Nyheder31. juli 2016

Kongelige vovehalse: Ikke kun til pynt

Det er vigtigt for både Mary og Marie at signalere, at de kan andet end gå i stiletter. De står ikke tilbage for deres mænd, når det gælder hårde prøvelser.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/ab1.jpg
 (Foto: Hjemmeværnet, Beredskabsstyrelsen, All Over)

Umiddelbart kan det virke, som om de kongelige bliver pakket ind i vat og bomuld.

De er omgivet af adjudanter, hofdamer, chauffører, sikkerhedsfolk og mange andre, som alle gør deres yderste for at fjerne selv de mindste bump på den kongelige vej.

Nærliggende er det derfor at drage konklusionen, at netop den beskyttede tilværelse giver dem lyst til at prøve kræfter med det stik modsatte.

https://imgix.seoghoer.dk/b2_13.jpg

Det kan næsten ikke blive ekstremt nok for Frederik, som helt klart får et kick af at overskride sine egne grænser med vovemodige udfordringer. (Foto: Hjemmeværnet, Beredskabsstyrelsen, All Over)

Mest udtalt er formentlig kronprins Frederik, der som bekendt har udsat sig selv for alverdens prøvelser, både i Frømandskorpset og i Sirius-patruljen og siden bare for fornøjelsens skyld i diverse ekstreme sportsgrene.

Det tænder ikke prins Joachim. Han er mere til hestekræfter, altså dem, der gemmer sig bag motorhjelmen i de hurtige biler, han kører race i.

Powerprinsesser
Deres hustruer – kronprinsesse Mary og prinsesse Marie – følger også trop og kaster sig gerne ud fra både klipper og høje bygninger, når de deltager i blandt andet hjemmeværnets og Beredskabsstyrelsens øvelser.

https://imgix.seoghoer.dk/b4_10.jpg

Marie er aktiv i Beredskabsstyrelsen, hvor hun sætter en ære i at deltage i øvelserne på lige fod med andre. (Foto: Hjemmeværnet, Beredskabsstyrelsen, All Over)

At de kongelige gør karriere inden for landets forskellige værn, er imidlertid ikke nyt, fortæller historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

– Det er en årelang tradition, at de kongelige viser, at de er villige til at forsvare landet i et eller andet omfang, forklarer han.

I dag er det dog vigtigere end nogensinde for kongehusets medlemmer at signalere, at de er mere end blot kransekagefigurer.

Fysiske forbilleder
– Hvis det moderne monarki skal fungere, skal de kongelige vise interesse for andet end fester på slottet. Det gør de blandt andet ved at deltage i hårde fysiske ting og kommer dermed til at fungere som en slags forbilleder, vurderer kongehuseksperten.

Dermed falder både Frederik, Mary og Maries strabadser fint i tråd med både tradition og fornyelse i kongehuset.

https://imgix.seoghoer.dk/b3_4.jpg

Joachim har, som der er tradition for i kongehuset, en militær karriere og er i dag bl.a. oberst af reserven i hæren. Privat er han dog mere til hurtige biler end langsomme tanks. (Foto: Hjemmeværnet, Beredskabsstyrelsen, All Over)

Den eneste, der falder lidt ved siden af, er Joachim, vurderer Lars Hovbakke Sørensen.

– Prins Joachim har tidligere fulgt traditionen, men det er ikke så fremtrædende mere. Lige netop motorrace falder lidt ved siden af de andre i kategori, siger han.

Sponsoreret indhold