingske var Signe Friis' hjemmeside den mest besøgte under valgkampen. På hjemmesiden kunne man sende et postkort til sine venner med afklædte Signe Friis.

Viser det hele

Man skulle ikke være for blufærdig, hvis man bevægede sig rundt i de københavnske gader under folketingsvalget i 2015.

Løsgængeren John Erik Wagner - også kendt som "sheriffen fra Amager" - gav virkelig hele sig selv i opløbet om at blive Danmarks statsminister. På sine valgplakater var han kun iklædt en cowboyhat og et pistolbælte i bedste westernstil.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/20150528-061014-pf-1920x2705we.jpg
 Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix

Sheriffen fik 82 personlige stemmer til folketingsvalget i 2015. Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix

Valgplakaten, hvor hans penis tydeligt kan ses, gik verden rundt, og pludselig var den dengang 52-årige mand med sloganet "stem på Wagner - det gavner" i aviser som The Guardian og The Independent.

Udover sit nøgenstunt har John Erik Wagner også gjort sig bemærket til kommunalvalget i 2013, hvor han klædt som cowboy løb ind på scenen og afbrød en direkte tv-debat på DR1.

"Et stærkt valg"

Og vi snydes da ikke for en "stærk" valgplakat i år.

Malte Jäger på 19 år stiller for første gang op til kommunalvalget i Kerteminde, hvor han med mærkesager som mere frihed til borgerne stiller op for Nye Borgerlige.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/image1.png
 Privatfoto

Malte Jäger går til valg på "et stærkt valg". (Privatfoto)

Da det er første gang, han stiller op, mener han, han har brug for at gøre sig ekstrabemærket for at få sig en omgang medieomtale. Og det ser ud til, at det letpåklædte foto virker efter hensigten.

Han har dog også en plakat ude at hænge, hvor kroppen er dækket til.

Sponsoreret indhold