Nyheder18. januar 2022

Kunstmuseet Arken undersøgt: Hver anden medarbejder har oplevet krænkelser

39 medarbejdere har været vidne til krænkende adfærd de seneste 18 måneder, viser undersøgelse af Arken
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20201014-164009-3-1920x1280we.jpg
 Foto: Ritzau Scanpix

Efter sommeren 2020 – og de første spæde samtaler om krænkelser, chikane og grænseoverskridende adfærd på danske arbejdspladser – blev der i flere brancher igangsat undersøgelser om arbejdsmiljøet.

Ét af de steder var kunstmuseet Arken i Ishøj på Sjælland, hvor rapporten nu ligger klar.

Det skriver kulturinstitutionen selv i en pressemeddelelse.

Én af konklusionerne i undersøgelsen af arbejdsmiljøet lyder, at halvdelen af medarbejderne på Arken har været vidne til krænkende handlinger.

Undersøgelsen af arbejdsmiljøet er lavet i kølvandet på kritik fra medarbejdere sidste år.

Trusler og uønsket opmærksomhed

De krænkende handlinger dækker eksempelvis over truende adfærd, trusler om fyring, uønsket seksuel opmærksomhed og fratagelse af arbejdsopgaver.

Det er i alt 78 nuværende og tidligere medarbejdere, der har deltaget i undersøgelsen. 108 medarbejdere er blevet spurgt.

39 medarbejdere har svaret, at de har været vidne til krænkende handlinger.

Senere på måneden vil undersøgelsen blive fremlagt for museets medarbejdere.

En del røde flag

- Der er en del røde flag i undersøgelsen, men der er ikke voldsomme usete forhold. Problemerne er blevet set, fortalt – og mange af dem taget hånd om. Så ledelsen, samarbejds- og sikkerhedsudvalg og interne arbejdsgrupper har nu en konkret afdækning af, hvad der skal forebygges og handles på, siger Arkens nye formand for bestyrelsen Eva Hofman-Bang, før hun tilføjer:

- Der er et åbent vindue nu for at skabe en kulturforandring på Arken, og det arbejde er i gang med tydelighed, dialog og en lyttende ledelse.

En leder på kunstmuseet Arken fratrådte i slutningen af november sin stilling, efter at tyve medarbejdere har klaget over et det, der blev betegnet som et "psykisk terroriserende" arbejdsmiljø.

Museet har hyret konsulenthuset Crecea til at lave undersøgelsen. Det var også Crecea, der sidste år undersøgte klager over arbejdsmiljøet på kunstmuseet Aros i Aarhus.

Den undersøgelse konkluderede, at der havde været ledelsesmæssige problemer og krænkelser på Aros og førte til, at direktør Erlend Høyersten forlod museet.

Sponsoreret indhold